Nieuw-Zeeland (NZ)


Reisgids Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland is een eilandstaat in het zuiden van de Grote Oceaan en bestaat uit twee grote hoofdeilanden en talrijke kleinere eilandjes.

Geografie; bergen en rivieren
De beide hoofdeilanden van Nieuw-Zeeland liggen tussen de Australische en de Pacifische plaat en behoren tot een 2.500 kilometer lange actieve vulkanische gordel, die zich van Japan via Indonesië tot in de Grote Oceaan uitstrekt. Meer dan 60% van het landoppervlak wordt gedomineerd door bergketen en vulkanen. Daarnaast komen op de beide eilanden talrijke bergmeren en dichte regenwouden voor. Op het kleinere Noordereiland overheerst een vruchtbaar heuvelachtig groenland dat in het midden van het eiland overgaat in een gebergte met een 2.795 meter hoge spits. Bijzonder opvallend zijn op het Noordereiland vooral de vele actieve vulkanen alsook de talrijke thermale bronnen, de water spuwende geisers en de modderpoelen, die allen al geruime tijd wereldberoemde toerististische attracties zijn. Het grotere Zuidereiland daarentegen wordt gedomineerd door de Nieuw-Zeelandse Alpen, die zich over het gehele eiland uitstrekken en diens bergspitsen grotendeels boven de 3.000 meter liggen. Ten westen van dit dominante massief ligt een smalle, overvloedig met regenwouden bedekte landstrook. Ten oosten van deze Alpen bevinden zich daarentegen vruchtbare dalen en vlaktes, die voornamelijk voor wijnbouw en veeteelt gebruikt worden. Tenslotte ligt in het uiterste zuiden van het eiland nog het Fjordland, dat met hoge watervallen en kristalheldere meren de bezoekers weet te fascineren.

De hoogste berg van Nieuw-Zeeland is de 3.764 meter hoge Mount Cook op het Zuidereiland. Het is tegelijkertijd tevens het hoogste punt van heel Oceanië. De hoogste berg op het Noordereiland is de 2.800 meter hoge Mount Ruapehu in het Tongariro National Park. Het is een actieve stratovulkaan die door de Maori's vereerd wordt. Circa 20 kilometer verder noordelijk ligt het Taupomeer met een omtrek van 195 kilometer grote en een diepte van 185 meter. Het is het grootste meer van Nieuw-Zeeland en vooral zeer geliefd bij vissers vanwege zijn overvloed aan forellen. De langste rivier van Nieuw-Zeeland is de 425 kilometer lange Waikato. Het bevindt zich tevens op het Noordereiland en ontspringt uit de samenloop van meerdere bronnen op de hellingen van de Mount Ruapehu.

Klimaat
Vanwege de topografie is het klimaat op Nieuw-Zeeland zeer gevarieerd. Het uiterste noorden is bijvoorbeeld eerder subtropisch en heeft tevens goede zwemzones tussen december en maart. Naar het zuiden toe wordt de lucht steeds koeler en bereikt op het Zuidereiland een eerder gematigd klimaat, waar het onder invloed van de Alpen ook in de lente en de herfst kan sneeuwen. Het uiterste zuiden romdom het Fjordland is het gehele jaar door zeer nat en koel en staat bekend om zijn koude regenwoud. Het weer wordt bovendien op beide eilanden door de beruchte "Roaring Forties" gedomineerd, aangezien het land zich tussen 34° en 47° zuiderbreedte bevindt en in deze zone een constante wind heerst. Het kan hierbij om een warme bries of een koude winterstorm,vooral vanuit westelijke richting, gaan.

Bevolking
Van de ruim 4,1 miljoen Nieuw-Zeelanders wonen er ongeveer drie miljoen op het Noordereiland en één miljoen op het Zuidereiland. Zo'n 70% van de bevolking is van Europese afkomst, 14,7% zijn Maori's en de overige 15% bestaat voornamelijk uit Aziaten en Oceaniërs.

Talen
De bestuurs- en nationale taal is Engels. De oorspronkelijke bewoners spreken echter ook Maori.

Religie
Meer dan 70% van de inwoners van Nieuw-Zeeland belijden het christendom en circa 24% hangen geen geloof aan. Verder is er nog een minderheid aan joden, boeddhisten, hindoes en moslims.

