Turkije (TR)


Reisgids Turkije

Turkije (Turks: Türkiye) ligt voor het grootste deel in Azië, op het schiereiland Anatolië tussen de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. Het grenst aan Griekenland, Bulgarije, Georgië, Armenië, Azerbeidzjan, Iran, Irak en Syrië. Turkije is een seculiere, parlementaire republiek, wat terug te voeren is op Mustafa Kemal Atatürk, de grondlegger van het moderne Turkije.

Geografie en klimaat
Turkije wordt onderverdeeld in de geografische regio's Egeïsche Zee, Zwarte Zee, Midden-Anatolië, Oost-Anatolië, Marmara, Middellandse Zee en Zuidoost-Anatolië.

In Thracië, ten westen van de Bosporus, vormt de rivier Meriç de grens met Griekenland. Ten oosten van de Bosporus ligt de Marmara regio, waar de Zee van Marmara Europa van Azië en de Egeïsche Zee van de Zwarte Zee scheidt. De Dardanellen zeestraat vormt een deel van de verbinding tussen de Zwarte Zee en de Middellandse Zee. Het landschap in deze regio is heuvelachtig en bedekt met struiken en bossen. Aan de voet van het Uludağ gebergte bevindt zich de stad Bursa, dat als kuuroord om zijn zwavel- en thermale bronnen bekend is. De Egeïsche Zee-regio is zeer heuvelachtig en strekt zich uit langs de westkust tussen Çanakkale en Bodrum. Met haar talrijke antieke bouwwerken uit de tijd van de Griekse overheersing behoort deze regio tot de een van de meest toeristische trekpleisters van Turkije. De noordelijke kuststrook van Turkije omvat de Zwarte Zee-regio. De regio wordt met haar bergachtige landschap met uitgestrekte bossen gekenmerkt door een mild en vochtig klimaat. De regio Midden-Anatolië omvat hoogvlaktes met het zoutmeer Tuz Gölü en bergketens, die deels tot 3.900 meter oprijzen. Centraal-Anatolië wordt daarentegen gekenmerkt door een steppelandschap met hete en droge zomers en zeer koude winters. De Middellandse Zee-regio wordt door het Taurus gebergte in het noorden en het Amanos gebergte (Nur Dağları) in het oosten begrensd en heeft een mediterraan klimaat. In Zuidoost-Anatolië lopen de beide rivieren Eufraat en Tigris en het Taurus gebergte omsluit de regio. Met uizondering van het berggebied is het zuidoosten overwegend droog en plaatselijk zelfs woestijnachtig. Ten oosten van de Eufraat ligt een hoogvlakte.

De hoogste bergen van Turkije zijn de hoge Ararat (Büyük Ağrı Dağı, 5165 m, volgens de bijbel landde de ark van Noach op deze berg), de Buzul Dağı (4116 m), de Süphan Dağı (4058 m), de kleine Ararat (Küçük Ağrı Dağı, 3925 m), de Kaçkar Dağı (3932 m), de Erciyes Dağı (3917 m) en de Uludağ (2543 m).

Tot de belangrijkste rivieren behoren de Kızılırmak, de Eufraat (Fırat), de Sakarya, de Murat, de Tigris (Dicle) en de Seyhan. De grootste meren van Turkije zijn Van Gölü, Beyşehir Gölü, Eğridir Gölü, Akşehir Gölü en İznik Gölü. De eilanden Gökçeada, Marmara Adası, Bozcaada, Uzunada, Alibey, Paşalimanı en Avşar horen tevens bij Turkije.

Bevolking
In Turkije wonen ruim 70 miljoen mensen. Hiervan zijn 73% Turken, 21% Koerden, 2% Tsjerkessen, 2% Arabieren, 0,5% Lazen, 0,1% Syriërs, 0,06% Armeniërs en 0,01% Abchazen.

Talen
De officiële taal van Turkije is Turks en wordt door 90,5% van de bevolking gesproken. Andere talen gesproken in Turkije zijn onder meer Koerdisch (18,6%), Arabisch (3%), Armeens, Lazisch, Georgisch, Adyghe en Ladino.

Religie
Veruit de meerderheid van de bevolking van de seculiere staat Turkije is moslim (99.8%), waarvan zo'n 20% het alevitisme, een liberale stroming van de Islam, aanhangen. De overige 0,2% behoren tot de Grieks-Orthodoxe Kerk, de Armeens-Orthodoxe Kerk en het jodendom.

