Zambia (ZM)


Reisgids Zambia (Afrika)

De Republiek Zambia ligt in Centraal Afrika en grenst aan Angola, Congo-Kinshasa, Tanzania, Malawi, Mozambique, Zimbabwe, Botswana en Namibië. Zambia is vooral een land van land en mijnbouw. In het noorden van het land ligt de "Copperbelt" waar vooral koper en kobalt word gewonnen. Hier liggen ook de steden Kitwe, Ndola en Mufilira. Midden in Zambia ligt de stad Kabwe waar vooral tin en lood mijnen te vinden zijn.

Geografie: Het grootste deel van Zambia bestaat uit plateaus, met hoogtes tussen de 1000 en 1400 m boven de zeespiegel. In het oosten van het land ligt het Muchinga gebergte waar de hoogste toppen de 2000 meter halen. Grote delen van het land zijn bedekt met Savannen. De Zambezi, de 3 na grootste rivier van Afrika die haar bron heeft in het noorden van Zambia, vormt de natuurlijke grens met Namibië, Botswana en Zimbabwe, waar ook de Victoriavallen te vinden zijn. De Victoria Watervallen trekken jaarlijks enorm veel toeristen.

Klimaat: Ondanks de geringe afstand tot de evenaar heeft het land dankzij de hoge ligging een subtropisch klimaat. Enkel in het noorden is een gebied dat als volledig tropisch beschouwd kan worden. Het regenseizoen begint in Oktober en duurt tot April.

Taal: De officiële taal is Engels. Hiernaast worden er nog zo'n 70 verschillende stammen talen gesproken.

Gezondheid en inentingen: In het hele land komen hepatitis a en b voor, daarnaast bestaat er het risico op MKZ, meningitis, de pest, malaria en slaapziekte. Er bestaat in het hele land ook een gevaar voor maag en darm infecties, om deze reden is het belangrijk goed uit te kijken met wat men eet en drinkt. De medische voorzieningen zijn er niet bepaald goed, en het is aan te raden voor vertrek een goede reis en ziektekostenverzekering te nemen.

Visum bepalingen: over het algemeen dient het paspoort vanaf het moment van aankomst nog 6 maanden geldig te zijn. Men dient ook een visum te hebben voor Zambia, neem hiervoor contact op met de Zambiaanse Ambassade. Voor meer informatie kunt u ook eens kijken op de site van het ministerie van buitenlandse zaken: www.minbuza.nl.

Aankomst: Zambia heeft 2 internationale luchthavens, de luchthaven van Lusaka (LUN)(26 kilometer te oosten van de hoofdstad) en de Mfuwe luchthaven (MFU) (in het zuiden van het Luangwa National Park). Meerdere internationale luchtvaartmaatschappijen zoals bijvoorbeeld de Air France (AF) en British Airways (BA) vliegen vanuit Europa naar Lusaka. Nationale vluchten worden verzorgt door Zambian Airways (Q3), South African Airlink, Airwaves en Prolight (PO) verzorgt.

Veiligheid: Wegens Conflicten in Angola en in Congo Kinshasa, word reizen in de grensgebieden afgeraden.

Hoofdstad: Lusaka is met 1.306.580 inwoners de hoofdstad van Zambia. De stad is ook het economische en politieke centrum van het land en een van de snelst groeiende steden van het Afrikaanse continent. In het in 1905 gestichte Lusaka zijn de kathedraal van het Heilig Kruis, de Henry Tayali Galerie en de Munda Wanga Botanische Tuinen en de dierentuin een aantal van de bezienswaardigheden. Het Kabwata cultuur-dorp dient ter preservering van de inheemse kunst en kunstnijverheid. De hoofdstad biedt ook een bruisend nachtleven met veel nachtclubs en bioscopen.

Nationaal-parken: Ongeveer 9% van het land oppervlak is beschermd natuurgebied. Sumbu Zambia, Kafue, Lochinvar, South Luangwa, Lower Zambezi, Kasanka, North Luangwa en mosi-OA-Tunya (Victoria Watervallen) zijn de meest bezochte parken van Zambia. er zijn nog veel meer parken, maar deze zijn wegens slechte infrastructuur moeilijk te bereiken.

Daarnaast is het Raften erg populair in op de Zambezi, men kan bijvoorbeeld vanaf de Victoria Watervallen een 7 daagse rafting tocht maken op deze rivier. Er worden ook kortere raft safari's aangeboden.

Steden: Lusaka, Kitwe, Ndola, Kabwe, Chingola, Mufulira, Luanshya, Livingstone, Kasama, Chipata.