Verenigd Koninkrijk (UK)


Reisgids Verenigd Koninkrijk

Groot-Brittannië - dat officieel het „Verenigd Koninkrijk Groot-Brittannië en Noord-Ierland” heet - is een eilandstaat die uit de landsdelen Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland bestaat. Het eiland Man en de Kanaaleilanden vallen onder de Britse Kroon maar maken geen deel uit van het Verenigd Koninkrijk.

Geografie; bergen en rivieren

Het Engelse landsgedeelte bestaat voor het merendeel uit vlakke laaglanden, maar wordt ook doorkruist door enkele bergketen zoals de Cumbrian Mountains, de Pennines, het Peak District, de Cotswolds en de Chilterns. De belangrijkste rivieren zijn de Thames, de Severn, de Trent, de Great Ouse en de Humber. Grote steden in England zijn onder meer Londen (tegelijkertijd de hoofdstad van Engeland als van het Verenigd Koninkrijk), Birmingham, Manchester, Sheffield, Liverpool en Bristol.

Wales is op haar beurt erg heuvelachtig. De hoogste berg is de Snowdon met 1085 m en de hoogstgelegen stad Cardiff aan de zuidkust - het is tevens de hoofdstad van Wales. Het eiland Anglesey ten noorden van het vasteland hoort ook bij dit landsdeel.

Schotland is het deel van de Britse eilanden dat bekend is voor haar vlakke laaglanden in het zuiden en het oosten en de bergachtige Highlands in het noorden en het westen. Ben Nevis met zijn 1344 m is de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk en is gelegen in de Schotse hooglanden. Er zijn bovendien verschillende brede en diepe zeearmen en meren in Schotland. De Hebriden, de Orkney en de Shetland eilanden bij de noord- en westkust horen ook bij dit landsdeel. De grootste steden hier zijn Edinburgh (de Schotse hoofdstad), Glasgow en Aberdeen.

Tenslotte is er nog Noord-Ierland, dat het noordoostelijke deel van het eiland Ierland omvat. Het terrein is er erg heuvelachtig met centraal het grootste meer van het Verenigd Koninkrijk, het Lough Neagh. De belangrijkste Noord-Ierse steden zijn Belfast en Derry.

Klimaat
Het klimaat in Groot-Brittannië wordt gekenmerkt door bewolkte hemels en een hoge vochtigheidsgraad, maar ook door een relatief gelijkmatige verdeling van de temperaturen. Door de droge en koude oostelijke winden neigt het klimaat aan de oostkust naar het continentale, terwijl de kusten in het westen gedomineerd worden door westenwinden die natter en gematigder weer meebrengen en zorgen voor een insulair klimaat. In de Britse laaglanden zakt de temperatuur zelden onder het vriespunt en wordt deze door de verschillende winden evenredig verdeeld.

Bevolking
Het Verenigd Koninkrijk telt ruim 60 miljoen inwoners, waarvan 83,7% in Engeland, 8,5% in Schotland, 4,9% in Wales en 2,9% in Noord-Ierland woont.

Talen
De de facto officiële taal van het Verenigd Koninkrijk is Engels. Tevens worden de talen Schots, Welsh, Iers-Gaelisch, Schots-Gaelisch en Cornisch door een minderheid van de bevolking gesproken.

Religie
Het Christendom is de grootste religie in het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door de Islam, het hindoeïsme, het sikhisme en het Jodendom.

Visum
Nederlanders die voor zaken of toerisme naar het Verenigd Koninkrijk reizen hebben geen visum nodig. Een paspoort of identiteitskaart, minimaal geldig tot na verblijf, volstaat.

Gezondheid en vaccinaties
In het Verenigd Koninkrijk is er geen verhoogd risico op infectieziekten en voor een bezoek aan het Verenigd Koninkrijk worden geen vaccinaties geadviseerd.

Hoofdstad en andere grote steden; bezienswaardigheden
Londen is de hoofdstad van Groot-Brittannië. Londen heeft vele bezienswaardigheden, waaronder de Tower of London, de Tower Bridge, Buckingham Palace, St. Paul's Cathedral, Downing Street Nr.10, het beroemde warenhuis Harrods en de gigantische reuzenrad London Eye. Tevens kent de stad vele musea, zoals het British Museum, het Natural History Museum en de National Gallery, en parken, waaronder Greenwich Park en Hyde Park. In West End vindt men talrijke theaters, waar zowel moderne als klassieke stukken gespeeld worden.

Andere Britse steden die een bezoekje waard zijn, zijn onder meer het historische Edinburgh, het muzikale Manchester, het bruisende Glasgow, en 'Londen aan Zee' Brighton. Natuurliefhebbers komen in het Lake District, de Schotse Hooglanden, en de kust van Wales en het zuidwesten van Engeland aan hun trekken. Tevens kent het Verenigd Koninkrijk vele UNESCO Werelderfgoed sites, waaronder de Giant's Causeway in Noord-Ierland, het prehistorische Stonehenge, de stad Bath en het havengebied van Liverpool.

Bij de hoogste bouwwerken van het Verenigd Koninkrijk horen de Belmont zendmast (385 m), de VLF zendmast in Skelton (365 m) en de wolkenkrabbers One Canada Square (235 m) en Eight Canada Square (200 m).

Verbindingen
Het Verenigd Koninkrijk is de belangrijkste draaischijf voor luchtverkeer in de wereld. Er zijn meer dan acht internationale en verschillende regionale luchthavens, waarvan de belangrijkste Heathrow, Gatwick, Stansted, Birmingham en Manchester zijn.

Mede door haar eilandkarakter en de omliggende groepen eilanden speelt de scheepvaart een belangrijke rol voor het Verenigd Koninkrijk. De belangrijkste havens van het land zijn Dover, Londen, Southampton en Belfast.

De populairste vluchten en lagekostenvluchten van en naar Verenigd Koninkrijk / UK