Taiwan (TW)


reigids Taiwan (azie)

Het eiland Taiwan ligt voor de kust van het Chinese vasteland in de Pacifische Oceaan. De onafhankelijke staat hoort eigenlijk bij Republiek China maar word door vele regeringen wereldwijd herkend als onafhankelijke staat. In Europa was het eiland ook wel bekend onder haar Portugese naam: Formosa.De Pescadores eilanden in de straat van Formosa en de eilanden Quemoy en Mazu voor het Chinese vasteland zijn ook Taiwanees grondgebied.

Geografie en klimaat: De eilanden zijn gelegen op de Kreeftskeerkring, de grens tussen subtropisch en tropisch gebied. Midden door de eilanden loopt er een gebergte die een grens vormt tussen 2 klimaatzones. Ten noorden hiervan is het klimaat vooral tropisch waar ten zuiden van de bergketen een meer subtropisch klimaat heerst. Het weer word in de winter vooral bepaald door de Noordoostelijke en in de zomer door de Zuidwestelijke moesson. Omdat de eilanden precies op de grens tussen de seismisch zeer actieve Europese en Aziatische aardschol liggen, is er net als in Japan een hoog risico aardbevingen.

Bergen en rivieren: Met een hoogte van 3997 is de Yu Shan de hoogste berg van het land, deze berg vormt tevens de grens tussen de 2 klimaten. Het grootste meer in Taiwan is het Sun Moon meer op 762 meter boven zee niveau.

Taal: De officiële taal is Mandarijn; verspreid door het land worden er ook verschillende dialecten gesproken zoals het Taiwanees of het Zuid Chinese Hakka. Engels wordt enkel begrepen in de hoofdstad en in de toeristencentra.

Gezondheid en inentingen: Voor Taiwan word er aangeraden om je te laten inenten voor Hepatitis A, Tyfus, difterie, polio en tetanus. Tevens word aangeraden om lichaam dekkende kleding te dragen in verband met muggen en insecten, en om ter plaatse insectenspray en dergelijken aan te schaffen. Er komt geen malaria voor in Taiwan. De medische zorg is in de grote steden en de toeristencentra fatsoenlijk. Het is verstandig om van te voren een goede reis en ziektekostenverzekering af te sluiten. In uw bagage mag een eerste hulp kit niet ontbreken, en het is verstandig om fruit en groente voor consumptie altijd eerst te schillen of te koken.

Visumregels: Voor een bezoek tot 30 dagen is er geen visum nodig om het land binnen te komen. Een vereiste hiervoor is dat het paspoort nog minstens 6 maanden geldig is vanaf aankomst. Voor meer algemene informatie over het visumbeleid verwijzen wij u door naar de ambassade van Taiwan, of het ministerie van buitenlandse zaken; www.minbuza.nl.

Aankomst: Vanuit Europa is Taiwan vrijwel enkel te bereiken met een tussenstop, meestal in Hongkong (HKG). De volgende vliegmaatschappijen kunnen u onder anderen vanuit Europa naar Taipei (TPE) brengen: Britisch Airways (BA), Cathay Pacific (CX), Singapore Airlines (SQ), Eva air (BR) en Thai airways (TG). In Taiwan zelf opereren verschillende regionale vlieg maatschappijen zoals Mandarin Airlines (AE), Transasia Airways (GE) en Uni Air (B7) Die u bijvoorbeeld naar Kaohsiung (KHH) , Kinmen (KNH), Makung (MZG), Tainan (TNN) of Taitung (TTT) kunnen brengen.

Hoofdstad: De hoofdstad Taipei ligt aan de rivier de Danshui, en heeft 3 miljoen inwoners. De moderne metropool is het culturele, politieke en economische centrum van Taiwan, en is tevens een van de belangrijkste Aziatische staten. Attracties zijn onder andere het Taipei Financiële centrum, een wolkenkrabber van 509 meter hoog, en het hoogste kantoren blok van de wereld. Dit blok heeft zijn bijnaam te danken aan het aantal verdiepingen "Taipei 101" Liefhebbers van kunst komen aan hun trekken bij het National palace museum aan de rand van de stad. De galerie in dit museum heeft meer dan 650.000 stukken uit het keizerlijk paleis in Peking. Dankzij de burgeroorlog is een ander gedeelte van de collectie sinds 1949 nog altijd in het keizerlijk paleis in Peking.

Bezienswaardigheden: De oudste en mooiste stad van het eiland is Tainan. Deze stad is in 1621 dankzij de gunstige ligging door de Nederlanders hier gebouwd, en herbergt de meeste koloniale overblijfselen van heel Taiwan. De stad heeft meer dan 300 goed gepreserveerde voorbeelden van traditionele Chinese cultuur. De Confucius tempel, de Kuanti tempel, de Wufei tempel en het altaar van Koxinga zijn ook zeker een bezoekje waard.

Het tropische Kenting Nationaal Park in het zuiden van het eiland is voor de strand liefhebbers een aanraden. De prachtige witte zandstranden met palmen die wuiven in de wind, en de prachtige natuur bieden een ideale locatie om te relaxen.

Religie: De meeste Taiwanezen beschouwen zichzelf niet als behorend tot een bepaalde religie. De geloven van de bewoners zijn vooral beïnvloed door het Boeddhisme, Confucianisme en Taoistische elementen.

Grote steden: Taipei, Kaohsiung, Taichung, Tainan, Panchiao, Chunghe, Keelung, Hsinchu, Hsinchuang and Sanchung