Zuid-Korea (KR)


Reisgids Zuid Korea

De republiek Korea (Zuid Korea) Vormt het zuidelijk deel van het Koreaanse schiereiland in oost Azië.Het enige land dat direct aan Zuid Korea grenst is Noord Korea. Aan de oostkant grenst het land aan de Japanse Zee, aan de zuidkant de Koreaanse straat en aan de westkant de Gele Zee.

geografie en klimaat: Het bergachtige land bestaat vooral uit met bossen bezaaide bergen, en onbewoonde vlaktes richting het westen en zuiden. Korea heeft een getemperd klimaat met 4 seizoenen zoals wij dat ook hier in Europa kennen. De enige uitzonderingen zijn de zuidkust en het eiland Jeju-Do, waar er meer een subtropisch klimaat heerst en de bergen waar meer een bergklimaat heerst.

Bergen en rivieren: de Hoogste berg van het land is de uitgestorven vulkaan Halla-San met een hoogte van 1950 meter. Deze vulkaan ligt op het eiland Jeju-Do, Zo’n 85 kilometer ten zuiden van het vasteland van Korea. De Hoogste berg op het vasteland van Korea is de Jirisan, met 1915 meter hoogte. Er zijn 4 grote rivieren in het land, De Nakdonggang is met 525 kilometer de langste van deze 4.

Taal: De officiële taal is Koreaans. In de grote steden en toeristencentra kan men vaak ook terecht met Engels of Japans.

Gezondheid en inentingen: Voor Zuid Korea word er aangeraden om je te laten inenten voor Hepatitis A, Tyfus, difterie, polio en tetanus. Tevens word aangeraden om lichaam bedekkende kleding te dragen in verband met muggen en insecten, en om ter plaatse insectenspray en dergelijken aan te schaffen. De medische zorg is in de grote steden en de toeristencentra goed. Het is verstandig om van te voren een goede reis en ziektekostenverzekering af te sluiten. In uw bagage mag een eerste hulp kit niet ontbreken, en het is verstandig om fruit en groente voor consumptie altijd eerst te schillen of te koken.

Visum regels: Europese burgers kunnen een toeristenvisum krijgen voor maximaal 90 dagen. Een vereiste hiervoor is dat het paspoort nog minstens 6 maanden geldig is vanaf aankomst. Voor meer informatie over hoe het visum aan te vragen verwijzen wij u door naar de ambassade van Zuid Korea, of het ministerie van buitenlandse zaken; www.minbuza.nl.

Aankomst: Zuid Korea is vanuit de hele wereld makkelijk te bereiken. Veel lijndiensten van bijvoorbeeld Lufthansa (LH) en Korean Air (KE) vliegen dagelijks van Europa naar Seoul (SEL).
In zuid Korea zelf zijn er goede mogelijkheden voor binnenlandse vluchten naar bijvoorbeeld Pu San (PUS), Deaqu (TAE), Cheju (CJU) en Ulsan (USN). Hier kunt u gebruik maken van bijvoorbeeld Korean Air, of Asiana Airlines (OZ).

Hoofdstad: Seoul is de hoofdstad van zuid Korea, en was tot de scheiding in 1948 de hoofdstad van het hele schiereiland. Seoul heeft in totaal 22 miljoen inwoners, waarvan ongeveer 45% werkzaam is in de stad. Dit maakt Seoul na Tokyo en Mexico city de derde grootste stad ter wereld. Vanaf de heuvel “Namsam” midden in het centrum van de stad krijgt men een goed beeld van de grootte van de stad. Deze heuvel is erg populair onder de locale bevolking voor dagtrips, de top is of te voet of per kabelbaan te bereiken.Op de top staat een TV toren, deze toren is een herkenningspunt voor de stad, en vanaf de toren heeft men een adembenemend uitzicht over de skyline en het financiële centrum van de stad. Bij een rondleiding door de stad mag het Changdokkung paleis niet ontbreken, dit paleis word al sinds de 17de eeuw door de Koreaanse koninklijke familie gebruikt voor feestelijkheden. De hoofdingang, de oudste in de stad, en de zuidelijke poort: Namdeamun die gebouwd is in 1448 en word beschouwd als Korea’s ultieme historische gebouw, zijn een must op elke toeristische trip. De Pagode bij de oostelijke ingang, daterend uit 1348 is ook zeker het bekijken waard. De heuvel Gwankasan is voor de lokale bevolking een belangrijk recreatief gebied vlakbij de stad. Er zijn in het gebied om de stad verschillende wandelpaden uitgestippeld, en het is aan te raden hier dan ook zeker een dag voor uit te trekken.

Bezienswaardigheden: Een cultureel en historisch hoogtepunt van elke Zuid Korea reis is een bezoek aan Kyongju in het zuiden van het land. Deze stad ligt zo’n 330 kilometer te zuiden van Seoul en staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO, die deze plek beschouwd als een van de 10 belangrijkste culturele en historische plekken op aarde.Tot 935 na christus was deze stad al 1000 jaar de hoofdstad van verschillende dynasties, en een van de grootste steden op aarde. Het enorme aantal belangrijke architectonische monumenten heeft de stad de bijnaam gegeven „museum zonder muren“ De vele tempels, graven van koningen en het oudste planetarium van de wereld, getuigen van de voormalige grootsheid van de historische stad. Vlak buiten het centrum ligt Bulgaksa, dit is een van de belangrijkste boeddhistische locaties in Zuid Korea. Ook interessant zijn de Sokurram grotten waar een enorm standbeeld van Buddha te vinden is.

Een ander hoogtepunt is de in 1448 gebouwde Tripitaka Koreana in de Heain Tempel. Dit bestaat uit 81,200 gegraveerde houten blokken, en is het meest uitgebreide boeddhistische schrijfwerk ter wereld Dit gezien als een zeer significant cultureel erfgoed en sinds 1995 staat dit op UNESCO’s werelderfgoedlijst.

Wat ook op de lijst van UNESCO staat is de Seokguram grot op de Tahoamsan berg. Daar is in een stenen tempel een indrukwekkend standbeeld van Boeddha uit de 8ste eeuw te vinden.
De steden Haeundae en Songjang, aan de zuidkust van Korea worden aangeraden voor strandvakanties. Het klimaat is daar subtropisch en de witte stranden zijn zeer populair onder de Zuid Koreaanse bevolking. Het is ook mogelijk om in de bergen in het zuiden te wintersporten, skiën en snowboarden zijn ook erg populair.
In de zuidelijke Bergen liggen 3 grote nationale parken: Soraksan, Odaesan en Chuwangsan, alle drie makkelijk toegankelijk vanaf de kustwegen.

Religie: Zo’n 46 procent van de Zuid koreanen beschouwd zichzelf als atheïst, 25 % is christen en 25% boeddhist. Dan zijn er nog kleinere groepen moslims en Confucionisten.

Grote steden: Seoul, Pusan, Taegu, Inchon, Kwangju und Taejeon.

De populairste vluchten en lagekostenvluchten van en naar Zuid-Korea / KR