Turkmenistan (TM)


 • Land Turkmenistan
 • Werelddeel: Azië
 • Oppervlakte: 488,100 km²
 • Inwoners: 5,120,320
 • Hoofdstad: Asjchabad
 • ISO-code: TM
 • Officiële taal: Turkmeens
 • Landnummer: +993
 • Munteenheid: Turkmeense Manat
 • Nummerplaat: TM
 • Andere schrijfwijzen: Turcomenistão
 • Vliegroutes van Turkmenistan: 209
 • Vliegroutes naar Turkmenistan: 258
 • Populairste luchthavens: Turkmenabat (CRZ), Ashgabat (ASB), Daşoguz (TAZ), Turkmenbashi (KRW), Mary (MYP), Balkanabat (BKN)
 • Grote steden: Asjchabad, Turkmenabad, Mary, Balkanabat, Bayramaly, Türkmenbaşy, Tejen, Büzmeýin, Gowurdak, Kerki, Yolöten, Annau, Gumdag, Bäherden, Boldumsaz
 • Luchtvaartmaatschappijen met zetel in Turkmenistan: Turkmenistan Airlines

Reisgids Turkmenistan (Azië)

De presidentiële Republiek Turkmenistan ligt in centraal Azië en grenst aan: De Kaspische zee, Kazachstan, Oezbekistan, Afghanistan en Iran.

Geografie: Turkmenistan is een woestijn republiek. In het oosten richting de Kaspische Zee stijgt het gebied lichtjes en vormt het de vruchtbare vlakte van Krasnowodsk. Dit plateau strekt zich uit tot het binnenland en naar Iran en komt uiteindelijk samen met het Kopet-Dag gebergte. Hierachter ligt de grote Karakorum woestijn, die ongeveer 80% van het oppervlak bezet en met haar stenen en zand het beeld van Turkmenistan bepaald. In het oosten richting Afghanistan en Oezbekistan loopt dit woestijnlandschap langzaam over in het Gissar gebergte. Het hoogste punt van Turkmenistan ligt dan ook hier op de grens met Oezbekistan.

Bergen en rivieren: Het hoogste punt is, (op de grens met Oezbekistan) met 3138 meter, de Gora Ayribaba. De langste rivier is de Amu Darya met 2580 kilometer. Deze rivier heeft verschillende kleinere zijstroompjes op de Afghaans-Tadzjikistaanse grens en loopt richting noorden het hele land door totdat ze uiteindelijk uitkomt in het zuidelijk gedeelte van de Aral-Delta.

Klimaat en beste reistijd: Turkmenistan heeft een continentaal klimaat met hete zomers en extreem koude winters. De beste tijd om het land te bezoeken is dan ook in de lente of in de herfst. Er bestaat geen specifiek regenseizoen in Turkmenistan, regen valt er zelden en als het valt eigenlijk enkel in de lente in het zuiden van het land. In deze periode komt hier dan het monotone landschap tot bloei en kleurt alles rood en geel.

Taal: de officiële en nationale taal is Turkmeense, nauw verwant aan het Turks en Azerbeidzjaans. Dankzij het grote aantal verschillende etnische groeperingen is het Russisch ook een belangrijke taal. Op regionaal niveau begrijpen de mensen Kazachstaans, Armeens, Balochi, Oekraïens, Tatar of Azerbeidzjaans.

Gezondheid en inentingen: Voor Turkmenistan word er aangeraden om je te laten inenten voor Hepatitis A, Tyfus, difterie, polio en tetanus. Tevens word aangeraden om lichaam dekkende kleding te dragen in verband met muggen en insecten, en om ter plaatse insectenspray en dergelijken aan te schaffen. Er is het hele jaar door een risico op malaria. De medische zorg is enkel goed in de hoofdstad Asjchabad. Het is verstandig om van te voren een goede reis en ziektekostenverzekering af te sluiten. In uw bagage mag een eerste hulp kit niet ontbreken, en het is verstandig om fruit en groente voor consumptie altijd eerst te schillen of te koken.