Visum
Nederlanders hebben geen visum nodig om naar Nieuw Zeeland te reizen, indien het verblijf niet langer is dan drie maanden. Dat geldt echter alleen voor toeristische en zakenreizen. Een paspoort, minimaal geldig tot drie maanden na verblijf, volstaat. Jongeren van 18 t/m 30 jaar kunnen ook een working holiday visum aanvragen, dan mogen ze ook werken. Kinderen tot 16 jaar kunnen in het paspoort van een van de ouders mee reizen. Meer reisadvies: minbuza.nl

Gezondheid en vaccinaties
Een vaccinatie tegen de infectieziekten buiktyfus, difterie, tetanus, polio en hepatitis A wordt aanbevolen. Tegen virussen die overgedragen worden door insecten en muggen wordt geadviseerd de volgende risicobeperkende maatregelen te treffen: 's avonds de armen, benen en voeten bedekken, een muggenmiddel opsmeren waar DEET in zit en een klamboe gebruiken. Een malaria risico bestaat echter niet. In Nieuw-Zeeland is de sterkste UV-straling ter wereld. Overmatig zonnebaden alsook ontoerijkende zonwering kan tot onherstelbare huidschade leiden. Een zonnebrandcrème met minstens factor 20 moet in ieder geval altijd worden meegebracht. Een goede medische verzorging is in alle grote steden gewaarborgd. Het wordt aanbevolen om een wereldwijd geldige reisverzekering af te sluiten.

Hoofdstad
Wellington, de hoofdstad van Nieuw-Zeeland, ligt in het zuidelijke punt van het Noordereiland en heeft in totaal circa 370.000 inwoners. De stad is het politieke en culturele centrum van Nieuw-Zeeland en heeft een moderne en, vanwege de twee universiteiten, een vooral zeer jonge flair, wat tevens positieve invloed heeft op het nachtleven en Wellington volgens een studie tot derde meest leefbare stad van het zuidelijk halfrond maakt. Zeer bekende bezienswaardigheden van Wellington zijn vooral het parlementsgebouw, de botanische tuin, de gotische Old St. Pauls kerk alsook de 160 meter hoge Kelburn Hill, die verbonden is met een kabelbaan en waar men van een heerlijk uitziicht genieten kan. Wellington is tevens een goed uitgangspunt voor excursies naar de eilanden voor de kust en het Zuidereiland.

Behalve de hoofdstad Wellington zijn de grote steden op het Noordereiland Auckland en Hamilton en op het Zuidereiland Christchurch en Dunedin.

Bezienswaardigheden
Nieuw-Zeeland heeft een unieke diversiteit aan natuurschoon zoals gletsjers, vochtige en koude regenwouden en verlaten, lange en idyllische stranden.

Op het Noordereiland bevindt zich bijvoorbeeld in de Bay of Plenty de dunste aardkorst ter wereld, waar alle geothermische activiteiten aangetroffen worden. Hier ligt tevens de bekende stad Rotorua. De stad is vanwege talrijke geisers en hete bronnen vooral een zeer geliefde weekendbestemming voor de Nieuw-Zeelanders. De moeite waard is in het noorden tevens de door UNESCO beschermde Tongariro National Park, dat met de drie bergtoppen Tongariro, Ngauruhoe en Mount Ruapehu de hoogste punten van Nieuw-Zeeland heeft en vooral in de winter goede skimogelijkheden biedt. Interessant is tevens de Twin Coast Discovery Route, die langs de noordkust van Auckland via de Bay of Island voert. Men kan hier het zwemmen aan de uitgestrekte zwarte zandstranden ideaal combineren met verkenningen en wandelingen in het binnenland, zoals het Northland Forest Park. De stad Tauranga biedt tevens goede zwemzones in de Bay of Plenty aan de Grote Oceaan. Tauranga is een moderne badplaats die zich op grond van het milde klimaat en de schilderachtige zandstranden snel ontwikkeld heeft en logies in alle prijscategorieën aanbiedt.

