Nederlandse Antillen (AN)


 • Land Nederlandse Antillen
 • Werelddeel: Noord-Amerika
 • Oppervlakte: 960 km²
 • Inwoners: 218,126
 • Hoofdstad: Willemstad
 • ISO-code: AN
 • Officiële taal: Nederlands, Papiamento, Frans, Engels, Spaans
 • Landnummer: +599
 • Munteenheid: Antilliaanse Gulden
 • Nummerplaat: NA
 • Vliegroutes van Nederlandse Antillen: 987
 • Vliegroutes naar Nederlandse Antillen: 1027
 • Populairste luchthavens: Curacao (CUR), Bonaire (BON), Saba Yrausquin (SAB), St. Eustatius Rooseveld (EUX)
 • Grote steden: Willemstad, Cul de Sac, Sint Michiel Liber, Kralendijk, Dorp Antriol, Barber, Dorp Soto, Newport, Dorp Rincón, Dorp Tera Kora, Oranjestad, Golden Rock, Sabana Westpunt, The Bottom, Dorp Sint Willebrordus
 • Luchtvaartmaatschappijen met zetel in Nederlandse Antillen: Winair, Insel Air

Reisgids De Nederlandse Antillen (Noord Amerika)

De Nederlandse Antillen, een overzees gebied van het Nederlandse Koninkrijk, Ligt in het Caribisch gebied en is onderdeel van de kleine Antillen. De Antillen zijn officieel een onderdeel van het Nederlandse Koninkrijk, maar bedrijft interne politiek zonder bemoeienis van de Tweede kamer. Naar buiten toe worden de eilanden wel vertegenwoordigd door de Nederlandse regering.

Geografie en klimaat: De Nederlandse Antillen omvatten bij elkaar 5 bewoonde eilanden, Curaçao, Saba, Bonaire, Sint Maarten, en Sint Eustatius. Hiernaast zijn er nog een paar kleinere eilanden die zich in de bovenwindse en de Benedenwindse eilanden laten opdelen. De bovenwindse eilanden staan onder grote invloed van de noordoost passaat, waardoor het klimaat er veel vochtiger is dan op de Benedenwindse eilanden. Daarnaast worden de bovenwindse eilanden ook nog jaarlijks getroffen door wervelstormen die grote ravages aan kunnen richten. Klimatologisch zijn alle eilanden tropisch met een gemiddelde jaartemperatuur tussen de 22 en de 29 Graden.

Taal: De officiële taal is op alle eilanden Nederlands, De gesproken taal is echter Papiamento. Dit is een soort mix van Portugees, Afrikaanse talen, Spaans, Engels en Nederlands. Daarnaast word op Curaçao, Bonaire en Saba ook nog Engels en Spaans verstaan. Op Sint Maarten en Sint Eustatius is dit Engels en Frans.

Gezondheid en inentingen: Voor de Nederlandse Antillen word er aangeraden om je te laten inenten voor Hepatitis A, Tyfus, difterie, polio en tetanus. Tevens word aangeraden om lichaam dekkende kleding te dragen in verband met muggen en insecten, en om ter plaatse insectenspray en dergelijken aan te schaffen. Enkel op Saba bestaan het gevaar voor Malaria. Laat u voor vertrek goed informeren door een arts met betrekking tot malaria medicijnen. De medische zorg is op de eilanden goed. Het is verstandig om van te voren een goede reis en ziektekostenverzekering af te sluiten. In uw bagage mag een eerste hulp kit niet ontbreken, en het is verstandig om fruit en groente voor consumptie altijd eerst te schillen of te koken.

Visumregels: Nederlanders hebben voor een bezoek aan de Nederlandse Antillen geen visumplicht. neem voor meer informatie contact op met de Nederlandse Ambassade.

Aankomst: Vanaf Schiphol (AMS) vliegt de KLM (KL) alsmede de Martinair (MP) naar Curaçao (CUR), Sint Maarten (SXM) en Bonaire (BON). Vanaf Curaçao zijn er goede verbindingen naar buureilanden Aruba en Bonaire met de Dutch Antillen Express Airline (9H). Naar Saba (SAB) en Sint Eustatius (EUX) worden er op dit moment nog geen directe vluchten vanuit Europa aangeboden. Hier kunt u via Sint Maarten heen vliegen met de regionale Winair (WM).

Hoofdstad: De wegens het pittoreske uiterlijk op de werelderfgoedlijst van de UNESCO verschenen hoofdstad van de Antillen heet Willemstad, heeft 60000 inwoners en ligt in het zuid westen van Curaçao. Opvallend aan Willemstad is de opvallende architectuur, die uit rode puntgevel huizen bestaat, en grote landhuizen van voormalige plantage-eigenaar. De bezienswaardigheden van de stad bestaan onder andere uit het Curaçao museum, dat veel kunstobjecten bevat van de voormalige inheemse bevolking, de beide Ponton Bruggen, die 490 meter van de natuurlijke haven overbruggen, en natuurlijk het maritiem museum, dat de invloed van de jarenlange scheepvaart op het eiland documenteert.

De Eilanden-

Curaçao:
is met ongeveer 440 km² het grootste eiland van de Nederlandse Antillen en behoort toe aan de Benedenwindse eilanden.Het eiland ligt zo'n 60 kilometer van het Venezolaanse vasteland, en biedt een typisch Caribische flair.
Karakteristiek voor curacao is zijn vlakke landschap en karige vegetatie. Omdat er niet veel regen valt is het eiland niet erg vruchtbaar. Buiten Willemstad liggen vlak bij de luchthaven de Hato Druipsteengrotten die een goede toeristische waarde hebben dankzij de vele stalactieten en grotschildering en onderaardse watervallen. Ook is het zuidelijk gelegen zeeaquarium zeker een bezoekje waard, met zijn talloze soorten fel gekleurde tropische vissen, reuzenschildpadden en roggen soorten. Voor een heerlijke wandeltocht kunt u terecht in het Sint Christoffel Nationaal park, gelegen in het noorden van het eiland, en samengesteld door 3 voormalige plantages samen te voegen. In het beschermde natuurgebied zijn er meer dan 400 verschillende soorten planten en meer dan 200 verschillende soorten vogels te ontdekken.

