Singapore (SG)


 • Land Singapore
 • Werelddeel: Azië
 • Oppervlakte: 683 km²
 • Inwoners: 4,490,500
 • Hoofdstad: Singapore
 • ISO-code: SG
 • Officiële taal: Chinees, Maleisisch, Tamil, Engels
 • Landnummer: +65
 • Munteenheid: Singaporese dollar
 • Nummerplaat: SGP
 • Vliegroutes van Singapore: 1263
 • Vliegroutes naar Singapore: 1150
 • Populairste luchthavens: Singapore (SIN), Singapore Seletar (XSP)
 • Grote steden: Singapore, Tanjong Pagar, Yio Chu Kang Estate, Yio Chu Kang, Yew Tee, Yan Kit, Woollerton Park, Woodleigh Park, Windsor Park Estate, West Coast Village, Wessex Estate, Watten Park, Victoria Park, Mount Vernon, Ulu Bedok
 • Luchtvaartmaatschappijen met zetel in Singapore: Jetstar Asia, Singapore Airlines, Silk Air, Valuair, Scoot

Reisgids Singapore

De eilandstaat Singapore is het kleinste land in Zuidoost-Azië. De naam is afgeleid van de Sanskriet-woorden Singha (leeuw) en Pura (stad). Het grenst in het noorden aan Maleisië en in het zuiden aan Indonesië.

Geografie; bergen en rivieren
Singapore ligt voor de zuidelijkste punt van het Maleisisch schiereiland en is via twee berijdbare dammen met het vasteland verbonden. Het hoofdeiland is ruitvormig en er behoren verder nog meer dan 60 kleinere eilandjes tot het land. Het eiland is overwegend plat; het hoogste punt van de gehele stadstaat is de 164 meter hoge Bukit Timah Hill in het gelijknamige reservaat.

Klimaat
Singapore ligt op de evenaar en tegelijkertijd in de tropen, het is het gehele jaar heet en broeierig. Er bestaan feitelijk geen seizoenen, de dagtemperatuur ligt tussen de 23 en 35 graden Celcius. De relatieve luchtvochtigheid bedraagt constant 85% en bij hevige regenval 100%. Vaste regentijden zijn er niet, echter valt er in de maanden december en april de meeste regen.

Bevolking
Singapore heeft ruim 4,6 miljoen inwoners, waarvan de meesten van Chinese afkomst zijn (76,8%). Verder vormen Maleiers 13,9% van de bevolking, Indiërs (voornamelijk Tamils) 7,9% en komt 1,4% uit andere delen van de wereld.

Talen
De bestuurstaal in Singapore is Engels. De nationale taal is daarentegen Maleisisch en daarnaast worden in Singapore tevens Tamil en Mandarijns Chinees gesproken.

Religie
Aangezien in Singapore vele verschillende volken wonen bestaat er tevens een grote diversiteit aan religies: aanhangers van boeddhisme, taoïsme, Islam, hindoeïsme, het christendom en het jodendom coëxisteren in Singapore op een vreedzame, harmonieuze wijze.

Visum
Nederlanders die voor zaken of toerisme naar Singapore reizen hebben geen visum nodig, indien het verblijf niet langer is dan drie maanden. Een paspoort, na aankomst nog minimaal zes maanden geldig, volstaat. Kinderen tot 16 jaar kunnen in het paspoort van een van de ouders meereizen. Meer reisinfo: minbuza.nl

Gezondheid en vaccinaties
Zoals bij een reis naar vele Aziatische landen is ook hier een vaccinatie tegen hepatitis A absoluut noodzakelijk en worden tevens inentingen tegen Hepatitis B, polio, difterie, tyfus en tetanus aanbevolen. Indien u uit een endemisch gele koorts gebied komt is een vaccinatie tegen deze ziekte verplicht. De medische voorzieningen in Singapore zijn uitstekend en te vergelijken met Europese normen. Het wordt aanbevolen om een wereldwijd geldige reisverzekering af te sluiten, aangezien ziekenhuis- en artsrekeningen betaald moeten worden en zeer hoog kunnen zijn. Verder moet men fruit eerst pellen en groente vooraf koken om een infectiegevaar te voorkomen. Reizigers bij wie HIV geconstateerd wordt, moeten direct het land verlaten. Tevens is het vermeldenswaard dat iedere in- of uitvoer alsook de handel en verkoop van verdovende middelen meedogenloos bestraft wordt.

Hoofdstad
Voor de meeste toeristen is Singapore alleen een stop-over bestemming op hun reis naar andere Aziatische landen of Australië en Nieuw-Zeeland. De stadstaat heeft echter vele bezienswaardigheden te bieden, zodat men in Singapore zonder problemen een langere vakantie kan besteden.

Bezienswaardigheden
De bevolking van de stadstaat bestaat uit Chinezen, Maleiers, Indiërs en arbeidsmigranten vanuit de hele wereld. Men heeft in Singapore feitelijk de mogelijkheid om op een paar vierkante kilometer heel Azië in miniformaat te ontdekken. De stad biedt een breed spectrum aan bezienswaardigheden. Niet te missen is onder meer het Jurong Bird-Park, waar meer dan 600 verschillende vogelsoorten in reusachtige volières leven. Men kan ongetwijfeld het beste eten in Chinatown, een van de oude kernen van de stadstaat waar zich nog vele historische gebouwen bevinden.

Een leuke excursie-tip voor nachtbrakers is dedierentuin in het gebouwencomplex van Suntec City, aangezien het als eerste dierentuin ter wereld 's nachts geopend is. Zeldzame grote vissen kan men daarentegen in het aquarium op het eiland Sentosa bewonderen. Fijnproevers komen aan hun trekken in het East Coast Park, aangezien het vanwege de goede en schone Food Courts inmiddels wereldwijd bekend is geworden. Zwemmen en duiken kan men op de eilanden Palau Hantu, Pulau Sekeng alsook de Sisters-eilanden.

Vele reizigers bezoeken Singapore alleen vanwege het eten. Uit eten gaan is in Singapore bij wijze van spreken een volksport. Een waar paradijs voor fijnproevers zijn bijvoorbeeld de Hawker Centre, een verzameling van keukens die zich in gesloten complexen of winkelcentra bevinden en aan strenge hygiënische voorschriften voldoen, aangezien ze dagelijks door de authoriteiten gecontroleerd worden.

Verbindingen
Singapore is een belangrijke hub in Zuidoost-Azië. Changi International Airport (SIN) wordt dagelijks door vele internationale luchtvaartmaatschappijen aangevlogen. Goede non stop verbindingen op gunstige tijdstippen bieden bijvoorbeeld Singapore Airlines (SQ) vanaf Amsterdam (AMS) of Qantas Airways (QF) vanaf Frankfurt (FRA). Een aantrekkelijk alternatief is om met diverse luchtvaartmaatschappijen een stop-over op de vlucht naar Singapore in te lassen. Hiervoor worden vele mogelijkheden geboden, men kan er bijvoorbeeld voor kiezen om via Dubai (DXB), New Delhi (DEL) of Bangkok (BKK) te vliegen.