Het Zuidereiland is weliswaar qua oppervlakte het grootste eiland, maar het heeft vanwege de klimatische omstandigheden veruit minder inwoners. Bezienswaardig in het noorden van het eiland is vooral het zogenaamde landschap van Mariborough Sounds, dat zich onderscheidt door prachtige baaien en weelderig groene velden en vooral bezocht wordt door kanoërs, zeilers en vissers. Niet te missen zijn tevens de drie National Parks die zich in de nabije omgeving bevinden. Vooral de door UNESCO tot werelderfgoed verklaarde Abel Tasman National Park biedt een wilde rotsachtige kust met lange goukleurige zandstranden, kristalhelder water en een unieke zeehondenkolonie. Skiërs en snowboarders komen in de winter in het daarnaast gelegen Nelson Lake National Park een hun trekken. Verder zuidelijk aan de oostkust ligt de stad Christchurch, met 350.000 inwoners de grootste stad van het eiland, die tevens liefdevol de "Garden City" genoemd wordt. Bezienswaardigheden in Christchurch zijn onder meer de kathedraal, tevens een goed oriëntatiepunt voor toeristen, Hagley Park, het Canterbury Museum, de botanische stadstuin en de opmerkelijke St. Michael and All Angles Church, een neogotisch houten gebouw dat Franse, Engelse alsook Maori stijlelementen bevat. Een goede mogelijkheid om het adembenemende berggebied van de Nieuw-Zeelandse Alpen te aanschouwen is om een kabelbaanrit vanuit Christchurch te boeken. De dagrit met de Trans-Alpine Express voert van Christchurch via de Arthur's Pass omhoog in de Alpen en naar beneden naar de westkust. Het kleine dorpje op Arthur's Pass is tevens een ideaal uitgangspunt voor wandelingen en klimtochten in het nabijgelegen Arthur's Pass National Park. Zeer goede ski- en snowboardmogelijkheden worden tevens in Mount Cook National Park geboden, bijzonder interessant en onvergetelijk is een blik op de Tasman Glacier, de langste gletsjer buiten het Himalaya gebergte. Tenslotte ligt in het uiterste zuidwesten nog het sprookjesachtige Fjordland, een natuurgebied met talrijke wandelwegen langs ongerepte meren, oerbossen en adembenemende kusten. Het bekendste daarvan is de Milford Walking Track. Het begint nabij Te Anau en voert naar de noordelijk gelegen Fjord van Milford Sound, waar men Fjordland-pinguïns, zeehonden en met veel geluk zelfs walvissen en dolfijnen vanaf een plezierboot bekijken kan.

Verbindingen
Goede verbindingen vanaf Europa naar de drie internationale Nieuw-Zeelandse luchthavens Auckland (AKL), Christchurch (CHC) en Wellington (WLG) worden onder andere door Air New Zealand (NZ) en Lufthansa (LH) via Los Angeles (LAX), door Swiss (LX) via Hongkong (HKG) of door Singapore Airlines (SQ) via Singapore (SIN) aangeboden. Binnelandse vluchten naar bijvoorbeeld Alexandra (ALR), Gisborne (GIS), Rotorua (ROT), New Plymouth (NPL) of Whakatane (WHK) worden onder andere door dochtermaatschappijen van Air New Zealand alsook door de private Origin Pacific Airways (QO) aangeboden.

Een voordelige mogelijkheid om de paradijselijke eilanden in het zuiden van de Grote Oceaan te ontdekken is met de "Visit South Pacific Pass", die in Australië, Nieuw-Zeeland en het Zuid-Pacifisch gebied geldig is met de volgende luchtvaartmaatschappijen: Qantas (QF), Air Caledonie (TY), Air Nauru (ON), Air Niugini (PX), Air Pacific ( FJ), Air Vanuatu (NF), Polynesian Airlines (PH ) alsook Solomon Airlines (IE). Met de pas kunnen de volgende bestemmingen worden aangevlogen: Sydney, Brisbane, Melbourne (MEL), Wellington (WLG ), Auckland (AKL), Christchurch (CHC) en de talrijke luchthavens op de Cook-eilanden, de Fiji-eilanden, Nauru, Nieuw-Caledonië, Samoa, Tahiti, Tonga en Vanuatu. Deze zeer voordelige en flexibele pas geldt natuurlijk alleen in combinatie met een internationale vliegticket en is maximaal zes maanden vanaf de eerste vlucht, die buiten het Pacifisch gebied beginnen moet, geldig. Twee van de maximaal acht vluchtcoupons moeten al voor aankomst in het Zuid-Pacifisch gebied gekocht worden. Aan te bevelen is vooral de vroegboeking van bepaalde bestemmingen tijdens het Zuid-Pacifische hoogseizoen.