Oezbekistan (UZ)


reisgids Oezbekistan

Locatie: De republiek Oezbekistan is het land met het grootste aantal inwoners in centraal Azië, en grenst aan Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan, Afghanistan and Turkmenistan.

Geografie: Het grootste gedeelte van Oezbekistan is bedekt met woestijnen, die zich van het Aral meer in het noord oosten zo'n 1200 kilometer uitstrekken, tot de vruchtbare vlaktes van de Verghana vallei in het oosten. Ten zuiden van het meer in de laaglanden van Turan ligt de Kyzylkum woestijn, die ongeveer 40% van het oppervlak van het hele land opslokt, en doorloopt in buurland Kazachstan. Dit uitgestrekte droge landschap word slecht een enkele keer onderbroken door een paar overgebleven bergen, die tot 1000 meter hoogte reiken in het Gora Aktau gebergte.

bergen en rivieren: De hoogste berg in Oezbekistan is de Gora Beshtorthe (4300 meter) deze ligt op de grens van Kirgizië en Kazachstan. De langste rivier in het land is de Amu Darya, deze begint in Afghanistan en komt 2539 kilometer verder uit in het Aralmeer. Het Aralmeer is het met zijn 43.000 km², het grootste meer in het land. Dit word echter steeds kleiner dankzij gebruik van het water voor katoenplantages in de Sovjettijd.

Klimaat en beste reistijd: Oezbekistan heeft een extreem continentaal woestijnklimaat. dit zorgt voor korte en koude winters. De relatief korte lente gaat snel over in een lange en hete zomer, gevolgd door een korte en lekker warme herfst. Omdat de zomers ontzettend heet zijn word er aangeraden om Oezbekistan te bezoeken in de lente of in de herfst.

Taal en communicatie: Oezbeeks is de nationale taal van het land. Russisch en Tadzjiek worden vaak ook wel verstaan en in de grotere steden kan men vaak ook wel met engels terecht.

Gezondheid en inentingen: Tussen Oktober en April bestaat er in Oezbekistan een gevaar voor tekenbeten, dit is gevaarlijk omdat deze teken de ziekte van Lyme kunnen over brengen. Goede kleding en plaatselijk aangeschafte anti insecten middelen kunnen bescherming bieden. Het word aangeraden om voor vertrek een inenting tegen hepatitis B te halen. Medische zorg is er buiten de grotere steden niet naar de Europese standaard. Hierom word het bezoekers aangeraden om een medische kit mee te nemen en zorg te dragen voor een uitgebreide ziektekosten verzekering om plaatselijk niet voor extra kosten op te hoeven draaien.

visum regelingen: Om Oezbekistan in te komen dient er bij de Oezbeekse ambassade een toeristenvisum aangevraagd te worden. Paspoorten dienen vanaf de dag van aankomst minstens 6 maanden geldig te zijn. Kinderen dienen ook zelf in het bezit te zijn van een paspoort, of bij hun ouders in het paspoort ingeschreven te zijn. Meer informatie vind u hier over de site van het ministerie van buitenlandse zaken: www.minbuza.nl

Aankomst: Oezbekistan is van uit vele Europese steden rechtstreeks te bereiken met de Uzbekistan Airways (HY). Ook vliegen onder anderen de Lufhansa (LH), Pakistan International Airlines en Turkisch airlines (TK) op Oezbekistan. In Oezbekistan kunnen via Uzbekistan Airways goedkope binnenlandse vluchten geboekt worden naar Samarkand (SKD), Nukus (NCU) en Barking Sand (BKH). Om geld te besparen zijn deze vluchten ter plaatse het goedkoopst te boeken.

