Thailand (TH)


Reisgids Thailand

Thailand is een populaire reisbestemming voor vakantiegangers vanuit de hele wereld. Prachtige stranden, bergen en oerwouden en de wereldberoemde keuken hebben Thailand in de loop van de laatste decennia in een economische "Aziatische Tijger" veranderd.

Geografie; bergen en rivieren
Thailand neem een groot deel van het landoppervlakte van Zuidoost-Azië in beslag, strekt zich uit van de laatste uitlopers van het Himalaya gerbergte tot het Maleisisch schiereiland (ook: Malakka) en omsluit de Golf van Thailand, een binnenzee verbonden met de Zuid-Chinese Zee. De vorm van het landoppervlakte doet denken aan de kop van een olifant.

Het land strekt zich van het noorden naar het zuiden circa 1770 kilometer uit en van het oosten naar het westen circa 795 kilometer. In totaal heeft het land een oppervlakte van ongeveer 513.100 km².

In de bergachtige noordelijke regio, waar tevens het hoogste punt van het land is (Doi Inthanon, 2565 m), bevindt zich de grens met Myanmar, vroeger Birma. Thailand grenst tevens aan, met de klok mee, Laos, Cambodja, Maleisië, de Golf van Thailand en de Andamanse Zee.

In het noordoosten op het Khorat Plateau, een in de zomer kurkdroge en in de regentijd compleet overstroomde streek zonder mogelijkheid voor intensieve landbouw, zullen in de volgende jaren irrigatieprojecten en stuwdammen het land vruchtbaarder moeten maken. De bevolking van dit gebied is, in vergelijking met het rijkere zuiden, tevens armer. Het dialect van de bewoners is verwant aan het Laotiaans en de rivier de Mekong vormt de natuurlijke grens met Laos.

De grootste en belangrijkste rivier van Thailand is de Menam ("moeder water"). Het stroomt door de centrale vruchtbare laagvlakten, waar het na circa 370 kilometer nabij de Golf van Bangkok uitmondt. De oostelijke regio wordt gebruikt voor landbouw en ligt aan de Golf van Thailand. Het centraal gebied en het oosten (Eastern Seaboard) vormen het economische hart van het land.

De voor toeristen in de winter interessante bestemmingen liggen in de zuidelijke regio op het schiereiland Malakka tussen de Indische Oceaan en de Stille Oceaan. De landengte van Kra verbindt Malakka met Azië en is op haar smalst circa 63 kilometer breed. Het grootste deel bevindt zich op Thais grondgebied, in het westen en noorden grenst het aan Myanmar. In Thailand wordt het tevens "dunne hals" genoemd. Berglandschappen, tropische regenwouden en prachtige stranden wisselen elkaar af. de bevolking van deze landstreek is grotendeel moslim en spreekt Maleis.

Klimaat
Thailand heeft een tropisch-moesson klimaat met temperaturen boven de 18°C het hele jaar door. Thailand kent grofweg drie seizoenen: van november tot februari brengt de noorden tot noordoostenwind droge en koele lucht, in de tijd voor de moesson van maart tot mei heersen de hoogste temperaturen (vaak meer dan 35°C) en de regentijd duurt van juni tot september met de moesson uit het zuidwesten.

Bevolking
Thailand telt bijna 65 miljoen inwoners, waarvan bijna 90% Thai. De grootste minderheidsgroep wordt gevormd door de Chinezen. Andere minderheden zijn bergvolkeren, Khmer, Laotianen, Maleiers, Moken, Indiërs, Vietnamezen, de Yi en blanken (Farang).

Talen
De officiële taal is het Thai, tevens de moedertaal van ongeveer 90% van de bevolking. Het Thai kan weer in vijf verschillende dialecten worden onderverdeeld. Verder hebben de bergvolkeren hun eigen taal en in het grensgebied met Cambodja wordt tevens Khmer gesproken.

Religie
Boeddhisme is de staatsreligie van Thailand; circa 95% van de bevolking belijdt het theravada-boeddhisme. Andere religies genieten tevens bescherming van de staat: 4% moslims, 0,6% christenen en circa 65.000 Hindoes.

Visum
Nederlandse toeristen die naar Thailand reizen hebben geen visum nodig, tenzij het verblijf langer dan 30 dagen is. Een paspoort, minimaal nog 6 maanden geldig bij vertrek uit Thailand, volstaat. Voor zaken/werk is wel een visum nodig. Meer reisadvies: minbuza.nl

Gezondheid en vaccinaties
Een vaccinatie tegen de infectieziekten buiktyfus, difterie tetanus polio, hepatitis A en hepatitis B wordt aanbevolen en een vaccinatie tegen gele koorts is verplicht voor dit land. Verder bestaat er het gehele jaar door een malaria risico. Tevens zal men voorzorgsmaatregelen moeten nemen tegen bilharzia, een infectie veroorzaakt door een zoetwaterworm. Dit kan door niet pootje te baden of te zwemmen in gebieden waar bilharzia voorkomt.

Hoofdstad en andere grote steden; bezienswaardigheden
De Thaise hoofdstad Bangkok met haar belangrijke internationale luchthaven Suvarnabhumi International Airport is doorgaans het eerste reisdoel van vakantiegangers. De stad is rijk aan cultuur an bezienswaardigheden. Er zijn meer dan 400 tempels, waarvan de Wat Phra Kaeo met de "Smaragd-Boeddha" de beroemdste is. Theater, musea en goedkope winkelmogelijkheden trekken ieder jaar miljoenen bezoekers van over de hele wereld. Andere bekende steden in Thailand zijn Chiang Mai, Nonthaburi, Samut Prakan, Udon Thani, Chonburi en Hat Yai.

Thailand heeft meer dan 100 eilanden met tropische stranden. De watertemperatuur ligt op een jaargemiddelde van 27 tot 30 graden.

Populaire eilanden zijn:
- Ko Chang met zijn tropische regenwouden, bergen en mooie vissersdorpen.
- Ko Kut met zijn bergachtige regenwouden en baaien voor snorkelen en duiken.
- Ko Sumai met in totaal 25 kilometer sneeuwwitte zandstranden en een microklimaat waardoor het ook ten tijde van de moesson mooi weer garandeert.
- Ko Phuket met zijn paradijselijke stranden, luxe hotels en watersport is zeer geliefd bij toeristen die een all-in vakantie boeken.

Verbindingen
De belangrijkste luchthaven is Suvarnabhumi, circa 25 km ten oosten van Bangkok. Andere belangrijke internationale luchthavens in Thailand zijn luchthaven Don Muang (Bangkok), luchthaven Chiang Mai, luchthaven Chiang Rai en luchthaven Phuket.

De populairste vluchten en lagekostenvluchten van en naar Thailand / TH

11 Vluchten per week met EVA Airways, Air France, KLM, Delta Air Lines


11 Vluchten per week met EVA Airways, Air France, KLM