Verenigde Arabische Emiraten (AE)


 • Land Verenigde Arabische Emiraten
 • Werelddeel: Azië
 • Oppervlakte: 83,600 km²
 • Inwoners: 5,290,000
 • Hoofdstad: Abu Dhabi
 • ISO-code: AE
 • Officiële taal: Arabisch
 • Landnummer: +971
 • Munteenheid: Dirham
 • Nummerplaat: UAE
 • Andere schrijfwijzen: Vereinte Arabische Emirate
 • Vliegroutes van Verenigde Arabische Emiraten: 3557
 • Vliegroutes naar Verenigde Arabische Emiraten: 3156
 • Populairste luchthavens: Dubai (DXB), Abu Dhabi (AUH), Al Ain (AAN), Sharjah (SHJ), Dubai World Central (DWC), Ras al Khaymah (RKT)
 • Grote steden: Dubai, Abu Dhabi, Sharjah, Al `Ayn, `Ajmān, Ra's al Khaymah, Fujairah, Umm al Qaywayn, Khawr Fakkān, Suhaylah, Z̧uwayhir, Z̧uwayhir, Zubārah, Zikt, Z̧anḩah
 • Luchtvaartmaatschappijen met zetel in Verenigde Arabische Emiraten: Etihad Airways, Emirates Airline, Air Arabia, Jet Ops, flydubai

Reisgids Verenigde Arabische Emiraten

De Verenigde Arabische Emiraten, kortweg de VAE, werden in 1971 door een federatie van zeven sheikdommen opgericht en liggen in het Midden-Oosten op het Arabisch Schiereiland. De VAE grenzen aan Saoedi-Arabië, het Sultanaat Oman en Qatar. Verder behoren tot de VAE nog circa 200 eilanden gelegen in de Perzische Golf, waarvan ir Bani Yas, Abu al-Abiad, Dalma, al-Jasat, Sir Abu Nuair, al-Karmain, Abu Musa en Sirri de grootste zijn. Politiek gezien horen de VAE bij de Arabische Liga en ze zijn vanwege hun rijke aardoliebronnen een permanent lid van de OPEC.

Geografie; bergen en rivieren
Landschappelijk worden de VAE door de droge zandwoestijn Rub al Khali beheersd, die circa 70% van het gehele staatsterritorium inneemt en bij de kust overgaat in een rots- en grindwoestijn, die hoofdzakelijk gekenmerkt wordt door zoutmoerassen en waar, afgezien van de woestijnoases, tevens de meeste mensen in de afzonderlijke Emiraten wonen. In het oosten strekt zich het Hajargebergte uit, waar zich tevens de hoogste punten van het land bevinden, terwijl de rest van het land amper 100 meter boven zeeniveau ligt. Het Hajargebergte is tevens door zijn overvloed aan grond- en oppervlaktewater in de rivierbeddingen de levensader van de gehele regio en in het hele land bekend vanwege zijn groene berglandschappen aan de noordoostelijke kant.

Klimaat
De VAE behoren tot de meest hete gebieden ter wereld, regen valt alleen een enkele keer in de winter en het hele jaar door heerst er een droog tropenklimaat, dat nabij de kust toenemend vochtiger wordt en bij ongunstige windomstandigheden nagenoeg 100% bereiken kan. De maximum dagtemperatuur heeft tussen november en april een gemiddelde waarde van 26° C en deze tijd is het meest draaglijk voor een bezoek, aangezien in de zomermaanden de temperatuur boven de 45° C stijgen kan.

Bevolking
De Verenigde Arabische Emiraten heeft ruim 4,6 miljoen inwoners. De VAE hebben een van de snelst groeiende bevolkingen ter wereld, mede door de enorme instroom aan arbeidsmigranten. Circa 75% van de inwoners zijn buitenlanders. Van de staatsburgers zijn 70% Arabieren, waaronder 10% nomaden. De overige 30% zijn onder meer afkomstig uit Iran, India, Bangladesh, Pakistan en de Filipijnen.

Talen
De officiële taal is Arabisch. Engels wordt doorgaans overal begrepen. In alle grotere hotels wordt tevens Duits en Frans gesproken.

Religie
De Islam is in de VAE de staatsreligie, met circa 97% soennitische gelovigen. Daarnaast bestaat er nog een kleine minderheid aan christenen en de in de VAE woonachtige arbeidsmigranten kunnen tevens hun geloof ongehinderd praktiseren.

