Zwitserland (CH)


Reisgids Zwitserland

De Zwitserse bondsstaat - kortweg Zwitserland - grenst aan Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Italië en Liechtenstein.

Geografie; bergen en rivieren
Het land is opgedeeld in vijf geografische zones met grote klimatologische verschillen: de Jura, het Middenland, de Vooralpen, de Alpen en de zuidkant van de Alpen. In totaal telt het land 74 bergen die hoger zijn dan 4000 m. Daarvan liggen er vijfenvijftig volledig in Zwitserland en negentien aan de grens met Italië. De twaalf hoogste bevinden zich allemaal in de Walliser of Penninische Alpen, en de allerhoogste - de Dufourspitze (4634 m) - ligt in het Monte-Rosa Massief bij de Italiaanse grens. De hoogste berg die in zijn geheel in Zwitserland ligt is de Dom met 4545 m, tussen Zermatt en Saas Fee. De Matterhorn (4478 m), ten zuiden van Zermatt, is ongetwijfeld de bekendste bergtop van het land. Bij de meer bekende in de zogenaamde Berner Alpen horen de Eiger (3970 m), de Mönch (4107 m) en de Jungfrau (4158 m). De Piz Bernina (4049 m) en der Piz Palü (3901 m) zijn de markantste punten in de oostelijke Alpen.

Door toedoen van de vele gletsjers gedurende de ijstijd heeft Zwitserland heel wat meren. Het meest uitgestrekte daarvan is het Meer van Genève, gevolgd door het aan Duitsland en Oostenrijk grenzende Bodenmeer en het aan de Italiaanse grens gelegen Lago Maggiore. Bij de grootste meren die uitsluitend op Zwitsers grondgebied liggen horen het meer van Neuchâtel, het Vierwoudstrekenmeer en het meer van Zürich. Twee van de belangrijkste Europese rivieren, de Rijn en de Rhône, ontspringen in het Zwitserse Gotthardmassief, net als de Aare en de Reuss.

Klimaat
Het klimaat in Zwitserland varieert enorm door de grote hoogte en de richting waarin de gebergtes liggen. In het Middenland of het Zwitsers Plateau hangt heel wat mist, vooral in de moerassige en waterrijke gebieden. De lucht is in het hele land in ieder geval erg gezond, zeker de berglucht. Het Midden-Europese klimaat ten noorden van de alpen is gematigd, terwijl dat ten zuiden eerder mediterraan is. De temperaturen zijn vooral afhankelijk van de hoogte en zijn in het westen een graad hoger dan in het oosten. Winden die er opsteken, zijn de milde föhn en de droge, koude Bise.

Bevolking
Zwitserland heeft ruim 7,5 miljoen inwoners. Zo'n 20% van de Zwitserse bevolking heeft een andere nationaliteit, waarvan de meesten afkomstig zijn uit de EU of EFTA landen maar ook uit voormalig Joegoslavië, Turkije, Albanië, Sri Lanka, Myanmar, Tibet en Chili.

Talen
Zwitserland kent vier officiële talen: Duits (ofwel Zwitserduits, gesproken door 63,7% van de bevolking), Frans (20,4%), Italiaans (6,5%), Reto-Romaans (0,5%). Servokroatisch is de belangrijkste immigrantentaal met 1,4%, gevolgd door Albanees, Portugees, Spaans, Engels, Turks, Tamil, Arabisch en Nederlands.

Religie
Christendom is de meest voorkomende religie in Zwitserland, waarvan 41,8% katholiek en 35,3% protestant. Tevens zijn de Islam (4,3%) en de Orthodoxe Kerk (1,8%) vertegenwoordigd.

Visum
Nederlanders die voor zaken of toerisme naar Zwitserland reizen hebben geen visum nodig. Een paspoort of identiteitskaart, minimaal geldig tot na verblijf, volstaat.

Gezondheid en vaccinaties
In Zwitserland is er geen verhoogd risico op infectieziekten en voor een bezoek aan Zwitserland worden geen vaccinaties geadviseerd.

Hoofdstad en andere grote steden; bezienswaardigheden
Bern is de hoofdstad - in feite de Bondsstad - van Zwitserland en tevens zetel van de Wereldpostunie. Ze ligt in het Middenland, waarbij de binnenstad zich situeert in een lus van de rivier Aare. De meest nabijgelegen luchthaven, Bern-Belpmoos, ligt enkele kilometers ten zuiden van de stad. De middeleeuwse binnenstad is erg aantrekkelijk en heeft haar charme van weleer weten te behouden; vandaar dat de UNESCO haar uitriep tot werelderfgoed. In de zomer is een bad in een van de gratis openbare zwembaden in de openlucht een must. Deze strekken zich uit van het Lorrainebad - een met water van de Aare gevuld bekken waarin ook vissen leven - tot het Marzilibad. Maar ook een duik in de Aare zelf is voor waterratten aan te bevelen.

Een aantal bezienswaardigheden in de stad zijn de torens Zytglogge-Turm, Käfigturm en Holländerturm, het stadhuis, het Kornhaus, het Bundeshaus bij de Bundesplatz, de Orangerie Elfenau en de Marzilibahn (de kortste kabelbaan van Europa). Bern heeft ook vele kerken zoals de Münster, Friedenskirche, de Dreifaltigkeitskirche en zo meer. Verder zijn er de paleizen Alte en Neue Schloss Bümplitz, Schloss Holligen en Schloss Wittigkofen. Tenslotte zijn andere opmerkelijke bijzonderheden het Bubenbergmonument, het Erlachmonument, het Weltpostmonument, het Einsteinhaus en het Zwitserse literatuurarchief.

Zwitserland kent enkele belangrijke theaters, waaronder het Schauspielhaus en het Opernhaus in Zürich, het theater van Basel en het stadstheater Bern. Ook het museumleven is erg interessant, met bijvoorbeeld het Schweizerische Landesmuseum in Zürich, het Historisch Museum te Bern, het Kunstmuseum van Basel, het door Carl Gustav Jung gestichte Anatomische Museum in dezelfde stad, het Kunsthaus Zürich, het Kunstmuseum Bern, het Verkehrshaus in Luzern, het Technorama in Winterthur en het Olympische Museum in Lausanne.

Andere Zwitserse steden die de moeite waard zijn om te bezoeken, zijn het economisch centrum Zürich, het internationaal geaarde Genève, de cultuurstad Basel, de olympische hoofdstad Lausanne, maar ook Luzern, Lugano, Montreux en Interlaken.

Zwitserland staat tegelijkertijd ook bekend om zijn typische wintersport aantrekkingskracht. Besneeuwde bergtoppen en pittoreske chalets springen direct in het geestesoog als je aan Zwitserland denkt. Jaarlijks reizen er dan ook veel Nederlanders naar de bekende wintersportgebieden in deze regio af, naar de bekende steden St. Moritz of Davos. Alwaar het meteen duidelijk wordt dat Zwitserland over de hoogstgelegen wintersporttoppen beschikt die Europa rijk is. Via de verschillende grote luchthavens in Zwitserland vlieg je gemakkelijk de winter tegemoet.

Verbindingen
De grootste luchthaven van Zwitserland is die van Zürich (IATA: ZRH). Andere internationale luchthavens zijn te vinden in Genève, Bazel (de Euroairport), Lugano-Agno, Bern-Belp en St. Gallen-Altenrhein.