Sri Lanka (LK)


Reisgids Sri Lanka

De democratische socialistische republiek Sri Lanka (vroeger Ceylon) is een Zuidoost-Aziatische staat in de Indische Oceaan. Het eiland ligt ten zuidoosten van het Indisch Subcontinent en is door de Straat Palk, een 50 kilometer lange eilandengroep, en de Golf van Mannar van India gescheiden.

Geografie; bergen en rivieren
Het land kent veel verschillende landschaptypes op slechts een klein gebied: groene, weelderige heuvels, daverende watervallen, uitgestrekte vlaktes, theeplantages en rijstterrassen, met palmen omzoomde zandstranden en prachtige lagunes. Daarbij komt nog de rijke cultuur met talrijke tempels en monumenten. Het noorden wordt gekenmerkt door uitgestrekte vlaktes die zich van de rand van de bergachtige centrale regio tot het schiereiland Jaffna uitstrekken, het zuiden bestaat daarentegen uit een golvend heuvelland dat tot de prachtige stranden van de zuidkust doorloopt.

Het hoogste punt van het land is de Pidurutalagala in het centrale hoogland met 2.534 meter. Het bevindt zich nabij de plaats Nuwara Eliya en kan niet beklommen worden, aangezien het tot militair verboden gebied behoort. Een bekende berg die wel beklommen kan worden is de Sri Pada of Adam's Peak (2.245 meter) in het centrale hoogland. Het is al meer dan 1000 jaar een belangrijk bedevaartsoord. Het doel van alle geloofsgemeenschappen is de door een schrijn omsloten afdruk in een steen op de top van de berg. De boeddhisten zien de 180 cm diepe afdruk als de voetafdruk van Boeddha, de hindoes zien hierin op hun beurt een afdruk van Shiva en de christenen en moslims beschouwen het als een teken van Adam. Volgens het boeddhisme wordt iedere gelovige geacht een keer in zijn leven deze berg te beklimmen en in het pelgrimseizoen tussen januari en april beklimmen tienduizenden de berg om bij de schrijn een offer neer te leggen. De langste rivier van Sri Lanka is de Mahaweli, die in het centrale hoogland ontspringt en in de Indische Oceaan uitmondt.

Klimaat
Het klimaat op het eiland is over het algemeen tropisch. De noordoostelijke moesson duurt van december tot maart en de zuidwestelijke moesson duurt van juni tot oktober. Het zuidwesten van het land kent het hele jaar door een zeer hoge luchtvochtigheid, het oosten is daarentegen droger.

Bevolking
Sri Lanka telt ruim 21,1 miljoen inwoners, waarvan ongeveer 75% van Singalese afkomst is. Een andere bevolkingsgroep zijn de Tamils, die ongeveer 18% vanj de bevolking uitmaken. Daarnaast zijn er nog de Sri Lankaanse Moren (7%), de Burghers van gemengde Europese afkomst en de Wanniyala-Aetto of Veda's, de laatste afstammelingen van oude volkeren.

Taal en communicatie
De nationale en bestuurstaal is Singalees, in het noordelijke deel echter Tamil. Engels wordt vooral door handelaren en werknemers in de toerismebranche goed begrepen.

Religie
De staatsreligie op Sri Lanka is het boeddhisme met ongeveer 70% gelovigen. Ongeveer 15% van de Tamils hangt het hindoeïsme aan en verder zijn er nog minderheidsgroepen van moslims en christenen.

Reisdocumenten
Nederlandse toeristen hebben voor Sri Lanka geen visum nodig, tenzij het verblijf langer dan 1 maand is. Tevens is een paspoort vereist, dat nog minstens zes maanden na verblijf geldig is. Kinderen tot 16 jaar kunnen in het paspoort van een van de ouders meereizen. Meer reisadvies: minbuza.nl

Gezondheid en vaccinaties
Vaccinaties tegen gele koorts, difterie, tetanus, polio, buiktyfus, hepatitis A en hepatitis B worden aanbevolen. Er bestaat ook kans op malaria - raadpleeg dus uw arts voor de juiste voorzorgen en gebruik tijdens uw verblijf voldoende middelen tegen muggen en insecten, slaap steeds onder een muggennet en draag voldoende bedekkende kledij. De medische voorzieningen zijn in alle grotere steden slechts matig gewaarborgd. Het afsluiten van een wereldwijd geldige reisverzekering wordt aanbevolen. Verder dient men fruit eerst te schillen en groente vooraf te koken om zo infectiegevaar te voorkomen en een eigen kleine reisapotheek mee te nemen.