Bonaire: Het tweede grootste eiland van de Antillen ligt ook benedenwinds, en bestaat uit een heuvelachtig en groen noorden en een vlak en droog zuiden dat gekenmerkt is door natuurlijke zoutmeren. Prangend voor het stadsbeeld van Kralendijk zijn de kleurige koloniale huizen, net als de lange met restaurants bezaaide wandelpromenade aan de kust. Wat men hier ook niet mag missen is het 5400 Ha grote Washington Slagbaai Nationaalpark, een beschermd natuurgebied, dat het gehele noordwesten van het eiland bedekt. Het toeristische hoogtepunt van het eiland is ongetwijfeld de rijke onderwaterwereld, omdat de regering al in de jaren 70 heeft besloten dit gebied te beschermen, is dit nog een mooi bewaard stukje koraalrif gebleven. Bijzonder mooie koraalriffen zijn te vinden op buureiland Klein Bonaire, waar dagelijks meerdere bootjes vanuit Bonaire naartoe varen.

Saba: is met 13km² het kleinste eiland van de Nederlandse Antillen en behoort tot de bovenwindse eilanden. Op Saba bevind zich ook de hoogste berg van het Nederlands koninkrijk: de Mount Scenery, met 877 meter hoogte. Opvallend op Saba is vooral het ruige en steile vulkanische gesteente dat het eiland omringt in plaats van natuurlijke zandige baaien. Wat ook aan te bevelen is, is de hoofdstad op Saba, The bottom, en de ruinen van de eerste nederzetting in 1640 in de Tent baai. Vooral voor duikers en snorkelaars is Saba een goede vakantieplaats dankzij de vele koraalriffen die nog vrijwel volledig in takt.

Sint Eustatius: Behoort tot de bovenwindse eilanden en is het een na kleinste eiland van de Antillen. Wat topografisch gezien vooral opvalt op het eiland is de in het zuiden gelegen 600 meter hoge inactieve vulkaan, die bedekt is met een laag regenwoud en de noordelijk gelegen heuvelrug om de Bovenberg. Oranjestad heeft ongeveer 1000 inwoners en heeft 2 zeer opvallende stadsdelen. Bijzonder is hier het oude stadscentrum waar talloze oude ruinen uit de koloniale tijd te vinden zijn en het fort Oranje dat nog altijd bewapend is met kanonnen in de richting van de zee. Het hoogtepunt voor veel toeristen blijven echter toch de prachtige met koraal en zwart vulkanisch zand bezaaide stranden. Ook surfers komen aan de noordkant van het eiland aan hun trekken.

Sint Maarten: Behoort tot de bovenwindse eilande en ids het enige eiland met een onzichtbare grens, omdat frankrijk ook een gedeelte van dit eiland heeft geclaimt. Sint maarten is een vulkanisch eiland, maar heeft naast de 411 meter hoge inmiddels slapende vulkaan Pic Paradis ook prachtige stranden aan de zuid en westkust. De aanvlucht van de klm op het Prinses Juliana Airport (SXM) ,dat 15 kilometer buiten de hoofstad Phillipsburg ligt, is zeer spectaculair, omdat het vliegtuig zeer laag over het achter gelegen strand heen moet vliegen om de landingsbaan te kunnen halen. Dit betekend dat er vaak veel vliegtuigspotters op dit strand komen die dan van een paar meter afstand de vliegtuigen zien overvliegen. de topografie van het eiland bestaat uit beboste bergen, heuvels en hagelwitte stranden, de hoogste berg van het eiland is Mount Flagstaff. De Hoofdstad, phillipsburg bevind zich op een smalle landstrook en herbergt talloze gebouwen uit de koloniale tijd en belastingvrije winkeltjes. Bezienswaardigheden zijn, de vele kerken, het gedenkteken voor koningin Wilhelmina en het nabijgelegen fort Amsterdam uit de tijd van de eerste kolonisten. Voor zwemmers en duikers is Maho Bay in het zuidwesten een mooie lokatie, het is makkelijk te bereiken en beschikt over vele mooie witte stranden.

Religie: Meer dan 90% van de Antillianen zijn Christelijk, ook zijn er op de eilanden ook nog Moslims, Joden en Hindoes te vinden.

De populairste vluchten en lagekostenvluchten van en naar Nederlandse Antillen / AN

12 Vluchten per week met Air France, KLM, TUI Airlines Nederland

24 Vluchten per week met Air France, TUI Airlines Nederland, KLM

9 Vluchten per week met Surinam Airways, FlexFlight, Insel Air, Fly All Ways
48 Vluchten per week met Winair, TUI Airlines Nederland, Surinam Airways, Insel Air

21 Vluchten per week met Air France, KLM, Insel Air, TUI Airlines Nederland24 Vluchten per week met TUI Airlines Nederland, Air France, KLM

49 Vluchten per week met Winair, TUI Airlines Nederland, Insel Air, Aruba Airlines

9 Vluchten per week met Surinam Airways, FlexFlight, Insel Air, Fly All Ways

12 Vluchten per week met Air France, KLM, TUI Airlines Nederland


24 Vluchten per week met American Airlines, British Airways, Iberia