Panama (PA)


Reisgids Panama (Noord Amerika)

De republiek Panama ligt in Midden Amerika en grens ten zuiden aan Colombia en ten noorden aan Costa Rica. Het Panamakanaal dat de Caribische oceaan en de Pacifische oceaan met elkaar verbind, doorkruist het land. Het Pearl Eiland, Isla San Jose en Isla da Coiba zijn ook Panamees grondgebied.

Geografie: Panama heeft een heel divers, bergachtig landschap. Voor de helft van het land bedekt met ondoordringbare regenwouden, en in de kust regio's met grote vlaktes geërodeerd door rivieren.

Bergen en rivieren: De hoogste berg in het land ligt in het Chiriqui nationaal park op de grens met Costa Rica en is de vulkaan Baru, met een hoogte van 3475 meter. De langste rivier is de Chucanaque, en het grootste meer met een oppervlak van ongeveer 430 km² is Gatun.

Klimaat en beste tijd te bezoeken: Panama's klimaat is het hele jaar door heet en vochtig. De luchtvochtigheid is er erg hoog, en er is een gemiddelde dagelijkse temperatuur van zo'n 27°C aan de kust. Het klimaat in de bergen is koeler en aangenamer, met zo'n 18°C. De beste tijd om af te reizen is tussen december en maart omdat in deze maanden de minste regen valt. Over het algemeen valt er aan de Caribische kust 2 keer zoveel regen als aan de Pacifische kust.

Taal: De officiële taal is Spaans. Veel mensen begrijpen er ook engels, en er worden nog wat regionale indianen-talen gesproken.

Gezondheid en inentingen: Voor Panama word er aangeraden om je te laten inenten voor Hepatitis A, Tyfus, difterie, polio en tetanus. Tevens word aangeraden om lichaam dekkende kleding te dragen in verband met muggen en insecten, en om ter plaatse insectenspray en dergelijken aan te schaffen. De medische zorg is in de grote steden en de toeristencentra goed. Het is verstandig om van te voren een goede reis en ziektekostenverzekering af te sluiten. In uw bagage mag een eerste hulp kit niet ontbreken, en het is verstandig om fruit en groente voor consumptie altijd eerst te schillen of te koken.

Visum bepalingen:
Voor visum bepaling raden wij aan om contact op te nemen met de Panamese ambassade. Ook kunt u bij het ministerie van buitenlandse zaken terecht op; www.minbuza.nl

Aankomst: De Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia (IB) vliegt naar Panama City (PTY), vanuit Madrid (MAD) met een tussenstop in Miami (MIA)

Hoofdstad: Panama city is de hoofdstad en heeft 700.000 inwoners.Het oude gedeelte van de stad, dat 6 kilometer buiten het huidige centrum ligt, is in 1671 verwoest door de Engelse piraat Henry Morgan. De overgebleven ruine is in 2003 door de UNESCO op de lijst gezet met werelderfgoed. De beroemdste attractie van Panama city is het Panamakanaal ten westen van de stad. Dit technische meesterwerk is in 1912 na 11 jaar bouwen eindelijk voltooid, en is nu een grote toeristische trekpleister. Een reisje langs het kanaal met de trein of de bus is speciaal aan te bevelen, wegens het geweldige uitzicht op het regenwoud. Het nabijgelegen Sobrena Nationaal park, waar vele vogel-soorten te bewonderen zijn, is ook een memorabele ervaring.

Bezienswaardigheden: Boven alles is het land natuurlijk bekend om haar kanaal. Naast dit kanaal heeft is het land ook rijk aan natuurlijke schatten om haar bezoekers te bieden. Panama is vooral interessant voor vogel-kijkers, maar ook watersport en natuurliefhebbers komen hier aan hun trekken. De stranden aan de Pacifische en Caribische kusten zijn adembenemend, met voldoende nationaal parken en natuurschoon om je het land in te lokken.

Het mooiste nationaal park van Panama is het Darien, op de grens met Colombia. Dit park is door de UNESCO uitgeroepen tot beschermd natuur erfgoedlocatie. In dit park vind je een uitgebreid regenwoud, een mangrovebos, zandstranden en hoge bergen. Het Nationale park Chiriqui, 450 kilometer ten westen van Panama city is ook erg mooi. Het bestaat vooral uit vulkanisch hoogland met vele watervallen en adembenemende heuvels. Het park is een bezoekje zeker waard, al is het alleen maar om de Quetzal vogel een keer in zijn natuurlijke en ongerepte leefomgeving te mogen aanschouwen.

Het kleine stadje Boquete is ook leuk om te bezoeken. Dit stadje ligt op de rand van het Chiriqui park en staat bekend om zijn aangename en frisse klimaat.
Deze aangename temperatuur is ook een reden waarom zich hier zo veel Europeanen en Amerikanen gevestigd hebben.

Dankzij de flair en de pittoreske omgeving, en de makkelijke bereikbaarheid is een strand-vakantie op Boca aan de Caribische kant van Panama ook nog altijd erg populair. De archipel kan opgedeeld worden in 7 grote en een paar honderd kleine eilanden, beschermd door koraalriffen in bijna golven-loze zeeen. Toerisme is de grootste inkomstenbron op de Boca eilanden, en er zijn genoeg accommodaties te vinden in alle prijsklassen, speciaal in de provincie hoofdstad Bocas Del Toro.

Religie: De bevolking van Panama is overwegen Christelijk, met zo'n 98% aanhangers van de Katholieke of Protestante richting. er is maar een erg klein gedeelte van de mensen dat zich als niet gelovig beschouwd.

Grote steden: Panama City, San Miguelito, Tocumen, David, Colon, Las Cumbres, La Chorrera and Pacora

De populairste vluchten en lagekostenvluchten van en naar Panama / PA48 Vluchten per week met Copa Airlines, Avianca, Turkish Airlines, Deutsche Lufthansa