Visum bepalingen: Voor een bezoek aan Turkmenistan word aangeraden om eerst bij de Turkmeense ambassade langs te gaan. Er is een visumplicht en er zijn bepaalde gebieden in het land die enkel bezocht kunnen worden met een speciale vergunning. Voor meer informatie kunt u ook eens kijken op de site van het ministerie van buitenlandse zaken. www.minbuza.nl

Aankomst: De meeste vluchten vanuit Europa naar Asjchabad (ASB) in Turkmenistan hebben minstens een tussenstop. De Turkish Airlines (TK) vliegt er met een tussenstop in Istanbul (IST) naartoe. Turkmenistan Airlines (T5) Vliegt vanaf London (LHR) direct op Asjchabad. Daarnaast verzorgen ze ook de binnenlandse vluchten naar bijvoorbeeld Dashoguz (TAZ), Turkmenabad (CRZ) Turkmenbashi (KRW) en Mary (MYP). Denkt u er alstublieft aan dat vliegtickets in Turkmenistan in de lokale munteenheid betaald moeten worden en dat toeristen meestal meer betalen.

Hoofdstad: De hoofdstad Asjchabad is de grootste stad in Turkmenistan en heeft een bevolking van ongeveer 850.000 inwoners. De stad ligt in de Karakum woestijn en ligt op de grens van het Kopetdag Gerschi gebergte dat niet ver van de Iraanse grens afligt. In 1948, is Asjchabat min of meer volledig vernietigd door een aardbeving, dat is waarom de oriëntaalse stijl die zo kenmerkend is voor de Centraal-Aziatische steden, hier ver te zoeken is. De stad is grotendeels gekenmerkt door aardbeving veilige stalen gebouwen. Attracties zijn onder andere het kunst museum, het nationale cultuur museum, het historisch museum, de botanische tuinen en een paar grote moskeeën waarvan de Azadi Moskee (die lijkt op de Blauwe Moskee in Istanbul) het mooist is.
Bekijk ook de neutraliteit-boog, dat is het hoogste gebouw in de stad met een verguld standbeeld van de voormalige dictator Nyýazow. En interessant zijn de vele verschillende soorten waterwerken verspreid over de stad, die in schril contrast staan met de woestijn die om de stad heenligt. Buiten de stad is een andere bestemming de moeite waard, de oude stad Nisa. In de 3e eeuw was Nisa de hoofdstad van het machtige Parthische koninkrijk. Veel objecten van toen zijn nu in het nationale museum in Asjchabat te vinden, maar er zijn nog veel marmeren beelden met een sterke Hellenistische invloed achtergelaten in Nisa.

Interessante plekken: De oude oase-stad Nerv is erg bijzonder ligt op ongeveer 30 kilometer van Mary (de een na grootste stad van het land). Dit antieke gebied van 120 km² staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het was ooit de een na grootste stad van het Islamitische rijk en een significant handelscentrum aan de zijderoute, totdat de stad in 1221 werd platgegooid door het leger van Genghis Khan.
Het indrukwekkende mausoleum van sultan Sanjar, voltooid in 1140, is bijzonder interessant en de moeite waard te gaan zien samen met de ijs opslagruimte uit de 12e eeuw waarin voor maximaal 2 jaar blokken ijs opgeslagen konden worden. Een andere attracties is te vinden in de stad Köneürgenc. De stad ligt 500 km ten noorden van Asjchabat aan de rand van de Karakorum woestijn en heeft de grootste minaret in Centraal-Azië: de 62 meter hoge Kutluk Timur. De meest interessante van Turkmenistans attracties zijn zonder twijfel de dinosaurus tracks in het Kugitang nationaal park. Het gebied is in het uiterste zuidoosten van het land, niet ver van de grens met Oezbekistan en Afghanistan. Hier zijn een paar honderd, 80 centimeter grote, fossiele voetafdrukken van dinosaurussen gevonden. Deze enorme dinosauriërs moeten ongeveer 10 ton hebben gewogen. Andere attracties in het nationaal park zijn de vele druipsteen grotten en de Ayribaba berg die bijna het hele jaar door bedekt is met sneeuw.

Religie: ongeveer 90% van de bevolking is Soennitisch Islamitisch. Ongeveer 9% is Russisch Orthodox en dan zijn er nog kleinere groepen andere Christenen en Moslims.

Steden: Asjchabat, Chärjew, Daşoguz, Mary, Nebitdag en Balkanabat.