Vliegticket garantie

Ieder jaar opnieuw komen de berichten rond de zomerperiode weer in het nieuws. Failliete reismaatschappijen, onbetrouwbare reisbureaus en louche vakantiemannen die naieve reizigers oplichten. Een behoorlijke domper voor ieder mens die zorgeloos op vakantie wil. Het kan dan ook een uitdaging zijn om goed en wel op je vakantiebestemming aan te komen. Daarom is het belangrijk om je altijd goed te laten informeren. Boek niet zomaar een vlucht of een vakantie op een onbekende of onbetrouwbare website, maar zorg dat je zeker bent van je zaak. Zorg dat je veilig online boekt.

Keurmerken bij reisorganisaties

Een van de vele manieren om er voor te zorgen dat je je niet laat misleiden bij het online boeken van een vlucht of vakantie, is ervoor te zorgen dat je af gaat op keurmerken van reisorganisties. Voorbeelden binnen Nederland zijn bijvoorbeeld de SGR en de ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging voor Reisondernemingen). Deze organisaties zorgen er voor dat de aangesloten reisorganisaties verzekerd zijn, mochten zij bijvoorbeeld onverhoopt failliet gaan. De klant krijgt bij fouten of problemen met boekingen in bepaalde situaties zijn geld terug. Deze situaties zijn dan veelal te wijten aan de reisorganisatie. Door aangesloten te zijn bij de SGR of ANVR, is er dus sprake van extra veiligheid en verzekering voor de klant. Maar, hier zitten natuurlijk altijd voorwaarden aan verbonden. Niet alle organisaties kunnen aangesloten zijn op de SGR. Zo vergoeden deze organisaties bijvoorbeeld nooit de kosten van alleen een vliegticket. De aansprakelijke instantie voor problemen met vluchten is dan ook alleen de luchtvaartmaatschappij in kwestie.

Hoe zorg je ervoor dat je veilig online boekt?


Een paar kleine tips om er zeker van te zijn dat de organisatie, aanbieder of website te vertrouwen is. Vooral online is het steeds gemakkelijker een niet-legitieme nep-organisatie op te zetten. Linkcooperaties met andere grotere websites en betrouwbare namen en merken, zijn kleine hints die een organisatie meer vertrouwen kunnen schenken. Claimt een reisorganisatie lid te zijn van de ANVR of SGR, controleer dat dan bij de desbetreffende instantie. (Een plaatje is namelijk gemakkelijk op een website te zetten, maar van de authenticiteit weet je dan nog niets.) Let vooral op de contact pagina. Hier wil je het liefst een adres met telefoonnummer en e-mail zien. Zoek de organisatie even na, op google en/ of in het digitale telefoonboek. Ben je nog niet helemaal zeker, stuur dan een e-mailtje of bel even op naar de organisatie, contact is namelijk ook een goede vorm van controle. Je kan dan beter aftasten of de medewerker(s) echt, oprecht en behulpzaam zijn. Beter dubbel en dwars zeker van je zaak, dan dat je straks op je vakantie met de tegenvaller zit. Als je zelf niet zo ervaren bent met internet of je je twijfels hebt, vraag dan een vriend of familielid om een website te controleren. Die kunnen je ongetwijfeld zeggen of iets te vertrouwen is, of een malafide zaakje.