Tadzjikistan (TJ)


 • Land Tadzjikistan
 • Werelddeel: Azië
 • Oppervlakte: 143,100 km²
 • Inwoners: 7,320,815
 • Hoofdstad: Doesjanbe
 • ISO-code: TJ
 • Officiële taal: Tadzjieks
 • Landnummer: +992
 • Munteenheid: Somoni
 • Nummerplaat: TJ
 • Andere schrijfwijzen: Tojikiston, Tadjiquistão
 • Vliegroutes van Tadzjikistan: 568
 • Vliegroutes naar Tadzjikistan: 464
 • Populairste luchthavens: Kurgan Tyube (KQT), Doesjanbe (DYU), Kulob (TJU), Khudzhand (LBD)
 • Grote steden: Doesjanbe, Chodzjand, Kulob, Uroteppa, Konibodom, Kofarnihon, Tursunzoda, Isfara, Panjakent, Hisor, Boshkengash, Dangara, Vose', Farkhor, Chkalovsk
 • Luchtvaartmaatschappijen met zetel in Tadzjikistan: Tajik Air, Somon Air

Reisgids Tadzjikistan (Azie)

Tadzjikistan is een land in Centraal-Azië dat grenst aan Oezbekistan, Kirgizië, China en Afghanistan. Tot 1991 maakte het deel uit van de Sovjet-Unie. De naam komt van "Tasi" het Turkse woord voor Moslim. de Tadzjieken zijn geen Turken, maar komen voort uit Perzisch Iranese volkeren. Het woord Tadzjiek beschrijft de Perzisch sprekende mensen in centraal Azië.

Geografie: meer dan 80% van het grondgebied bestaat uit hoogland-plateaus en bergen, waarvan het bijna 7.500 m hoge Pamir-gebergte in het oosten van het land de meeste ruimte inneemt. De uitlopers van deze bergketen lopen door tot in Oezbekistan en Kirgizië. Het landschap is in miljoenen jaren gevormd door aardschollen die door tektonische activiteit botsen. Om deze reden bestaat er in Tadzjikistan ook altijd nog een groot gevaar voor aardbevingen. Enkel in het noorden is een stuk land dat gebruikt kan worden voor landbouw. Dit is de zeer vruchtbare Ferghana vallei, die geïrrigeerd word door de Syr rivier.

Bergen en rivieren: De hoogste piek van Tadzjikistan is de 7495 meter hoge "Pik Ismoil Somoni" in het Pamir gebergte. De langste rivier is de 2200 kilometer lange "Syr Darja", een voedende rivier van het Aralmeer.

Klimaat en beste tijd om te bezoeken: Het land ligt in een droge klimaatzone met extreme koude winters en erg hete zomers. Alleen in de laaggelegen Ferghana vallei en een aantal valleien in het zuiden van het land is het klimaat subtropisch en vochtig. De temperatuurverschillen tussen de valleien en het hooggebergte kan enorm zijn, zo kan dit in de zomer oplopen tot 50°C! Het regent er niet veel, ook niet in de valleien, om deze reden is er vooral steppeachtige begroeiing. Toch heeft Tadzjikistan dankzij de vele bergen geen enkel waterprobleem, en zijn ze zelfs verantwoordelijk voor 60% van de gehele watervoorziening van Centraal Azië. De beste tijd om af te reizen is tjdens de overgangs-maanden in de Herfst of in de Lente.

Taal: De officiële en nationale taal is het Tadzjieks, een taal die erg lijkt op het Perzisch. er word onder de bevolking veel Russisch gesproken, enkel de jongere generatie en de mensen die werken in de toeristenindustrie spreken ook Engels. Als men de minder ontwikkelde gebieden zoals de Pamir hooglanden wil verkennen is het verstandig een paar woordjes Russisch te leren.

Gezondheid en inentingen:
Voor Tadzjikistan word er aangeraden om je te laten inenten voor Hepatitis A, Tyfus, difterie, polio en tetanus. Tevens word aangeraden om lichaam dekkende kleding te dragen in verband met muggen en insecten, en om ter plaatse insectenspray en dergelijken aan te schaffen. Er is op de grens met Afghanistan tussen Juni en Oktober een risico op malaria. De medische zorg is enkel in de hoofdstad Doesjanbe toereikend. Het is verstandig om van te voren een goede reis en ziektekostenverzekering af te sluiten. In uw bagage mag een eerste hulp kit niet ontbreken, en het is verstandig om fruit en groente voor consumptie altijd eerst te schillen of te koken.

Visum bepalingen: Mensen met een Nederlands paspoort hebben een visum nodig om af te reizen naar Tadzjikistan. Het is aan te raden om in ieder geval 3 weken de tijd te nemen om dit te regelen. Neem contact op met de ambassade van Tadzjikistan of neemt u eens een kijkje op de site van het ministerie van buitenlandse zaken: www.minbuza.nl.

Aankomst: Air Astana (KC) en Rossiya Airways (FV) vliegen momenteel vanuit London (LHR) naar Doesjanbe (DYU). Tadzjikistan Airways verzorgt momenteel enkel binnenlandse vluchten van Doesjanbe naar Khudzhand (LBD).

Hoofdstad: De hoofdstad Doesjanbe heeft 650.000 inwoners en is het culturele en politieke centrum van dit centraal Aziatische land. Het hele intellectuele deel van de bevolking woont hier omdat dit de enige plek in het land is met een universiteit. Attracties in deze stad zijn onder andere het Nationaal Museum, met een groot aantal vondsten uit de oudheid maar ook uit de moderne geschiedenis, waaronder de 14 meter hogen boeddha van Khatlon. Deze Boeddha is in 1966 gevonden bij opgravingen, en dit is de grootste Boeddha ooit gevonden in Centraal Azië. Het 30 meter hoge Somonij monument is ook een attractie van Doesjanbe. Dit beeld is gebouwd ter ere van Ismael Samani, de man die beschouwd word als de "vader" van Tadzjikistan. Er is ook nog een Vrijdags-moskee te bezichtigen en een synagoge in het Rudaki district.

Interessante plekken: Tadzjikistan is nog niet echt een toeristisch land, maar heeft met het vrij ongerepte Pamir gebergte een zeer interessante trekpleister. Deze bergen zijn ideaal voor de bergsport en vormen een mooi alternatief voor de Himalaya toeristen. De meren zijn vooral de moeite waard in het gebergte. Het Sares meer is in 1911 ontstaan als gevolg van een aardbeving en het Kara Kul meer is dankzij haar hoge ligging (3915 meter) ook zeer interessant. In dit meer zit dankzij de hoogte geen vis of ander leven. Een aantal plaatselijke reisagenten verzorgt helikoptervluchten over de toppen van het gebergte. De stad Penjikent, vlakbij de Oezbeekse grens is ook zeer interessant. Hier staat een oud fort en meerdere kunst fresco's, die zelfs over de grens van Tadzjikistan faam genieten. De meren van Maghuzor bieden ook een spectaculair aanzicht. Het water is gekleurd met verschillende blauw en groen tinten en naar gelang het licht erop valt lijken de meren te veranderen van kleur.

Religie: Met 90% van de bevolking zijn de Soennitische Moslims in de meerderheid. Er zijn ook een aardig aantal Orthodoxe Christenen, Baha'i's, Zoroastrians en Joden.

Grote steden: Doesjanbe, Chudschand, Kulob, Qurghonteppa, Istarawschan, Konibodom and Kofarnihon.