Syrië (SY)


 • Land Syrië
 • Werelddeel: Azië
 • Oppervlakte: 185,180 km²
 • Inwoners: 17,951,639
 • Hoofdstad: Damascus
 • ISO-code: SY
 • Officiële taal: Arabisch
 • Landnummer: +963
 • Munteenheid: Syrische pond
 • Nummerplaat: SYR
 • Vliegroutes van Syrië: 782
 • Vliegroutes naar Syrië: 886
 • Populairste luchthavens: Damascus (DAM), Aleppo (ALP), Kameshli (KAC)
 • Grote steden: Aleppo, Damascus, Homs, Hama, Latakia, Dayr az Zawr, Ar Raqqah, Al Bāb, Idlib, Duma, As Safīrah, Salamiyah, Tartus, Ath Thawrah, Al Ḩasakah
 • Luchtvaartmaatschappijen met zetel in Syrië: Cham Wings Airlines, Syrian Arab Airlines

Reisgids Syrië

Syrië ligt aan het oosten van de Middellandse Zee en grenst in het zuiden aan Israël en Jordanië, in het westen aan Libanon en de Middellandse Zee, in het noorden aan Turkije en in het oosten aan Irak.

Geografie; bergen en rivieren
Geografisch kan men Syrië in vier zones onderverdelen: vruchtbare kustvlaktes in het westen, de hoogvlakte en de bergketen Jebel an-Nusariyah, vruchtbare vlaktes in het midden van het land alsook woestijn en savanne in het zuidoosten.

De berg Hermon is met 2.814 meter het hoogste punt van het land en bevindt zich in het hooggebergte, dat langs de Syrisch-Libanese grens loopt. De langste rivier is de uit Turkije komende en naar Irak doorstromende Eufraat met een lengte van 680 kilometer op Syrisch grondgebied.

Klimaat
Aan de kust heerst een mediterraan klimaat met hete zomers en milde vochtige winters, het binnenland wordt daarentegen beheersd door een continentaal droog klimaat en kent aanzienlijke temperatuurschommelingen tussen dag en nacht en tussen zomer en winter. Er valt weinig neerslag in het land, alleen aan de kust kan het regelmatig regenen.

Bevolking
Syrië telt bijna 20 miljoen inwoners, waarvan tussen de 65% en 85% Arabieren zijn. Verder zijn tussen de 5% en 15% Bedoeïenen, tussen de 5% en 15% Koerden, tussen de 1% en 5% Turken, rond 1% Armeniërs, minder dan 1% Turkmenen en tevens minder dan 1% Assyriërs.

Taal en communicatie
De nationale en bestuurstaal van Syrië is Arabisch. Verder wordt er nog Koerdisch en Armeens gesproken door enkele bevolkingsgroepen. Engels en Frans worden over het algemeen in alle grotere plaatsen alsook in de toeristencentra door de jongere bevolking begrepen.

Religie
Ongeveer 72% van de bevolking hangt het soennitische geloof aan, 12% is Alawiet, 10% christen en de overigen zijn Druzen en Joden.

Reisdocumenten
Voor Syrië is een visum vereist. Deze kan voor vertrek bij een consulaat of de ambassade van Syrië worden aangevraagd. Tevens dienen Nederlandse reizigers een paspoort bij zich te hebben dat bij aankomst nog zes maanden geldig is. Houdt u er rekening mee dat de toegang geweigerd kan worden wanneer een Israëlische stempel in uw paspoort staat. Meer reisadvies: minbuza.nl

Gezondheid en vaccinaties
Vaccinaties tegen gele koorts, difterie, tetanus, polio, buiktyfus, hepatitis A en hepatitis B worden aanbevolen. Tevens zal men voorzorgsmaatregelen moeten nemen tegen bilharzia, een infectie veroorzaakt door een zoetwaterworm. Dit kan door niet pootje te baden of te zwemmen in gebieden waar bilharzia voorkomt. Er bestaat ook kans op malaria van mei tot en met oktober - raadpleeg dus uw arts voor de juiste voorzorgen en gebruik tijdens uw verblijf voldoende middelen tegen muggen en insecten, slaap steeds onder een muggennet en draag voldoende bedekkende kledij.

Verder dient men fruit eerst te schillen en groente vooraf te koken om zo infectiegevaar te voorkomen en een eigen kleine reisapotheek mee te nemen. Let ook op voor dehydratie; daartoe kunnen zoutoplossingen van pas komen. Een goede medische verzorging is in alle grotere steden en toeristencentra gewaarborgd. Een goede reisverzekering is alleszins een vereiste.

