Senegal (SN)


 • Land Senegal
 • Werelddeel: Afrika
 • Oppervlakte: 197,722 km²
 • Inwoners: 13,567,338
 • Hoofdstad: Dakar
 • ISO-code: SN
 • Officiële taal: Frans
 • Landnummer: +221
 • Munteenheid: CFA Frank
 • Nummerplaat: SN
 • Vliegroutes van Senegal: 773
 • Vliegroutes naar Senegal: 742
 • Populairste luchthavens: Dakar (DKR), Ziguinchor (ZIG), Dakar - Blaise Diagne (DSS), Cap Skirring (CSK), Kolda (KDA)
 • Grote steden: Dakar, Grand Dakar, Thiès Nones, Ziguinchor, Tiébo, Kolda, Richard Toll, Joal-Fadiout, Ndibène Dahra, Bignona, Pourham, Vélingara, Nioro du Rip, Sédhiou, Meckhé
 • Luchtvaartmaatschappijen met zetel in Senegal: Air Senegal

Reisgids Senegal (Afrika)

De West-Afrikaanse republiek Senegal Ligt aan de Atlantische oceaan en grenst aan Mauritanië, Mali, Guinea, Guinea-Bissau en het land omsingelt volledig Gambia. Het land is vernoemd naar de rivier die aan de noord en noord-oost kant van het land de natuurlijke grens vormt. Het is een een land met veel afwisseling en vormt een grens tussen de droge Sahara en het groene equatoriale Afrika.

Geografie:
Senegal is een overwegend vlak land en ligt grotendeels in de droge Sahel zone. Enkel in het zuid oosten richting Mali en Guinea stijgt het land een beetje tot ongeveer 400 meter.

Bergen en rivieren: De hoogste plek in het land is de Nepen Diakha, een uitloper van de Guineese bergen in het zuid oosten van Senegal met een hoogte van 581 meter. Het land wordt doorkruist door vele rivieren, waaronder de Gambia, Casamance en Senegal, die de naamgever, en tegelijkertijd met zijn 1635 kilometer de langste rivier van het land is. Deze rivier vormt een natuurlijke grens met de Islamitische republiek Mauritanië.

Klimaat en beste tijd om te reizen: Het klimaat is overwegend tropisch, de dagelijks gemiddelde temperatuur ligt tussen december en mei zo rond de 18°C. Hier zorgen passaatwinden voor de kust voor een aangename verkoeling. Tussen Juni en November ligt de temperatuur zo rond de 30°C dankzij sterke zuidelijke winden die het hete weer van rond de evenaar meeneemt.

Taal: De officiële taal is Frnas. Wolof, Senegalo-Guineanisch, Ful, Peul en Malinke zijn talen die ook door de bevolking gesproken worden.

Gezondheid en inentingen: Voor Senegal word er aangeraden om je te laten inenten voor Hepatitis A, Tyfus, difterie, polio en tetanus. Tevens word aangeraden om lichaam dekkende kleding te dragen in verband met muggen en insecten, en om ter plaatse insectenspray en dergelijken aan te schaffen. Er is het hele jaar door een risico op malaria. Als er al medische zorg is, dan is dat enkel in de grotere steden. Het is verstandig om van te voren een goede reis en ziektekostenverzekering af te sluiten. In uw bagage mag een eerste hulp kit niet ontbreken, en het is verstandig om fruit en groente voor consumptie altijd eerst te schillen of te koken.

Visum Bepalingen: Het paspoort dient op de dag van aankomst nog 6 maanden geldig te zijn. Een visum is voor een verblijf van minder dan 90 dagen niet nodig.Neemt u voor meer informatie contact op met de ambassade van Senegal of kijkt u op de site van het ministerie van buitenlandse zaken; www.minbuza.nl.

Aankomst: Vanuit Parijs (ORY) worden er door de Air France (AF) en Air Senegal (V7) goede luchtverbindingen aangeboden naar Dakar (DKR).
Air Senegal bied ook goede binnenlandse vluchten aan onder andere naar Ziguinchor (ZIG), Tambacounda (TUD) en Cap Skirring (CSK).

