Salomonseilanden (SB)


Reisgids de Salomonseilanden (Australië en Oceanië)

De Salomonseilanden, vernoemd naar de Bijbelse koning Salomo, verwijst naar een eilandengroep in de Stille Oceaan groep en tegelijkertijd naar een staat die grote delen van deze eiland groep omvat. Guadalcanal is een eiland in de Stille Oceaan en een provincie van de Salomonseilanden, waar de hoofdstad Honiara ligt. De noordelijke eilanden (waaronder Bougainville) behoren tot Papoea-Nieuw-Guinea, de overige werden op 7 Juli 1978 als onafhankelijke staat uitgeroepen, met een parlementaire monarchie binnen "The Commonwealth". In de 2de wereld oorlog is het eiland Guadalcanal bekend geworden door de felle strijd die er tussen de Japanners en de Amerikanen is geleverd. De film "De smalle bergkam," die op de roman "Eiland van de verdoemden" van James Jones is gebaseerd, beschrijft de gebeurtenissen op het eiland in 1943.

Geografie: De Salomonseilanden liggen in het zuidwestelijke Stille Oceaan ten oosten van Papoea-Nieuw-Guinea. De grotere eilanden (Guadalcanal, Santa Isabel, Makira, Malaita, Nieuw-Georgië en Choiseul) zijn 145 tot 193 km lang. Er zijn ook 992 kleinere eilanden en koraal atollen. Het landschap is voornamelijk ruig met enkele lichte verhogingen gedeeltelijk over de 1000 m en kusten, met steile helling tot aan de zee. De hoogste top is Makarakombu (2447 m) en is gelegen op het eiland Guadalcanal. Het imago van het hele eiland wordt gedomineerd door vulkanen, die op elk moment weer actief kunnen worden.

Klimaat: Er heerst een subtropisch klimaat, meestal warm en benauwd, met weinig temperatuurverschillen tussen de seizoenen. Van november tot april is het regenseizoen, hier komen meestal ook sterke orkanen voor.

Taal: Engels is de officiële taal, Pidgin Engels is de omgangstaal. Op de hele eiland groep worden er ook nog zo'n 120 Melanesische en Polynesische talen gesproken.

Aankomst: Het Henderson Field International Airport ligt 13 km ten oosten van Honiara. Internationale vluchten worden aangeboden door de luchtvaartmaatschappijen Air Niugini (PX), Air Nauru en Qantas (QF). Van Europa naar de Salomonseilanden kan met tussenstops in Singapore (SIN) of via Tokyo (TYO). De nationale luchtvaartmaatschappij Solomon Airlines (IE) opereert op binnenlands verkeer. Op de route van de Solomon Airlines, is de "Visit South Pacific Pass" geldig.

Hoofdstad: De hoofdstad Honiara ligt op Guadalcanal Island en heeft een kleine pittoreske haven. De stad biedt de bezoeker ook een museum, een botanische tuin en een Chinese buurt. In de stad en de omliggende heuvels zijn overblijfselen van de 2e Tweede Wereldoorlog te bezoeken.

Bezienswaardigheden: Vooral interessant is de fauna van de eilanden, met name de meer dan 69 inheemse vogelsoorten die alleen in de Salomonseilanden te vinden zijn, waaronder haviken, koekoeken en steltlopers.

Religie: 96% is Christelijk, 4% hangt plaatselijke religies aan.

Steden: Honiara, Gizo, Auki noro, Buala, Kirakira und Tulagi.