Tsjechië (CZ)


Reisgids Tsjechië

De Tsjechische Republiek ligt tegen Duitsland, Polen, Slowakije en Oostenrijk. Het land is onder te verdelen in drie regio’s Bohemen, Moravië en Tsjechisch Silezië.

Geografie; bergen en rivieren
Tsjechië bestaat uit meerdere bekkens die door een aantal gebergtes worden omringd en doorkruist. In het zuidwesten van het land ligt het middengebergte Bohemer Woud (Šumava, 1000 tot 1400 m), in het noordoosten het Ertsgebergte (Krušné hory, met de Keilberg van 1244 m) en in het noorden de Sudeten (Sudety) met de Sněžka als hoogste top van 1602 m in het Reuzengebergte - een deel van de Sudeten. Ten zuidoosten van het Ertsgebergte strekt zich aan beide oevers van de Elbe het České Středohoří (Noord-Bohemen) uit. Bohemen en Moravië worden van elkaar gescheiden door een hoogvlakte; in Moravië ligt in het oosten een deel van het voorland van de Karpaten, in het zuiden een deel van het Weens Bekken en van de Beskiden en in het oosten een stuk van de Witte Karpaten. De rivier de Thaya of Dyje vormt tenslotte de grens met Oostenrijk.

Klimaat
In Tsjechië heerst een overwegend gematigd klimaat met koele zomers en zachte winters.

Bevolking
Tsjechië telt ruim 10,2 miljoen inwoners, waarvan circa 95% van Tsjechische origine is. De grootste groepen van minderheden zijn Slowaken, Duitsers, Polen en Roma.

Talen
De officiële taal van Tsjechië is Tsjechisch. Tevens spreken zo'n 50.000 mensen in het Ertsgebergte Duits en ongeveer 50.000 mensen in het noorden Pools. Verder spreken zo'n 140.000 inwoners Romani (taal van de Roma).

Religie
De meerderheid van de Tsjechische bevolking hangt geen religie aan (59%). Van de gelovigen is het grootste deel rooms-katholiek, en verder zijn er nog kleine groepen van protestanten, boeddhisten, joden en moslims.

Reisdocumenten
Nederlanders die voor zaken en toerisme naar Tsjechië reizen hebben geen visum nodig. Een paspoort of identiteitskaart, minimaal geldig tot na verblijf, volstaat. Kinderen tot 15 jaar kunnen in het paspoort van een van de ouders meereizen.

Gezondheid en vaccinaties
In Tsjechië is er geen verhoogd risico op infectieziekten en voor een bezoek aan Tsjechië worden geen vaccinaties geadviseerd.

Hoofdstad en andere steden; bezienswaardigheden
De hoofdstad van de Tsjechische Republiek is Praag, dat voor het grootste gedeelte in het dal van de Moldau ligt. De rest van de stad bevindt zich op de heuvels die het dal omgeven (de Letná, Vítkov, Opyš, Větrov, Skalka, Emauzy, Vyšehrad, Karlov en Petřín). Praag is een economisch centrum van het land maar heeft ook cultureel heel wat te bieden. De oude binnenstad werd geclassificeerd door UNESCO: er zijn gebouwen in de meest diverse bouwstijlen, van gebouwen in romaanse, gotische, renaissance-, barokke, rococo-, classisistische tot Jugendstil-trant. De stad is ook bekend om haar levendige filmindustrie. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Praagse burcht (een groot complex bestaande uit verschillende gebouwen en pleinen waaronder de Sint-Vituskathedraal), de Karelsbrug, de Týnkerk, het Lobkowiczpaleis, het Strahov-klooster, de Maria Sneeuwkerk maar ook de moderne Žižkov Televisietoren en de op de Eiffeltoren gelijkende Petřín Uitkijktoren. In de buitenwijken van Praag bevindt zich de Bílá Hora of Witte Berg met een kapel en jachtkasteeltje, het benediktijnerklooster Břevnov, het barokke Kasteel Troja en de Praagse Zoo. De stad telt ook een groot aantal interessante musea zoals het Nationaal Museum (Národní muzeum), het Antonín Dvořák-museum, het Bedřich Smetana-museum, het Museum van de hoofdstad Praag (Muzeum hlavního města Prahy) en het Mucha Museum. Praag heeft tevens een belangrijke theater- en operatraditie en men vindt er de Staatsopera (Státní opera) en het Nationaal Theater (Národní Divadlo).

Andere steden die zeker de moeite waard zijn, zijn onder meer Brno, České Budějovice, Karlsbad en Liberec. Interessant is ook de fietsweg bij de Elsterbron en het omliggende gebied, bij Ash in de buurt van Lidice (20 km ten westen van Praag).

Verbindingen
Er zijn belangrijke luchthavens in Praag, Brno, Ostrava en Karlsbad.