Sao Tomé en Principe (ST)


 • Land Sao Tomé en Principe
 • Werelddeel: Afrika
 • Oppervlakte: 1,001 km²
 • Inwoners: 187,410
 • Hoofdstad: Sao Tomé
 • ISO-code: ST
 • Officiële taal: Portugees
 • Landnummer: +239
 • Munteenheid: dobra
 • Nummerplaat: STP
 • Andere schrijfwijzen: Santo Tomé y Príncipe, República Democrática de
 • Vliegroutes van Sao Tomé en Principe: 70
 • Vliegroutes naar Sao Tomé en Principe: 129
 • Populairste luchthavens: Sao Tome (TMS), Principe Is. (PCP)
 • Grote steden: Sao Tomé, Vista Alegre, Vila Verde, Vila Sara, Vila Rosa, Vila Moura, Vila Conceição, Val Carmo, Urzelina, Ubabudo, Uba, Triunfo, Trindade, Trás os Montes, Terra Firme
 • Luchtvaartmaatschappijen met zetel in Sao Tomé en Principe: STP Airways

reisgids Sao Tomé en Principe (Afrika)

Sao Tomé en Principe Is een kleine West Afrikaanse eilandstaat in de Golf van Guinea en ligt ongeveer 300 kilometer voor de kust van Gabon. Sao Tomé en Principe bezit ook grond op de volgende gedeeltelijk bewoonde eilanden Cabras, Gago Coutinho, Pedras Tinhosas en Rolas die allemaal op de evenaar liggen. Beide hoofd eilanden zijn van oorsprong vulkanisch en behoren toe aan het uitgestorven vulkaan massief dat ook door Madeira, de Canarische eilanden, de Kaapverdische eilanden en de Azoren loopt.

Geografie: Sao Tomé en Principe is na de Seychellen het kleinste eiland staatje in Afrika en bestaat uit een keten uitgestorven vulkanen met een rotsachtig landschap. De eilanden lijken met hun uitgestrekte wouden en met kokospalmen bezaaide stranden net een miniatuur versie van het Afrikaanse continent. Beide eilanden zijn sterk beïnvloed door de slaven handel, en beide eilanden hebben nog vele (inmiddels genationaliseerde) plantages. De grootste van de 2 eilanden is Sao Tome, waar ongeveer 90% van de gehele bevolking leeft. Dit is het meer bergachtige eiland van de twee en hier bevind zicht ook het hoogste punt, de Pico de Sao Tome van 2024 meter hoogte, omringt door regenwoud. Op dit eiland ligt ook de hoofdstad met dezelfde naam alsmede de internationale luchthaven. Het kleinere en bijna rechthoekige eiland Principe ligt ten noord oosten van Soa Tome. Hier is het hoogste punt de Pice de Principe met 927 meter. De grond is hier extreem vruchtbaar, en er kan hier 2 keer per jaar geoogst worden. Dit zorg voor veel export inkomsten op dit eiland.

Klimaat en beste tijd te bezoeken: Het klimaat is het hele jaar door tropisch heet en vochtig. Er is een zeer hoge luchtvochtigheid (95%) met gemiddelde maximum temperaturen van 35°C. De beste tijd om af te reizen naar de eilanden is daarom tussen Juni en September, waar er minder regen valt en de luchtvochtigheid terug loopt tot zo'n 80%. Er word gezegd dat er geen specifieke seizoenen zijn op de eilanden, enkel een nat en een iets minder nat seizoen.

Taal: De officiële taal is Portugees, alhoewel de meeste mensen hier een creoolse mix spreken van Portugees met West Afrikaanse elementen. Enige kennis van Portugees is er essentieel, omdat er maar weinig Engels sprekende toeristen op het eiland komen.

Gezondheid en inentingen: Voor .Sao Tome and Principe word er aangeraden om je te laten inenten voor Hepatitis A, Tyfus, difterie, polio en tetanus. Tevens word aangeraden om lichaam dekkende kleding te dragen in verband met muggen en insecten, en om ter plaatse insectenspray en dergelijken aan te schaffen. Er is het hele jaar door een risico op malaria. De medische zorg is enkel goed op Sao Tome. Het is verstandig om van te voren een goede reis en ziektekostenverzekering af te sluiten. In uw bagage mag een eerste hulp kit niet ontbreken, en het is verstandig om fruit en groente voor consumptie altijd eerst te schillen of te koken.

Visum bepalingen: over het algemeen dient het paspoort vanaf het moment van aankomst nog 6 maanden geldig te zijn. Voor São Tomé and Principe dient men een visum te hebben, neem hiervoor contact op met de ambassade van São Tomé en Principe. U kunt ook eens een kijkje nemen op de site van het ministerie van buitenlandse zaken: www.minbuza.nl.

Aankomst: Momenteel is Sao Tome (TMS) enkel non-stop te bereiken met de TAP Air (TP) vanaf Lissabon (LIS). De TAAG Angola airways (DT) en de Air Sao Tome en Principe (KY) verzorgen dagelijks binnenlandse vluchten van Sao Tome naar Principe (PCP). De vlucht duurt ongeveer 35 minuten.

Hoofdstad: de hoofdstad en haven met dezelfde naam ligt aan de noordkust van Sao Tome en is met een bevolking van 45.000 ook de spil van deze van oudsher zeer dichtbevolkte kuststrook. Sao Tome is een zeer levendige en pittoreske stad met een Portugese verleden, dat duidelijk in de architectuur naar voren komt. Het fort, de kathedraal, het nationale museum en de vele kleine parken die vooral in de middag druk zijn, zijn alle bezienswaardigheden.

Interessante pekken en stranden: Sao Tome en Principe zijn ideaal voor strand-vakantiegangers en hebben een aantal adembenemende stranden aan de Atlantische Oceaan. Bezoekers vinden turkoois glinsterend water en met palmbomen omgeven zandstranden. Degenen die geïnteresseerd zijn in het lopen en wandelen zullen vele avontuurlijke uitdagingen vinden op de twee grote eilanden. Op de paden rond de eilanden kunnen vele inheemse dieren worden gezien. Het gehele interieur van de eilanden is een waar natuur paradijs met tropische regenwouden die worden bevolkt door exotische vogels. De vele cacao plantages op São Tome zijn bijzonder bezienswaardig en waren ook de reden dat het land de belangrijkste exporteur van cacao was in Europa. Andere attracties zijn de Boca Inferno, de waterval van São Nicolau en de Ilheu da Rolas, een klein eiland uit Porto Alegre, met, sinds 2001, volledig uitgeruste duik faciliteiten.

Het zuster eiland Principe ligt ongeveer 150 km naar het noorden en is aanzienlijk kleiner. Bezienswaardigheden op Principe zijn; de hoofdstad van het eiland Santo Antonio, de cacao plantages en het Ilheu Bom Bom, een klein eiland aan de noordkust. Er zijn ook goede stranden en uitstekende koraalriffen op Principe.

Religie: Er is op de eilanden een meerderheid aan Christenen te vinden. 90% van de bevolking zijn ook aanhangers van Natuur religies.

Steden: São Tomé, Santo Amaro, Neves, Santana en Trindade.