Rusland (RU)


Reisgids Rusland

Rusland, officieel Russische Federatie, is qua oppervlakte het grootste land ter wereld en grenst aan Noorwegen, Finland, Letland, Litouwen, Polen, Wit-Rusland, Oekraïne, Georgië, Azerbeidzjan, Kazachstan, China, Mongolië en Noord-Korea. Korte kuststroken van Rusland grenzen tevens aan de Oostzee, de Kaspische Zee, de Japanse Zee, de Zee van Ochotsk en de Stille Oceaan. Verder vormt de Zwarte Zee de grens van Europa en Azië en de Beringstraat vormt de grens met Alaska. Het noordelijke deel van het land grenst aan de Noordelijke IJszee, waar zich tevens de tot Rusland behorende eilanden, het noordelijke Frans-Jozefland, bevinden. Behalve het binnenland heeft Rusland nog de exclave oblast Kaliningrad in het noordelijke deel van Oost-Pruisen.

Geografie; bergen en rivieren
Rusland is geografisch onderverdeeld in de volgende grootlandschappen: Oost-Europeas Laagland (ten westen van het Oeral gebergte), West-Siberisch Laagland (ten oosten van het Oeral gebergte), Noord-Siberisch Laagland (ten zuiden van de Noordelijke IJszee), Midden-Siberisch Bergland (tussen de Jenisej en de Lena), Zuid-Siberische gebergtes (in het zuiden van Rusland), Centraal-Jakoetische Vallei (in de riviervallei van de Lena), Oost-Siberisch Bergland (ten oosten van de Lena) en Oost-Siberisch Laagland (ten zuiden van de Oost-Siberische Zee).

In het Europese deel van Rusland is de Wolga de belangrijkste rivier. Het is tegelijkertijd de langste rivier van Europa en stroomt uitsluitend in Rusland. Voor de Slavische staten is tevens de Dnjepr van groot belang, aangezien het via het Dnjepr-Boeg kanaal met de Poolse rivier de Westelijke Boeg verbonden is, waardoor het een uiterst belangrijke waterweg is. Andere belangrijke rivieren zijn de Neva, de Dvina, de Pregolja en de Oeral. Zij monden allen, net als nog andere rivieren, uit in de Atlantische Oceaan. Tot de rivieren die in de Noordelijke IJszee uitmonden behoren onder andere de Petsjora, de Ob, de Jenisej, de Lena en de Kolyma. De Amoer en zijn zijrivieren mondendaarentegen uit in de Stille Oceaan.

De meest beduidende gebergtes in Rusland zijn de Altaj, het Baikalgebergte, de Chibinen, het Kolymagebergte, het Poetoranagebergte, de Sajan, het Stanovojgebergte, het Stanovojhoogland, het Tannoe-Olagebergte, het Tsjerskigebergte, de Oeral, het Verchojanskgebergte en de Kaukasus, waar zich tevens de hoogste berg van Rusland, de Elbroes (5.642 m), bevindt.

Klimaat
Het grootste deel van het land heeft een continentaal klimaat met hete zomers en zeer koude winters. In het noordoosten van Siberië daarentegen, bij Ojmjakon, ligt de koudepool van het noordelijk halfrond. De eilanden in de Noordelijke IJszee en het noordelijke deel van het Tajmyr-schiereiland hebben een poolklimaat, het Midden-Siberisch Bergland wordt beheersd door een toendraklimaat, ten noorden van Sint-Petersburg bevindt zich de gematigde klimaatzone, het Europese Rusland wordt gekenmerkt door een koel gematigd klimaat en de Noordelijke Kaukasus heeft een droog gematigd klimaat tot aan de kust van de Zwarte Zee, dat beheersd wordt door een mediterraan klimaat.

Bevolking
Het aantal inwoners van Rusland wordt geschat op zo'n 140 miljoen, waarvan het grootste deel in Europees Rusland, het Oeralgebied en in het zuidwesten van Siberië woont. Rusland kent circa 160 verschillende etnische groepen en inheemse volken, waarvan de grootste Russen (79,8%), Tataren (3,8%), Oekraïners (1,2%), Basjkieren (1,1%), Tsjoevasjen (0,9%), Tsjetsjenen (0,9%) en Armeniërs (0,8%) zijn.

