Rwanda (RW)


 • Land Rwanda
 • Werelddeel: Afrika
 • Oppervlakte: 26,338 km²
 • Inwoners: 8,648,000
 • Hoofdstad: Kigali
 • ISO-code: RW
 • Officiële taal: Kinyarwanda, Frans, Engels
 • Landnummer: +250
 • Munteenheid: Rwandese Frank
 • Nummerplaat: RWA
 • Andere schrijfwijzen: République du Rwanda
 • Vliegroutes van Rwanda: 405
 • Vliegroutes naar Rwanda: 399
 • Populairste luchthavens: Kamembe (KME), Kigali (KGL)
 • Grote steden: Kigali, Butare, Gitarama, Ruhengeri, Gisenyi, Byumba, Cyangugu, Rwamagana, Kibuye, Kibungo, Nzega, Rutobwe, Rusatira, Runda, Rukira
 • Luchtvaartmaatschappijen met zetel in Rwanda: RwandAir

Reisgids Rwanda (Afrika)

De Republiek Rwanda is een klein dichtbevolkt land in centraal Afrika dat met de klok mee grenst aan Oeganda, Tanzania, Burundi en de Democratische Republiek Congo.

Geografie: Rwanda is een vooral bergachtig land en word vaak het Zwitserland van Afrika genoemd omdat het land, in tegenstelling tot haar buurlanden, groen en vruchtbaar is. Het grootste gedeelte van het land ligt op een hoog plateau, ten oosten van het Kivu meer, dat onderdeel is van de Grote Afrikaanse Slenk. Het midden van het land word doorkruist door de majestueuze Virunga vulkaan-keten, waar zich ook het hoogste punt van het land bevind. achter deze keten verandert dit in een heuvelachtig gebied, ten noord oosten van de keten richting de grens met Tanzania, verandert het gebied in een moerasland.

Bergen en rivieren: Het hoogste punt van Rwanda is de slapende 4519 meter hoge Karisimbi vulkaan in de Virunga vulkaan-keten. Dit is een gedeelte van de 200 miljoen jaar oude Grote Rift-Vallei, die vanuit Ethiopië via het Victoria meer richting Mozambique loopt. Het Virunga nationaal park is in 1929 gesticht door Prins Albert, en hier zijn 8 gedeeltelijk actieve vulkanen te vinden en een grote diversiteit aan verschillende dier en planten soorten. Dit park is een van de significantste parken van het continent. De langste rivier van het land is de 850 kilometer lange Kagera Nijl. De rivier is een verlenging van de Rukarara Nyabarongo, en komt uiteindelijk in het westelijke gedeelte van het Victoria meer uit.

Klimaat en beste tijd te bezoeken: Omdat Rwanda een hooggelegen land is heeft het ondanks zijn ligging vlakbij de evenaar een mild klimaat. Het klimaat hier is dankzij de hoge ligging vooral voor Europeanen goed uit te houden. Het land heeft grote temperatuurverschillen, die samenhangen met de hoogte. Waar er in de westelijke gebieden en bij het Kivu meer nog een maximum dagtemperatuur van 25°C word bereikt, is de temperatuur in het hoogland met een maximum van een graad of 17°C aanzienlijk lager. Er zijn is Rwanda 2 regenseizoenen, een van September tot December en een van Februari tot Juni, waar altijd iets meer regenval word gemeten dan in de eerste periode. De beste tijd om Rwanda te bezoeken is buiten deze regenseizoenen om.

Taal:
Dankzij het Belgische koloniale verleden is de officiële taal nog altijd Frans. De nationale taal daarentegen is de Bantu taal Kinyarwanda, welk begrepen word door meer dan 80% van de bevolking. Dankzij het grote aantal vluchtelingen dat momenteel terugkeert uit kampen in omliggende landen als Oeganda en Tanzania is Engels inmiddels ook een veel begrepen taal. Enige kennis van Kiswahili is handig wanneer men besluit Rwanda te bezoeken. Deze universele taal word vooral door handelaren en zakenmensen gesproken.

Gezondheid en inentingen: Gezondheid en inentingen: Voor Rwanda word er aangeraden om je te laten inenten voor Hepatitis A, Tyfus, difterie, polio en tetanus. Als men ouder is dan 1 jaar dient men een gele koorts certificaat te hebben om het land in te komen. Tevens word aangeraden om lichaam dekkende kleding te dragen in verband met muggen en insecten, en om ter plaatse insectenspray en dergelijken aan te schaffen. Er is het hele jaar door een risico op malaria. De medische zorg is enkel in de grotere steden toereikend. En in de regel eisen de ziekenhuizen geld in ruil voor medische zorg. Het is verstandig om van te voren een goede reis en ziektekostenverzekering af te sluiten. In uw bagage mag een eerste hulp kit niet ontbreken, drink enkel water uit flessen en het is verstandig om fruit en groente voor consumptie altijd eerst te schillen of te koken.

