Polen (PL)


Reisgids Polen

De Republiek Polen (in het Pools Rzeczpospolita Polska) grenst aan de Russische enclave Kaliningrad, Litouwen, Oekraïne, Wit-Rusland, Slowakije, Tsjechië, Duitsland en de Oostzee.

Geografie; bergen en rivieren
Geografisch kan Polen in verschillende gebieden ingedeeld worden: de kust van de Oost- of Baltische Zee die zich uitstrekt van de Pommerse Bocht tot aan de Bocht van Gdansk en de in de Ijstijd gevormde merengebieden (het Kasjoebische, dat van Mazurië, van Pommeren en dat van Groot-Polen) van de Europese Vlakte. Verder zijn er de streken van Silezië en Mazovië die werden gevormd door de oerstroomdalen van grote rivieren en de centrale gebergtes van de Krakau-Częstochowa Jura, de Świętokrzyskiebergen, de Beskiden, de Subkarpaten en de Sudeten. Het hoogste punt ligt in het Tatragebergte; hier bevinden zich overigens 21 toppen van meer dan 2000 m, waarvan de hoogste top de Rysy (2.499 m) met met het bergmeer Morskie Oko is. Andere hoge toppen zijn de Babia Góra (1.725 m) in het Beskiden gebergte en de Sněžka in de Sudeten. Het laagste punt van Polen bevindt zich bij Raczki Elblaskie nabij Elbląg in de Wisładelta en ligt 2 meter onder zeeniveau.

Met haar merengebieden is Polen dan ook een van de landen in Europa met de meeste meren. Het grootste daarvan is het Sniardwymeer dat net als het Mamrymeer in Mazurië ligt. Verder zijn er bijvoorbeeld nog het Jezioro Łebsko en het Jezioro Drawsko in Pommeren. De langste Poolse rivieren zijn de Wisła, de Oder, de Warta en de Boeg.

Klimaat
Polen heeft een gematigd klimaat dat meer continentaal van aard wordt naarmate men naar het zuiden en zuidoosten gaat.

Bevolking
Polen telt circa 38 miljoen inwoners, waarvan 96,7% van Poolse afkomst zijn. Minderheidsgroepen in Polen zijn onder meer Duitsers, Sileziërs, Wit-Russen, Oekraïners, Roethenen en Litouwers.

Talen
De officiële taal is Pools. Als tweede taal wordt het meest Russisch, Duits of Engels gesproken.

Religie

Circa 90% van de Poolse bevolking is rooms-katholiek. Verder is zo'n 1,3% oosters-orthodox, 0,3% protestant en hangt 8,3% geen religie aan.

Visum
Nederlanders die voor zaken of toerisme naar Polen reizen hebben geen visum nodig. Een paspoort of identiteitskaart, minimaal geldig tot na verblijf, volstaat.

Gezondheid en vaccinaties
Bij een verblijf in Polen langer dan drie maanden wordt een vaccinatie tegen Hepatitis B aanbevolen.

Hoofdstad en andere grote steden; bezienswaardigheden
Warschau (in het Pools: Warszawa) is de hoofdstad en meteen ook de grootste stad van Polen. Ze ligt aan de rivier de Wisła, waarbij het centrum op de linkeroever ligt en het oude stadsdeel op de rechteroever. Men kan via Port Praski, de inlandse haven aan de oostelijke oever, de Wisła oversteken. Omdat Warschau op de grens ligt van een maritieme en continentale klimaatzone, kunnen de zomers er erg warm zijn en de winters koud.

Warschau is van grote politieke en economische betekenis omdat het een belangrijk handelscentrum is van Centraal- en Oost-Europa. De stad telt bovendien verschillende universiteiten, theaters, musea en monumenten. Een aantal interessante plekken zijn onder meer de Johanneskathedraal, de oude gebouwen van de vroegere Poolse Verenigde Arbeiderspartij (PZPR) en de "Gouden Terrassen", een opmerkelijk hedendaags winkelcentrum. Door een aantal tragische gebeurtenissen in de geschiedenis van de stad vindt men er tevens een aantal gedenktekens en -monumenten, bijvoorbeeld ter nagedachtenis aan het getto van Warschau, maar ook de Citadel.

Het historisch en geografische centrum van de stad is wel de Oude Marktplaats (Rynek Starego Miasta), waar zich een beeld bevindt van een zeemeermin (Syrenka), het embleem van de stad. Het oude stadsgedeelte van Warschau is overigens uitgeroepen tot werelderfgoed door de UNESCO. Het nieuwe deel (Nowe Miasto) situeert zich ten noorden daarvan; hier ligt onder meer het Paleis van Sapieha en de mooie straat Ulica Freta waar het geboortehuis van tweevoudig nobelprijswinnares Marie Curie te vinden is. In zijn geheel zijn er in Warschau heel wat mooie paleizen en parken. Ook de staatsopera Teatr Wielki is vermeldenswaard, net als het Nationaal Museum (Muzeum Narodowe).

Buiten Warschau zijn zeker ook Krakau (Kraków), Wrocław, Łódź, Gdansk, Szczecin, Bydgoszcz en Lublin een bezoek waard. In totaal liggen in Polen dertien door de UNESCO erkende werelderfgoedsites. Twee daarvan - in Krakau en Wieliczka - staan daarbij op de lijst van bedreigd erfgoed.

Bij de Baltische Zee zijn heel wat mogelijkheden tot watersport, net als in het merengebied en op verschillende bergrivieren - vooral op de Dunajec, de Poprad, de Bóbr en op hun stuwmeren. De bergstreken van de Tatra, de Beskiden, de Karpaten, de Świętokrzyskiebergen en de Sudeten zijn ideaal om te skiën en te wandelen. Zakopane is de meest uitgelezen Poolse stad om aan wintersport te doen.

In het zuiden van Polen zijn veel kuur- en vakantieoorden te vinden, zowel in Ermland-Mazurië, Pommeren, Kujavië-Pommeren, Klein-Polen, Subkarpaten als in Neder-Silezië.

Verbindingen
De belangrijkste luchthaven van het land is Frédéric-Chopin in Warschau. Andere luchthavens zijn gelegen in Krakau en Gdansk. Zeehavens zijn er dan weer in Świnoujście, Gdynia, Gdansk en Szczecin.