Talen
Russisch is de officiële taal van Rusland. Verschillende deelrepublieken en autonome districten hebben tevens nog talen met een co-officiële status, zoals Adyghe in Adygea, Basjkiers in Basjkirostan, Ossetisch in Noord-Ossetië, Tsjetsjeens in Tsjetsjenië, Tataars in Tatarije en Tsjoevasjisch in Tsjoevasjië.

Religie
De Russisch-orthodoxe Kerk is de grootste religie in Rusland, hoewel het land overwegend atheïstisch is.Andere religies omvatten verschillende protestantse kerken en de oudgelovigen, Islam, boeddhisme, jodendom, rooms-katholicisme en sjamanisme.

Visum
Nederlanders die voor zaken of toerisme naar Rusland reizen hebben een visum nodig. Voor een toeristische reis heeft men bij het aanvragen van het visum een paspoort (minimaal nog zes maanden geldig bij inreis) en een hotelvoucher en visasupport (van dat hotel) nodig. Voor een zakelijke reis heeft men een paspoort (minimaal nog zes maanden geldig bij inreis), een garantiebrief en een uitnodiging via OVIR (Binnenlandse Zaken Rusland) nodig. Meer reisadvies: minbuza.nl

Gezondheid en vaccinaties
Een vaccinatie tegen de infectieziekten buiktyfus, difterie, tetanus, polio, hepatitis A en hepatitis B wordt aanbevolen.

Hoofdstad en andere grote steden; bezienswaardigheden
Moskou (Russisich: Москва), de hoofdstad van Rusland, is het politieke, economische en culturele centrum van het land met de Lomonosov-universiteit, hoge- en vakscholen alsook talrijke kerken, theaters, musea, galerieën en de 540 meter hoge Ostankino-toren. De stad is tevens de zetel van de Russisch-orthodoxe Kerk, de patriarch resideert in het Danilov-klooster. Met negen kopstationen, drie internationale luchthavens en drie binnenhavens is de stad het belangrijkste verkeersknooppunt en de grootste industriestad van Rusland. Moskou beschikt over de internationale luchthavens Domodedovo en Sjeremetjevo, die ietwat buiten de stad liggen maar tevens de belangrijkste luchthavens van het land zijn. Het Kremlin en het Rode Plein in het centrum van Moskou zijn door UNESCO op de werelderfgoedlijst opgenomen. Tot de meest interessante bezienswaardigheden behoren, behalve het Kremlin en het Rode Plein, het Bolsjojtheater, het Poesjkinmuseum, de Tretjakovgalerij, het Borodino-panorama-museum, het Novodevitsji-klooster, Moscow-City en de Lomonosov-universiteit. Ter ontspanning zijn de rond de honderd parken in Moskou uitstekend, waaronder het amusementspark Gorki Park, Solkoniki-park, het park van Kuskovo en het kasteelpark.

Andere toeristisch veelbetekende steden zijn Sint-Petersburg (UNESCO-werelderfgoed), Kaliningrad, Moermansk (haven aan de Noordelijke IJszee), Vladivostok (het eindpunt van de trans-Siberische spoorlijn aan de Stille Oceaan), Irkoetsk ("Het Parijs van Siberië"), Novgorod (oude Hanzestad), Novosibirsk (centrum van Siberië) en Sotsji (centrum van de Russisiche Rivièra aan de Zwarte Zee). Andere interessante bestemmingen zijn tevens de Altaj (een Centraal-Aziatisch hooggebergte), het Baikalmeer (het diepste meer ter wereld), Karelië (een merengebied), de Kaukasus, de Zwarte Zeekust en de Wolgadelta (natuurparadijs aan de Kaspische Zee).

Verbindingen
Belangrijke internationale luchthavens in Rusland zijn onder andere die van Moskou (Sjeremetjevo, Domodedovo en Vnoekovo), Koltsovo, Sint-Petersburg (Poelkovo) en Novosibirsk (Tolmatsjovo).

De Russische spoorwegen zijn met een totale lengte van ruim 87.000 km de nummer twee in de wereld.

De populairste vluchten en lagekostenvluchten van en naar Rusland / RU


40 Vluchten per week met KLM, Delta Air Lines, Aeroflot Russian Airlines, Icelandair, Kenya Airways