Visum bepalingen: Over het algemeen dient het paspoort vanaf het moment van aankomst nog 6 maanden geldig te zijn. Men heeft voor reizen van kortere duur dan 90 dagen geen visum nodig, voor meer informatie verwijzen wij u door naar de ambassade van Rwanda. U kunt ook eens kijken op de site van het ministerie van buitenlandse zaken: www.minbuza.nl

Aankomst en doorreis: Momenteel vliegt enkel Brussels Airlines (SN) van Brussel (BRU) rechtstreeks naar Kigali (KGL). Andere luchtvaartmaatschappijen zoals Kenya Airways (KQ), Ethiopian Airways (ET) en Air Burundi (8Y) vliegen via hun thuishavens in Nairobi (NBO), Addis Abeba (ADD) en Bujumbura (BJM) vanuit Europa naar Kigali.

De relatief jonge luchtvaartmaatschappij Rwandair Express (WB) vliegt momenteel 3 keer per week tussen Kigali en Kamembe (KME). Er zijn geen plannen om in de toekomst ook andere nationale bestemmingen aan te doen en in Rwanda zijn de korte afstanden ook makkelijk per bus te bereizen.

Hoofdstad: In het centrum van het land aan de Kagera rivier ligt de hoofdstad Kigali. Met meer dan 850.000 inwoners is dit de grootste stad van het land alsmede het economische en culturele centrum. De tuinstad heeft buiten de geweldige restaurants, waar in de Belgisch Franse Afrikaanse Fusion-keukens de lekkerste gerechten bereid worden, niet zo veel attracties. De Islamitische wijk is interessant met haar vele straatjes en winkeltjes. Kigaqli heeft dankzij haar hoge ligging een gematigde temperatuur, en is een goed begin punt waarvandaan men het land kan verkennen.

Interessante plekken en stranden: Rwanda is heel divers, en word vaak het land van de duizend heuvels genoemd. De natuur is bijzonder divers in de hoogland valleien tussen Ruhengeri en Gisenyi in het Virunga Nationaal Park. Op deze plek (die bekend is door de film "Gorilla's in the mist" en Jane Goodals onderzoeken) leven groepen van de laatste wilde berg-gorilla's in de weelderige groene regenwouden. De enige andere plek waar deze dieren ook nog te vinden zijn is in het Bwindi National Park in Oeganda. In het hoogseizoen worden er vanuit Kigali uitstapjes met gidsen georganiseerd naar het park. Het word aangeraden om van te voren te reserveren voor deze uitstapjes, omdat ze erg populair en vaak al dagen voor vertrek volgeboekt zijn. Voor onafhankelijke toeristen en bergbeklimmers is Gisenyi in het noorden van Kivusee een goede stad omdat hier sinds de oorlog een goede infrastructuur is ontwikkeld voor toeristen. Daarnaast zijn er in Gisenyi een mooi zandstrand en watersport faciliteiten te vinden.

Meer naar het zuiden, daar waar het Kivu meer ophoud, is de stad Cyangugu die vooral beroemd om haar grotten Kaboza en Nyenji. De grotten zijn te vinden in het Nyungwe woud, een bos dat beschouwd word als het grootste stuk regenwoud van Afrika en waar nog vele soorten primaten te bekijken zijn. In Nyungwe zijn 13 soorten primaten, 75 soorten zoogdieren en meer dan 150 vogelsoorten te vinden. Het bos is al meer dan 70 jaar een beschermd gebied en is naast Virunga en Akagera een van de 3 nationale parken van Rwanda.

In het oosten, achter Cyangugu is Butare, Rwanda's culturele hoofdstad. Butare is gesticht door de Belgische kolonisten en was de stad waarvandaan ze de regio regeerden. De architectuur in deze stad heeft een distinctieve koloniale charme. Attracties zijn onder andere de Botanische Tuin en het Nationaal Museum waar stukken tentoon worden gesteld van voor de kolonisatie, inclusief een kopie van het "Kings Grass House".

In het oosten van Rwanda ligt Kibungo, een stadje met een adembenemend landschap, dat bij een bezoek aan Rwanda zeker niet mag ontbreken. De stad is omgeven door meren en watervallen, waarvan het Mugusera meer en de Watervallen van Rusumo vooral de moeite waard zijn. Kibungo is een goed startpunt voor bezoekers van het Akagera Nationaal Park , dat gesticht is in 1929 en daarmee het oudste nationaal park is in Afrika. Het park ligt in het oostelijke gedeelte van de Oost Afrikaanse Rift Vallei en is al in 1979 dankzij de uitstervende berg-gorilla's op de UNESCO werelderfgoedlijst gezet. Dit is de beste plek om gorilla's nog in het wild te zien omdat ze op de hellingen van de vulkanen goed zichtbaar zijn. Dieren kijken kan ook in Akagera vlakbij Gabiro, waar zich in het droge seizoen antilopen, zebra's, nijlpaarden, leeuwen en luipaarden verzamelen. In het regenseizoen, tussen Maart en April, zijn veel van de wegen onbegaanbaar.

Religie: Dankzij de Belgische missionarissen is 85% van bevolking Christelijk. Naast het Christendom is er nog zo'n 12 procent van de bevolking Islamitisch.

Grote steden: Kigali, Butare, Gitarama, Ruhengeri, Gisenyi, Byumba and Cyangugu.

De populairste vluchten en lagekostenvluchten van en naar Rwanda / RW

4 Vluchten per week met Deutsche Lufthansa, United Airlines, Air Canada, Brussels Airlines, US Airways, Rwandair