Hoofdstad en andere steden; bezienswaardigheden
Colombo aan de westkust is de hoofdstad en regeringszetel van het land. De plaats staat sinds de vijfde eeuw bekend als havenstad en diende Romeinse, Arabische en Chinese kooplui als handelsbasis in de Indische Oceaan. Het centrum van de stad bevindt zich ook nu nog nabij het oude fort, dat tegenwoordig een dienstverlenings- en zakenwijk is. Bezienswaardig is de oude vuurtoren, de presidentiële zetel, talrijke koloniale gebouwen en de tweelingtorens, ook bekend als het "World Trade Center" en het tweede hoogste gebouw van Zuidoost-Azië.

De architectuur en de kunst van Sri Lanka is voornamelijk boeddhistisch, talrijke stoepa's en boeddha-standbeelden sieren het landschap. De meest indrukwekkende en bezienswaardige zijn te vinden in de oude hoofdsteden Anuradhapura en Polonnaruwa. Kandy is echter het meest levendige cultuurcentrum van het land.

Anuradhapura was de eerste hoofdstad van het toenmalige koninkrijk en tegenwoordig het belangrijkste antieke centrum van het eiland. Meer dan 1000 jaar regeerde vanuit hier de Singalese koning. De indrukwekkende overblijfselen werden in de 19e eeuw opnieuw ontdekt en door doorlopende restauratiewerkzaamheden in stand gehouden. De stad was 1500 jaar geleden qua oppervlakte zo groot als het huidige Parijs en had zo'n half miljoen inwoners.

Polonnaruwa
was de tweede antieke hoofdstad en dankt haar roem aan de koning Parakrama Bahu, die in de 12e eeuw vele indrukwekkende tempels, boeddha-figuren en stuwmeren liet oprichten. 100 jaar later gaven de Singalezen vanwege de bedreiging van de Tamils de koningsstad aan het kunstmatige Parakama Samudra-meer op en lieten de stand aan de jungle over. Al jaren graven onderzoekers in opdracht van UNESCO naar archeologische schatten.

Een toeristisch hoogtepunt is de rotsenvesting Sigiriya. Ze werd ongeveer in de vijfde eeuw ter verdediging van dreigende aanvallers op een 200 meter hoge rots gebouwd. De watertuinen en de rotsschilderingen met de weelderige rondingen en 'wolkenmaagden' zijn bewaard gebleven. De rotsen bieden een adembenemend uitzicht op de omgeving.

Natuur- en dierenliefhebbers komen in Yala West Nationaal Park aan hun trekken. Het park bevindt zich in het zuidoosten van het eiland en biedt goede mogelijkheden om olifanten, luipaarden, beren, herten, reeën, wilde zwijnen, buffels en wilde pauwen te bekijken.

De belangrijkste bestemming voor kou ontvluchtende Europeanen is echter de prachtige, paradijselijke kust van het eiland. Sri Lanka biedt de bezoekers ongeveer 1600 kilometer met palmen omzoomde stranden met warm helder zeewater en kleurrijke koraalriffen. Alle stranden lenen zich perfect voor zwemmen, met name de plaats Hikkaduwa biedt de beste omstandigheden voor duiken, snorkelen en surfen.

Een absolute highlight van Sri Lanka is Kandy. Deze idyllische stad ligt ingebed in een schilderachtig heuvellandschap in het centrale hoogland aan de oever van het Melkmeer. Het belangrijkste aantrekkingspunt en tevens de belangrijkste bezienswaardigheid van Sri Lanka is de Dalada Maligawa Tempel. Het huisvest de belangrijkste relikwie van de boeddhistische bevolking, een vermeende kies van boeddha dat tegenwoordig een symbool van de nationale trots uitbeeldt. Gelovigen uit de hele wereld komen dagelijks in witte gewaden naar de meditaties en leggen tijdens de huldigingsceremonieën lotusbloemen aan de schrijn. Verder bevindt zich in de tempel nog een grote zaal waar boeddha-standbeelden uit vele landen tentoongesteld staan. Een keer per jaar vindt in augustus de Kandy Perahera plaats. Bij dit feest, een trekpleister voor duizenden mensen, wordt een reproductie van de kies op de rug van een bijzonder goed gedresseerde olifant door de stad gedragen en aan de bevolking gepresenteerd. Bezienswaardigheden in de buurt van Kandy zijn tevens de botanische tuin in Peradeniya en het olifantenweeshuis van Pinnawela.

Andere grote steden in Sri Lanka zijn Dehiwala, Moratuwa, Jaffna, Negombo, Cafvakachcheri en Trincomalee.

Verbindingen
Sri Lanka is vanuit alle werelddelen goed te bereiken. Vanaf Amsterdam (AMS) bestaat geen non stop verbinding naar Sri Lanka. Men kan echter met Sri Lankan Airlines (UL) vanaf Frankfurt (FRA)of London-Heathrow (LHR) naar Colombo (CMB) vliegen.