Verenigde Staten (US)


Reisgids Verenigde Staten

De Verenigde Staten van Amerika grenzen in het noorden aan Canada en via een 100 kilometer brede zeestraat (Beringstraat) in Alaska aan het Gemenebest van Onafhankelijke Staten. In het zuiden grenst de VS aan Mexico. In het oosten wordt de VS geflankeerd door de Atlantische Oceaan en in het westen door de Stille Oceaan. De VS is qua oppervlakte het op twee na grootste land ter wereld. Het land is ietwat kleiner als Canada, half zo groot als Rusland en 2½ keer zo groot als West-Europa.

Geografie; bergen en rivieren
Met uitzondering van Alaska en Hawaii liggen 48 van de 50 staten van de VS en het District of Columbia binnen een gemeenschappelijke grens en zij vormen zo het binnenland van de VS. Het land ligt tussen 24 en 48 graden noorderbreedte en 67 en 124 graden westerlengte en is in vier tijdzones onderverdeeld. De deelstaten Alaska en Hawaii en de met de VS verbonden vrijstaten (Puerto Rico, Guam) bevinden zich buiten deze zones.

De landschappen van de VS zijn zeer divers. Aan de Atlantische Oceaan zijn er veel bosgebieden en middelhoge bergketens. Op het schiereiland Florida vormen mangrovebossen het landschap en in Mississippi en Missouri uitgebreide riviersystemen. Verder zijn er in het midden van het land uitgestrekte vlaktes en hoge gebergten zoals de Rocky Mountains en de Apalachen, in het zuidwesten droge en hete gebieden, in het noordwesten een gematigd klimaat met regenwouden en aan de Stille Oceaan meerdere gebergten. Tevens te vermelden zijn de arctische toendra in Alaska en de eilandengroep van Hawaii met de vulkaan Mauna Kea met een hoogte van 4205 meter.

Klimaat
De VS kent een gevarieerd klimaat, variërend van tropische savanne in Zuid-Florida tot vochtig en continentaal in het noordoosten. Jaarlijks komen er tornado's in het midden-westen en tropische orkanen in het zuid-oosten voor; het orkaanseizoen loopt van juni tot november.

Bevolking
De VS geldt als smeltkroes (melting pot) van vele volkeren. De eerste kolonisten op het door "Native Americans" bewoonde gebied waren Europeanen, voornamelijk van Spaanse, Franse, Engelse, Duitse en Ierse afkomst. In de loop der tijd volgden immigranten uit andere Europese regio's, hoofdzakelijk Italië en Noord- en Oost-Europa. Amerikanen afkomstig uit Europa vormen tegenwoordig nog meer dan 70% van de bevolking van de VS. Aziatische immigranten, bijvoorbeeld uit China, Japan, Korea en de Filipijnen, migreerden sinds de 19e eeuw hoofdzakelijk naar de westkust van de VS. Zij vormen echter een relatief kleine groep (ca. 4%). De Afro-Amerikanen, nazaten van de Afrikaanse slaven, vormen 13% van de Amerikaanse bevolking. Zij wonen vooral in het zuiden van de VS en in de grote industriesteden van het noorden, zoals Detroit. De VS telde in 2008 ruim 300 miljoen inwoners.

Talen
De belangrijkste taal van het land is Engels, maar er bestaan tevens regionale omgangstalen; Spaans in het zuidwesten en in Florida, Frans in Louisiana en Duits in Pennsylvania. Verder worden er nog vele andere talen door de indianen (Native Americans) en de vele immigranten uit Oost-Europa en Azië gesproken. Ongeveer 22 miljoen mensen in de VS spreken geen Engels.

De VS heeft geen officiële bestuurstaal, echter worden alle ambtelijke stukken en wetteksten in het Engels opgesteld.

Religie
De meerderheid van de Amerikaanse bevolking is protestant (52%) of rooms-katholiek (24%). Verder hangt ruwweg 1,5% het Jodendom, 0,6% de Islam en 0,5% het boeddhisme aan.

Visum
Nederlanders die voor zaken of toerisme naar de VS reizen hebben geen visum nodig, tenzij het verblijf langer dan 90 dagen is. Een geldig paspoort, minimaal geldig tot na vertrek uit de VS, volstaat. Meer reisadvies: minbuza.nl

Gezondheid en vaccinaties
In de VS is er geen verhoogd risico op infectieziekten en voor een bezoek aan de VS worden geen vaccinaties geadviseerd.

Hoofdstad en andere grote steden; bezienswaardigheden
Washington D.C. is de hoofdstad van de Verenigde Staten en tevens zetel van de Amerikaanse federale regering. Omdat men niet wilde dat een staat invloed kon uitoefenen op de hoofdstad ligt de regeringshoofdstad niet binnen één van de 50 staten, maar in een apart gebied: District of Columbia. Een bezienswaardigheid in Washington D.C. is de National Mall, een groot park met vele monumenten opgedragen aan Amerikaanse leiders.

De VS kent nog vele andere trekpleisters, bijvoorbeeld het bruisende Manhattan van New York, de Golden Gate Bridge van San Francisco, casino's van Las Vegas en Hollywood in Los Angeles. En ook op het gebied van natuurschoon heeft het veel te bieden, zoals de ruige Rocky Mountains, de vulkaan van Hawaii, de Grand Canyon in Arizona en de woestijn van Nevada.

Verbindingen
Vanaf Amsterdam-Schiphol vliegt KLM onder meer rechtstreeks naarAtlanta, Boston, Chicago, Dallas, Detroit, New York Newark, New York JFK, Houston, Los Angeles, Memphis, Minneapolis, Portland, Seattle, San Francisco en Washington. Via de hubs van Northwest Airlines, partner van KLM, kunnen vervolgens zo'n 190 bestemmingen in de VS worden aangedaan. Verder vliegen tevens Northwest Airlines, Delta Air Lines, Continental Airlines rechtstreeks naar diverse bestemmingen in de VS.

De populairste vluchten en lagekostenvluchten van en naar Verenigde Staten / US

45 Vluchten per week met KLM, Jet Airways (India), Air France, Delta Air Lines14 Vluchten per week met Aeroméxico, Delta Air Lines, Frontier Airlines, Volaris

6 Vluchten per week met Jet Airways (India), Delta Air Lines, KLM, Air France