Hoofdstad en andere steden; bezienswaardigheden
Het hart van Syrië bevindt zich in de hoofdstad Damascus. Volgens oude overleveringen is Damascus meer dan 7.000 jaar oud en zo een van de langst bewoonde oorden ter wereld. De oudestad is omgeven door een Romeinse muur en behoort sinds 1979 tot het werelderfgoed van UNESCO. Ze biedt een een veelvoud aan bezienswaardigheden. Bijzonder mooi zijn haar ontelbare grandioze Islamitische bouwwerken en de betoverende, bonte oriëntaalse bazaars. Het belangrijkste bouwwerk is de Omajjadenmoskee. Oorsponkelijk was dit 3000 jaar geleden een tempel ter ere van een god van de zon en de donder, daarna een tempel ter ere van Jupiter, vervolgens een christelijke kathedraal en tenslotte een moskee. Bezienswaardig zijn de drie verschillende minaretten en de moskee zelf, die met zijn schitterende mozaïeken tot de hoogtepunten van de Islamitische architectuur behoort. Gelijk tegenover de moskee ligt het door de Moslims vereerde mausoleum van Saladin de Veroveraar. Het ligt in een prachtige tuin ten noorden van de Omajjadenmoskee en wordt gesierd door een rode koepel. Tevens de moeite waard is het Azem Paleis ten zuiden van de moskee, dat in 1749 uit meerdere lagen zwarte basalt en witte kalksteen opgericht is, alsook de christelijke wijk in het oosten van de oudestad met de historische kerken. Na een uitvoerige stadswandeling is een bezoek aan een van de vele markten nog aan te raden. De inwoners van Damascus zijn beroemd om en trots op hun handwerkproducten; deze behoren tot de allerbeste in het gehele Arabische gebied. Een minder bekende bezienswaardigheid bevindt zich circa 10 kilometer ten zuiden van de hoofdstad, de Saida Zeinab moskee ter ere van de kleindochter van de profeet Mohammed. De moskee is gedecoreerd met goud, zilver en bombastische kroonluchters en wordt dagelijks door enkele honderden pelgrims uit de gehele Islamitische wereld bezocht.

De Syrische Arabische Republiek is een paradijs voor archeologen. Overal in het land liggen ruïnes van burchten uit de kruistochttijd, amfitheaters en in verval geraakte steden. Vele Middellandse Zee volkeren hebben in de loop van de eeuwen deze landstreek beheersd en zich architectonisch vereeuwigd.

Ongeveer 150 kilometer ten zuiden van Damascus bevindt zich de stad Bosra, die is geclassificeerd als UNESCO werelderfgoed. In de oudestad bevindt zich het vermoedelijk mooiste Romeinse amfitheater ter wereld. Het werd in de tweede eeuw na Christus gebouwd en biedt plaats voor 15.000 bezoekers. Tegenwoordig vindt hier nog jaarlijks het Bosra muziek- en theaterfestival plaats.

Een andere highlight van Syrië is de stad Aleppo. Ze is de tweede grootste stad van het land en was reeds in de tijd van de Romeinen een belangrijk handelscentrum. Bijzonder mooi is de oriëntaals uitziende, overdekte bazaar, die tot de grootste ter wereld behoort en zich over een oppervlak van meer dan 12 km² uitstrekt. Andere bezienswaardigheden zijn de citadels, de karavanserai en het Nationaal Museum.

Vermeldenswaard is tevens de Krak des Chevaliers, de belangrijkste burcht uit de kruistochttijd in Syrië. De bouw begon in het jaar 1032 op een bergklif op een hoogte van 650 meter tussen de plaatsen Homs en Tartus. De burcht is een meesterwerk van de architectuur uit de kruistochttijd. De buitenste wal heeft een dikte van 30 meter en zeven wachttorens dienden ter verdediging.

Voor strandvakanties zijn de stranden van Latakia, met mooi baaien en vele schaduwplekken, aan te bevelen. De stranden zijn op het gebied van toerisme goed ontwikkeld en worden graag bezocht door Arabische en Syrische toeristen.

De belangrijkste toeristische bezienswaardigheid is waarschijnlijk de antieke oasestad Palmyra, die sinds 1980 tot het UNESCO werelderfgoed behoort. Ze is een van de mooiste en indrukwekkendste plekken van het Morgenland. Vroeger lag de stad op een belangrijke handelsroute en door haar gunstige ligging vergaarde het in de Oudheid zeer snel rijkdom. Palmyra is in tegenstelling tot het drukbezochte Petra in Jordanië een relatief rustigere plaats, waar men een bezoek niet constant met met camera's bewapende toeristen hoeft te delen.

Buiten Damascus, Aleppo en Latakia zijn andere grote steden in Syrië tevens Homs en Hama.

Verbindingen
Goede verbindingen worden momenteel alleen door de nationale luchtvaartmaatschappij Syrian Arab Airlines (RB) aangeboden, die non stop van verschillende Europese luchthavens naar Damascus (DAM) vliegt en ook vanaf Damascus relatief voordelige binnenlandse vluchten naar bijvoorbeeld Aleppo (ALP), Palmyra (PMS) of Latakia (LTK) aanbiedt. Verder bestaan er met diverse Europese en Arabische luchtvaartmaatschappijen zoals Lufthansa (LH) of Royal Jordanian (RJ) goede verbindingen, die echter altijd een tussenstop bevatten.

De populairste vluchten en lagekostenvluchten van en naar Syrië / SY