Nieuw-Caledonië (NC)


 • Land Nieuw-Caledonië
 • Werelddeel: Oceanië
 • Oppervlakte: 19,060 km²
 • Inwoners: 216,494
 • Hoofdstad: Nouméa
 • ISO-code: NC
 • Officiële taal: Frans
 • Landnummer: +687
 • Munteenheid: CFP-Frank
 • Nummerplaat: nul
 • Andere schrijfwijzen: Neukaledonien und zug. Gebiete, Nova Caledônia
 • Vliegroutes van Nieuw-Caledonië: 413
 • Vliegroutes naar Nieuw-Caledonië: 428
 • Populairste luchthavens: Touho (TOU), Lifou (LIF), Kone (KNQ), Koumac (KOC), Belep (BMY), Noumea (NOU), Ile des Pins (ILP), Ouvéa Airport (UVE), Mare (MEE), Tiga (TGJ)
 • Grote steden: Nouméa, Mont-Dore, Dumbéa, Païta, Wé, Tadine, Poindimié, Bourail, Koné, Houailou, Fayaoué, Canala, Koumac, La Foa, Thio
 • Luchtvaartmaatschappijen met zetel in Nieuw-Caledonië: Aircalin

Reisgids Nieuw-Caledonië (Australië en Oceanië)

Nieuw-Caledonië is een Zuid Pacifische eilandengroep dat 1200 kilometer ten oosten van Australië ligt en Frans grondgebied is. Op de eilandengroep is in 1980 een onafhankelijkheidsbeweging gestart en als gevolg daarvan mag er in 2013 voor het eerst gestemd worden voor of tegen de onafhankelijkheid van Frankrijk. Het is op Nieuw Zeeland en Papoea Nieuw Guinea na de grootste eiland staat in het Zuid Pacifisch gebied. Samen met Fiji, de Salomon Eilanden en Vanuatu vormt Nieuw Caledonië de Melanesische eilandengroep.

Geografie: In tegenstelling tot haar Melanesische buren heeft Nieuw Caledonië geen vulkanische oorsprong, maar is het een fragment van het oercontinent Gondwana. Dankzij deze geologische omstandigheden heeft Nieuw Caledonië een unieke flora en fauna, die zich door de millennia heen volledig geïsoleerd heeft kunnen ontwikkelen. De eilanden hebben verschillende soorten landschappen, en enkele van de beste stranden van het Pacifisch gebied. Het grootste eiland "Grand Terre" is omringt door een 1600 kilometer lang koraalrif. Een zandige kust met lagunes maakt plaats voor het heuvelachtige binnenland, waar bergketens doorheen slingeren, waardoor het eiland verdeeld word in 2 compleet verschillende landschappen.
Het westelijk gedeelte is relatief vlak en bedekt met rubberbomen, waar het oosten uit rijkelijk begroeide groene bergen en idyllische stranden bestaat. Ongeveer 50 km ten zuidoosten van het Nieuw Caledonische vasteland is het Ile de Pins, dat bekend staat om haar unieke druipsteen grotten. De Loyaute eilanden ten oosten van het hoofd-eiland zijn samen met de Chesterfield eilanden, HUON eilanden en de eilanden van Matthew en Walpole ook een deel van Nieuw-Caledonië.

Bergen en rivieren: Het hoogste punt is Mont Panié, die met een hoogte van 1628 meter boven het noorden van Grand Terre uitsteekt. Met 150 kilometer is de Diahot rivier, de langste rivier van het eiland.

Klimaat en beste reis tijd: Het klimaat is subtropisch met het hele jaar door temperaturen tussen de 20 en de 30°C, met een welkome afkoelende passaatwind. De eilandengroep heeft geen duidelijke seizoenen maar de beste reistijd is tussen April en November. Dit omdat het de rest van het jaar zo nu en dan regent en omdat er tussen December en Februari nog al eens tropische cyclonen voorkomen.

Taal: De officiële en nationale taal is Frans. Daarnaast worden er nog 30 Polynesische en Melanesische talen gesproken. Over het algemeen word er in de grotere steden en in de toeristen resorts ook Engels verstaan.