Visum
Een paspoort is verplicht en deze moet na verblijf nog minimaal zes maanden geldig zijn. Het visum voor de VAE wordt direct bij aankomst op de luchthaven afgegeven. Voor reizigers met kinderen wordt aanbevolen een eigen kinderreispas met pasfoto mee te nemen. Kinderen tot 16 jaar mogen tevens in het paspoort van de ouders meereizen. Men moet er in ieder geval op letten dat het paspoort geen Israelische aantekening of stempel bevat, aangezien de toegang anders geweigerd kan worden. Meer reisinfo: minbuza.nl

Gezondheid en vaccinaties
Een vaccinatie tegen de infectieziekten buiktyfus, difterie, tetanus, polio, hepatitis A en hepatitis B wordt aanbevolen. Verder bestaat er het gehele jaar door een malaria risico. De medische voorzieningen zijn in alle grote steden zeer goed. Tevens spreken vele artsen Engels of Duits. Een eigen reisapotheek en genoeg drinkwater zijn echter in afgelegen woestijngebieden beslist noodzakelijk. Het afsluiten van een wereldwijd geldige reis- en ziekteverzekering wordt algemeen aanbevolen. Het leidingwater kan in alle grote steden gedronken worden, elders, vooral in het binnenland, moet het eerst gefilterd worden. Verder is het verstandig om fruit eerst te schillen en groente vooraf te koken, aangezien er anders een infectiegevaar bestaat, alsook een kleine reisapotheek mee te nemen.

Hoofdstad en andere grote steden; bezienswaardigheden
De luchthaven van de hoofdstad Abu Dhabi ligt circa 30 kilometer buiten het stadscentrum en is goed via een modern snelwegennet in circa 35 minuten te bereiken. Abu Dhabi is met circa 2,5 miljoen inwoners het grootste en rijkste emiraat van de totale VAE en heeft dankzij de olie-boom uitstekende wegen, luchthavens en golfbanen. De stad wordt door haar inwoners ook graag het "Venetië van het Oosten" genoemd, aangezien de stad op een eiland ligt en door meerdere bruggen met het vasteland verbonden is. Karakteristiek voor Abu Dhabi is vooral de extravagante architectuur, die weliswaar tot de modernste ter wereld behoort maar nog altijd een paar overblijfselen uit de geschiedenis aantoont.

Om een indruk van deze oriëntaalse metropool te krijgen zal men een dag voor een verkenningstocht moeten inplannen. Bezienswaardig zijn vooral de in 1793 gebouwde fort van Divan Amiri, talrijke moskeeën die overal in de stad te vinden zijn en zowaar te bezichtigen zijn alsook een traditioneel Arabisch dorp dat in de stad nagebouwd is om weer te geven hoe het leven van de bewoners er voor de olie-boom uit zou moeten hebben gezien. Goede en voordelige shopping-gelegenheden vindt men daarentegen in de Batin-wijk in de oudestad. Hier kan men nog traditionele ambachtslieden bij hun werkzaamheden gadeslaan en met een kop thee na een vermoeiende stadtour in schaduwrijke plantsoenen uitrusten van de inspanningen. Aan het einde van de dag is een boottocht langs de aan zee liggende Corniche Road aan te bevelen, waarbij men in de avondschemering de grandioze skyline van Abu Dhabi op zich in werken laten kan.

De luchthaven van Dubai ligt circa 5 kilometer ten zuidoosten van het stadscentrum en is zeer goed met het openbaar vervoer te bereiken. Het supermoderne en chique emiraat heeft in de gehele agglomeratie circa 1,3 miljoen inwoners en heeft zich in de laatste drie decennia zo snel ontwikkeld dat het toeristenbureau iedere naar informatie vragende bezoeker, in plaats van een kleurrijke brochure, een dikke gebruiksaanwijzing voor de stad geeft. De stad zelf is het pronkstuk van de VAE en geldt vanwege de zeer levendige en kosmopolitische atmosfeer als een zeer goede reis- en stop-over bestemming voor vele zakenreizigers en toeristen onderweg naar het Verre Oosten.

Het emiraat biedt een veelvoud aan activiteiten en diverse recreatiemogelijkheden. Men kan bijvoorbeeld op één dag een jeepsafari door de woestijn, een verkoeling in glashelder water en een partijtje golf ideaal met elkaar combineren. Dubai is vooral bekend geworden als de ultieme consumptiemekka in de woestijn, aangezien overal fonkelende en belastingvrije winkelcentra bezoekers tot shoppen uitnodigen. De moeite waard zijn vooral de veelvuldige souqs die de bekoringen van de Oriënt aanbieden en waar men bij een bezoek het rituele afdingen op de al zeer voordelige waren kan oefenen. Vooral de "New Gold" souq in het stadsdeel Bur Deira is voor velen het interessantst, aangezien daar 22-karaat goud per gram, en niet voor de afwerking, betaald wordt. Bezienswaardig zijn tevens de niet meer zo veelvuldig in de oudestad voorkomende oriëntaalsekoopmanshuizen gebouwd van leem en koraalsteen en voorzien van subliem gesneden houten deuren en windtorens voor de koeling van de wijk.