Hoofdstad: Dakar ligt op een schiereiland in de Atlantische oceaan en heeft zo'n 3 miljoen inwoners. Dakar is wereldberoemd geworden omdat hier de finish ligt van de legendarische Paris-Dakar rally. Ten noorden van Dakar ligt Lac Rose, een zeer zout meer, dat door de UNESCO op de werelderfgoedlijst is gezet. Dakar is een levendige havenstad met vele winkels, restaurants en een zeer gevarieerd uitgaansleven. De stad is goed te voet te verkennen, en de Medina, het IFAN museum (met een grote verzameling West Afrikaanse maskers en muziekinstrumenten), het historische stadscentrum, en de zeehaven vanwaar men in 20 minuten naar het voormalige slaven eiland Goree kan varen behoren zeker tot de bezienswaardigheden. Het vulkanische eiland Goree werd tot 1848 als slaven eiland gebruikt, en staat sinds 1978 op de UNESCO werelderfgoedlijst. Op dit eiland staat een slaven huis van waaruit meer dan 20 miljoen slaven zijn verscheept. Sinds ongeveer 100 jaar word het eiland drukbezocht door toeristen, waaronder veel afstammelingen van Amerikaanse slaven die hun oorspronkelijke herkomst proberen te onderzoeken.

Bezienswaardigheden en stranden: Saint Louis was tot 1902 de hoofdstad van Senegal. De stad ligt aan de grens met Mauritanië en geld als het culturele centrum van het land. Sinds 1995 staat de stad wegens haar geïsoleerde ligging op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De stad is enkel te bereiken via een 510 meter lange brug, de "Pont Faidherbe" en word ook wel Venetië van Afrika genoemd. Wat hier vooral opvalt is de nostalgisch provinciale sfeer en de prachtige koloniale gebouwen uit verschillende tijdperken. Tevens zijn hier in de buurt mooie zandstranden waar men fijn kan zwemmen.

Als je graag wil zwemmen in Senegal is de beste reistijd tussen Februari en April, omdat dan het water het helderst is. De beste stranden zijn ongetwijfeld ten zuiden van Dakar, aan de Petite Cote en het wereldberoemde Cap Skirring waar vele internationale sterren al een huisje hebben gekocht. De stranden zijn hier zeer aangenaam, en bijzonder fijnkorrelig. Cap Skirring dat een zeer hoge hotel dichtheid heeft word beschermd door vulkanische rotsen die iets verderop een stuk de branding inlopen, waaraan het strand en water zijn goede kwaliteiten te danken hebben. Voor mensen die niet zoveel zin hebben in de dagelijkse drukte van Cap Skirring, is er 9 kilometer naar het noorden een plaats die Diembering heet. Bij deze plaats zijn de stranden een stuk rustiger en heeft u geen last van opdringerige strand verkopers.

Senegal is ook een aantal nationaal parken rijk die dankzij hun grote verscheidenheid aan soorten dieren en planten op de werelderfgoedlijst staan van de UNESCO. Een goed vertrek punt van waar uit men deze parken kan verkennen is Ziguinchor. Het bekendste park hier in de buurt is het Parc National du Niokolo-Koba dat ook op de werelderfgoedlijst staat. In dit park komen 80 verschillende soorten zoogdieren voor, de laatste wilde olifanten van Senegal, meer dan 300 verschillende vogel soorten en een zeer rijke vegetatie. Om dit park te verkennen dient men een voertuig of een georganiseerde busreis te regelen, omdat men hier vanwege de wilde dieren niet mag lopen.

Religie: Meer dan 94% van de Senegalezen is Islamitisch. Het sociale, politieke en economische leven word grotendeels bepaald door Islamitische broederschappen. Dan is er nog een kleine minderheid Christenen en aanhangers van Natuur-religies.

Steden: Dakar, Pikine, Touba, Guediawaye, Thies, Kaolack, Mbour, Saint-Louis, Rufisque und Ziguinchor.