Visum
Nederlanders die voor zaken of toerisme naar Turkije reizen hebben een visum nodig. Deze wordt in normale gevallen bij aankomst afgegeven met een geldigheidsduur van drie maanden, de kosten bedragen dan € 10. Dit kan met een paspoort of identiteitskaart, minimaal geldig tot na verblijf. Meer reisadvies: minbuza.nl

Gezondheid en vaccinaties
Een vaccinatie tegen de infectieziekten buiktyfus, difterie, tetanus, polio, hepatitis A en hepatitis B wordt aanbevolen. Verder bestaat er in bepaalde gebieden van mei tot en met oktober een malaria risico. Tevens zal men voorzorgsmaatregelen moeten nemen tegen bilharzia, een infectie veroorzaakt door een zoetwaterworm. Dit kan door niet pootje te baden of te zwemmen in gebieden waar bilharzia voorkomt.

Hoofdstad en andere grote steden; bezienswaardigheden
De hoofdstad van Turkije is Ankara en ligt in Centraal-Anatolië. Hier heerst een streng droog continentaal klimaat, met hete droge zomers en koude winters met veel sneeuw. Als relatief jonge stad bevinden zich in Ankara slechts weinig bezienswaardigheden, zoals de Romeinse ruïnes van de thermen en de aan Augustus gewijde tempel, de Kocatepe moskee (Kocatepe Camii), de Hacıbayram moskee (Hacıbayram Camii), de Anıtkabir, het mausoleum van Atatürk, de Atakule televisietoren, het Museum van Anatolische beschavingen aan de voet van de citadel en het eerste republikeinse parlement tegenover het historische Hotel Ankara Palas in het stadsdeel Ulus.

Tot de bezienswaardigheden van Turkije behoren het Topkapı-paleis in Istanbul (vroeger de residentie van de Osmaanse sultan), de voormalige kathedraal en moskee Hagia Sophia, het paleis van İshak Paşa alsook de stad Troje. De zuidkust, ook bekend als de Turkse Rivièra, is een toeristische bestemming voor vakantiegasten, evenals de zuidelijke Egeïsche kust en Fethiye, dat bekend is om haar baaien, eilanden en stranden. Vele Turkse sites staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst, zoals het nationaal park Göreme en de tufsteenkegels van Cappadocië, de grote moskee en het ziekenhuis van Divriği, het historische deel van Istanbul, de ruïnes van Hattusa, de sculpturen op de berg Nemrut, de ruïnes van Xanthos en het heiligdon Letoön, de antieke stad Hiërapolis met de kalkterrassen van Pamukkale, de oudestad van Safranbolu en de archeologische sites van Troje. Tevens zijn twee nationale parken door UNESCO als werelderfgoed verklaard. In Anatolië liggen tevens twee van de wereldwonderen, de tempel van Artemis in Efeze en het mausoleum van Halicarnassus in Bodrum.

Verbindingen
Turkije beschikt over 14 internationale luchthavens. De belangrijkste zijn luchthaven Atatürk en luchthaven Sabiha Gökçen in Istanbul, de luchthaven van Antalya, de luchthaven van Izmir (Adnan Menderes Havalimanı) en de luchthaven van Ankara (Esenboğa). Vanwege de ligging van Turkije is het luchtverkeersknooppunt tussen Azië en Europa een belangrijke inkomstenbron.

De populairste vluchten en lagekostenvluchten van en naar Turkije / TR

48 Vluchten per week met Turkish Airlines, KLM, Delta Air Lines, Air Canada, AtlasGlobal, Kenya Airways32 Vluchten per week met KLM, Pegasus Airlines, Turkish Airlines

3 Vluchten per week met TUI fly Belgium, Sun Express, Corendon Airlines

6 Vluchten per week met Sun Express, Pegasus Airlines, SunExpress Deutschland

2 Vluchten per week met Corendon Airlines, Sun Express, KLM, Corendon Dutch Airlines, Pegasus Airlines
3 Vluchten per week met SunExpress Deutschland, Pegasus Airlines, Sun Express

32 Vluchten per week met KLM, Pegasus Airlines, Turkish Airlines


7 Vluchten per week met Pegasus Airlines, Sun Express, SunExpress Deutschland

4 Vluchten per week met Germania, SunExpress Deutschland, Pegasus Airlines