Wereldwijde bekendheid verkreeg Dubai de laatste jaren door de talrijke bouwprojecten, vooral door de kunstmatig aangelegde eilanden van Palm Island, Dubai-Island en de Dubai-Waterwold, een water- en recreatiepark. Andere attracties van Dubai zijn de in 2005 voltooide, grootste skihal ter wereld alsook het luxe Burj al-Arab, het enige 7-sterren hotel ter wereld. Het Burj al-Arab is tevens met zijn 321 meter het hoogste hotel ter wereld en inmiddels zelfs het kenmerkende gebouw van Dubai. Het hotel aan Jumeira Beach ligt op een kunstmatig aangelegd eiland, dat door een brug met het 280 meter verder gelegen vasteland verbonden is.

Maar ook buiten het stadscentrum is er nog het een en ander te ontdekken. Vooral het groene dal van Wadi Hatte, dat in de uitlopers van het nabij gelegen Hajargebergte ligt, is een bezoek waard, of de archeologische site van Qassis op enkel 7 kilometer van Dubai-City.

De luchthaven van Sharjah ligt circa 12 kilometer ten oosten van het stadscentrum en is vooral voor internationale verbindingen naar de aangrenzende buurlanden van belang. Verder is de derde grootste luchthaven van de VAE tevens de belangrijkste cargo-luchthaven van het Midden-Oosten. Het emiraat van Sharjah ligt aan de Perzische Golf en heeft ongeveer 700.000 inwoners. De stad zelf is kleiner en herbergt de belangrijkste bestuurs- en handelscentra van het land.

Bezienswaardig in Sharjah is vooral de Heritage Area, waarin nog enkele bouwwerken in Islamitische stijl en in goede staat van onderhoud te bezichtigen zijn, alsook de overdakte souqs en de veelvuldige moskeeën. Een pronkstuk van Sharjah zijn de talrijke aangelegde groenvoorzieningen die de gehele dag vrij toegankelijk zijn en vooral later op de avond door de inwoners van Sharjah voor grote familiefeesten of ter ontspanning gebruikt worden. Sharjah is tevens bekend door haar prachtige natuurstranden, die vooral bij duikers zeer geliefd zijn. Vooral de gouden zandstranden aan de oostkust behoren tot de mooiste van de VAE en zijn voorzien van uitstekende watersportmogelijkheden. Verder is nog vermeldenswaardig dat Sharjah als enig emiraat zeer conservatief is en alcoholgebruik is, ook voor buitenlanders, ten strengste verboden.

Een bijzonder, bij inwoners en toeristen zeer populair tijdsverdrijf is het zogenaamde Wadi-Bashing, een rit met een allround-jeep door de eindeloos lange uitgedroogde rivierbeddingen van de woestijn. Wondermooi en adembenemend zijn vooral de witte zandduinen bij Aweer, die zich midden in een nationaal park bevinden. De woestijnsafaris worden in alle grotere plaatsen en door talrijke lokale reisorganisaties in alle mogelijke talen aangeboden.

Andere steden in de VAE, behalve Dubai, Abu Dhabi en Sharjah, die de moeite van een bezoek waard zijn, zijn onder andere al-Ayn, Adjman, Ra`s al-Khaymah, Fujairah, Umm al-Qaiwain, Chor Fakkan en Dibba.

Verbindingen
De Emiraten zijn dankzij de gunstig geprijsde brandstoffen een zeer belangrijke hub voor vele airlines onderweg naar het Verre Oosten of Australië-Oceanië. Derhalve is het het niet al te moeilijk een voordelige vlucht van alle belangrijke Europese luchthavens naar Dubai (DXB), Abu Dhabi (AUH) of Sharjah (SJH) te vinden. KLM vliegt bijvoorbeeld meerdere keren per week non-stop van Amsterdam-Schiphol naar Dubai en Abu Dhabi. Voor reizigers die vanaf Dubai of Abu Dhabi een aansluitende binnenlandse vlucht nodig hebben, wordt aanbevolen bij de nationale luchtvaartmaatschappij Emirates (EK) te boeken, aangezien zij alle verdere binnenlandse vluchten aanbiedt, bijvoorbeeld naar Fujeirah (FJR) of Ras al-Khaimai (RKT).

De populairste vluchten en lagekostenvluchten van en naar Verenigde Arabische Emiraten / AE

38 Vluchten per week met Emirates Airline, Malaysia Airlines, KLM, Air France, Delta Air Lines

168 Vluchten per week met Malaysia Airlines, flydubai, Emirates Airline

14 Vluchten per week met KLM, Etihad Airways, Delta Air Lines, Air France, Air Seychelles, Jet Airways (India), Air Malta