Gezondheid en inentingen: Voor Nieuw Caledonië word er aangeraden om je te laten inenten voor Hepatitis A, Tyfus, difterie, polio en tetanus. Tevens word aangeraden om lichaam dekkende kleding te dragen in verband met muggen en insecten, en om ter plaatse insectenspray en dergelijken aan te schaffen. De medische zorg is goed in de grotere steden en toeristencentra. Het is verstandig om van te voren een goede reis en ziektekostenverzekering af te sluiten. In uw bagage mag een eerste hulp kit niet ontbreken, en het is verstandig om fruit en groente voor consumptie altijd eerst te schillen of te koken.

Visum bepalingen: Voor verblijven tot 3 maanden is er geen visum vereist en het paspoort dient in ieder geval voor het gehele verblijf geldig te zijn. Neem voor meer informatie contact op met de Franse ambassade, of kijk een op de site van het ministerie van buitenlandse zaken; www.minbuza.nl.

Aankomst: La Tontouta international Airport (NOU) op Nieuw Caledonië kan Vanuit Japan, Australië, de Verenigde staten en Sri Lanka bereikt worden. Deze luchthaven ligt op Grand Terre op zo'n 45 auto minuten van de Hoofdstad Noumea. Voor lokale vluchten naar andere Melanesische eilanden kan het 5 kilometer buiten het centrum gelegen Magenta Airport (GEA) gebruikt worden. De nationale luchtvaartmaatschappijen Air Caledonië (TY) en Air Vanuatu (NF) opereren vanuit Magenta en verbinden Nieuw Caledonië met de omliggende eilanden in het Pacifisch gebied. Er kunnen ook privé helikopters en privé jets gehuurd worden om de naburige eilanden te bereiken, Grand Terre heeft meer dan 6 helikopter landingsplaatsen.

Hoofdstad: Nouméa is met 100.000 inwoners de hoofdstad van het nu nog Franse overzeese gebied Nieuw Caledonië. In de stad vind men een mix van vele verschillende culturen. Naast de oorspronkelijke bewoners, de zogenaamde Kanaks (een Melanesische woord voor mens) word het stadsbeeld voor een groot deel bepaald door de Europeanen, Indonesiërs, Vietnamezen, Polynesiërs en Chinezen. Het Excellent Aquarium, een toonaangevend wetenschappelijk mariene onderzoekscentrum, het Jean-Marie cultureel centrum, de St. Joseph kathedraal en de koloniale gebouwen zijn allemaal de moeite waard om te gaan bekijken. Er zijn ook veel parken en stranden en op 5 km afstand van de stad ligt een botanische tuin met meer dan 700 verschillende soorten dieren. Aan de oostkust, zo'n 18 kilometer buiten Noumea, zijn er bij het koraalrif bij de Amadee vuurtoren goede duik en zwem mogelijkheden. De vuurtoren is omgeven door een tropisch warme lagune met pittoreske watervallen, prachtige meren en weelderige regenwouden die allemaal harmonieus ingebed zijn in het landschap. Het unieke naald-rif bij Prony, dat lijkt op een piramide, is ook een mooie kans om de prachtige onderwater-wereld te bewonderen. Voor veel duikers zijn echter de 250 scheepswrakken aan de westkust van Nieuw Caledonië een interessantere bezienswaardigheid. De scheepswrakken in de afgelopen eeuwen als gevolg van het koraalrif en de sterke stromingen gezonken en presenteren de duiker naast een rijkdom aan schatten, een prachtige onderwater wereld bevolkt door roggen, manta rays, oceaan schildpadden, zeepaardjes en murenes.

Interessante plekken en stranden: Er zijn in nieuw Caledonie meer dan 600 oude rotsgravures te vinden van de inheemse bevolking. Hun herkomst kon tot op heden niet wetenschappelijk worden verklaard, maar ze gaan er van uit dat de vele geometrische vormen ongeveer 1500 jaar geleden geproduceerd werden. Deze zogenaamde petrogliefen kunnen al op 15 auto minuten van Noumea, bij Col de Katiramona, bekeken worden.

De dierenwereld op Grand Terra en de omliggende eilanden is uniek op de wereld. Dankzij de volledige isolatie hebben vele diersoorten zich hier zonder natuurlijke vijanden vrij kunnen evolueren. Bijvoorbeeld de Meiolania schildpad, de Kagu vogel, de Caledonische reuzen gekko en de vogel die niet kan vliegen; de Sylviornis neocaledonica.

Religie: 60% van de bevoling is Katholiek, 30% is Protestants en zo'n 10% is Islamitisch.

Grote steden: Nouméa, Bourail and Koné.

De populairste vluchten en lagekostenvluchten van en naar Nieuw-Caledonië / NC