Hoofdstad: Tashkent, de hoofdstad van Oezbekistan ligt in de vallei van de Tshirtshik rivier vlakbij de grens met Kazachstan, en heeft 2 miljoen inwoners. Een groot gedeelte van deze stad werd in 1966 verwoest door een grote aardbeving. Bij de wederopbouw is er veel grote moderne Russische hoogbouw voor in de plaats gekomen.Deze Russische hoogbouw word onderbroken door brede straten, wat het karakter van de stad maakt. Tasjkent is ook de stad in het land met het meeste water: de vele fonteinen en parken zijn hier het bewijs van. De Kukuldash Medresa en het Mausoleum van Shah Kaffali zijn 2 bezienswaardigheden die in de oude stad nog in takt gebleven zijn, deze zijn zeker een bezoekje waard. Al sinds de middeleeuwen is Tasjkent een populaire startplek voor reizen langs de oude zijderoute, waar onder andere de oude handelssteden: Samarkand, Xiva en Bokhara gelegen zijn. Deze steden karakteriseren een prachtige architectuur die uniek is voor centraal Azië.

interessante bezienswaardigheden: Oezbekistan ligt in het midden van de Aziatische woestijn en is gastheer voor de de prachtige steden Samarkand, Xiva en Bokhara. Steden die al tijdens de Sovjettijd populaire toeristische trekpleisters waren. Het toeristische potentieel van de zijderoute naar China is opmerkelijk, en word sinds 1991 langzaam door het land uitgebreid en verder ontwikkeld.

Voor de 2500 jaar oude stad Samarkand is de 14 de eeuw de gouden eeuw geweest, De vele prachtige islamitische gebouwen domineren het stadsbeeld en getuigen van het glorieuze verleden dan de stad haar rijkdom heeft verschaft. De Medressa Sher-Dor, Tilya Kori zijn samen met het planetarium Ulugbeg zeker een bezoekje waard. Deze zijn alle drie gelegen in het centrale Registan plein en behoren tot de meesterwerken van Oezbeekse architectuur. Wat ook echt de moeite waard is om te bekijken is het mausoleum van Hodja-Abdu-Darun en Gur-Emir, en de Bibi-Khanum khanum moskee. Deze zijn gebouwd tussen de 14de en 16 de eeuw en staan alle op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

De Oase stad Xiva ligt aan de grens van Turkmenistan en is een van de andere zeer bekende steden aan de zijderoute. Dit was een laatste rustplaats voor de overtocht door de woestijn. Een muur van 10 meter hoog dat hier een aantal juwelen van de Perzische architectuur beschermd omsingelt de hele stad. Xiva werd in de 6de eeuw gesticht en was toen door zijn ligging aan de zijderoute al van grote strategische waarde. De vele monumentale gebouwen uit het verleden zijn hier getuige van. Hier komen de romantische dromen van de bezoekers van de Oriënt uit. Sinds 1990 staat de Museum stad Xiva onder bescherming van de Unesco. Het paleis van Tasch-Hauli, de Kunja Ack citadel en de vele medressa, moskeeën en mausoleums zien er tijden de schemering bijzonder betoverend uit.

Hoogtepunten: De Mooiste en grootse stad van de karavaan steden is Bokhara, deze ligt ten zuidoosten op de rand van de Kyzylkum woestijn en is een van de oudste steden van centraal Azië. Bokhara heeft in de geschiedenis altijd een belangrijke rol gespeeld en is daarom nooit verwoest door veroveraars, iets waarvan de 140 goed gepreserveerde oude gebouwen in de stad getuige zijn. Het oude stadscentrum van Bokhara is een groot museum, en een van de best gepreserveerde steden in de islamitische wereld. Er is een doolhof van kleine straatjes te vinden, een lange karavaan serai en een pittoreske bazaar waar verkopers in traditionele kleding hun waren aanbieden. Het wereldberoemde mausoleum van Ismail-Samani uit de 10de eeuw en de Kaylan moskee uit de 12de eeuw, met zijn 47 meter hoge minaret zijn zeker een bezoekje waard. Ook zijn de medressa's Mir-al-Arab en Abdul-Azziz met hum unieke ornamenten de moeite waard om te bezoeken.

religie: Ongeveer 88% van de Oezbeekse bevolking is soennitisch islamitisch, dan is ongeveer 9% Russisch orthodox, en nog een klein gedeelte joden Boeddhisten en volgelingen van Krisjna.

Grote steden: Tashkent, Namangan, Andijon, Samarqand, Buxoro, Nukus, Qarshi, Qo´qon, Chirchiq, Farg´ona, Jizzax and Urganch.