Nederland (NL)


Reisgids Nederland

Nederland grenst aan Duitsland, België en de Noordzee. Samen met België en het Groothertogdom Luxemburg maakt het deel uit van de Benelux, een internationaal samenwerkingsverband.

Geografie; bergen en rivieren
Het hoogste punt van het toch wel vlakke land is de Vaalserberg met 322 meter boven het Normaal Amsterdams Peil. Dit bevindt zich in het zuidoosten bij het drielandenpunt met België en Duitsland. Ongeveer een vijfde van Nederland bestaat uit water, waarvan een groot deel wordt ingenomen door het IJsselmeer. De voornaamste rivieren zijn de Rijn, de Maas en de Waal.

Het land kent heel wat waardevolle, natuurlijke rijkdommen zoals de Hollandse Biesbosch, een natuurpark gekenmerkt door rivieren en moerassen, het Nationaal Park De Hoge Veluwe en het Nationaal Park Veluwezoom - beide in de Veluwe in de provincie Gelderland. Verder zijn er nog het beschermd natuurgebied op Texel, de Reeuwijkse Plassen tussen Gouda en Bodegraven en het Nationaal Park De Meinweg in de provincie Limburg.

Klimaat
In Nederland heerst een gematigd maritiem klimaat met koele zomers en gematigde winters - mede het resultaat van de overheersende zuidwestenwind.

Bevolking
Nederland telt bijna 16,5 miljoen inwoners, waarvan ongeveer de helft in het westen van het land (Randstad) woont. Het behoort met 484 inwoners per vierkante kilometer tot de dichtst bevolkte staten ter wereld. De Nederlandse bevolking bestaat tevens uit vele immigranten vanuit de hele wereld, onder andere uit Marokko, Turkije, de Caraïben en de voormalige koloniën Indonesië en Suriname.

Taal
De officiële taal van Nederland is Nederlands. In de provincie Friesland is Fries tevens een bestuurstaal.

Religie
Het Christendom de belangrijkste religie in Nederland: 27% katholiek en 16,6% protestant. Verder behoort ongeveer 5,7% van de bevolking tot de Islam, circa 1,3% tot het hindoeïsme, en circa 1% tot het boeddhisme. 48,4% van de Nederlanders voelt zich aan geen enkele religie verwant.

Gezondheid en vaccinaties
In Nederland is er geen verhoogd risico op infectieziekten en voor een bezoek aan Nederland worden geen vaccinaties geadviseerd.

Hoofdstad en andere grote steden; bezienswaardigheden
De historische havenstad Amsterdam is de hoofdstad van Nederland. Ze staat bekend om haar openheid en mulitculturaliteit. Het Noordzeekanaal verbindt de stad met de zee en beschermt haar tevens door dijken en inpoldering tegen overstromingen. Vermaard zijn ook haar vele grachten in de binnenstad. Amsterdam heeft twee universiteiten: de protestantse Vrije Universiteit en de Universiteit van Amsterdam, die ongebonden en van oorsprong stedelijk is. Iets buiten de stad ligt de internationale luchthaven Schiphol.

Andere interessante bezienswaardigheden in de stad zijn het Koninklijk Paleis, de Amsterdam Arena (het moderne voetbalstadion van Ajax Amsterdam), het Museumplein met het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Van Goghmuseum, het wassenbeeldenkabinet van Madame Tussaud, het Rembrandthuis, het Anne Frankhuis, de Wallen en het Vondelpark bij het Leidseplein.

Ook steden als Den Haag (waar de regering zetelt), de haven- en architectuurstad Rotterdam, Arnhem, Haarlem, Maastricht, Middelburg, Utrecht, Groningen en Zwolle zijn de moeite van een bezoek waard.

Verbindingen
Vanaf luchthaven Amsterdam-Schiphol worden talrijke bestemmingen wereldwijd aangevlogen. Kleinere luchthavens bevinden zich tevens in Eindhoven, Rotterdam, Maastricht en Groningen.

De populairste vluchten en lagekostenvluchten van en naar Nederland / NL

5 Vluchten per week met Transavia Airlines


14 Vluchten per week met Surinam Airways, TUI Airlines Nederland, KLM, Xiamen Airlines

24 Vluchten per week met TUI Airlines Nederland, Air France, KLM8 Vluchten per week met Egyptair, TAP Air Portugal

1 Vluchten per week met Transavia Airlines
86 Vluchten per week met KLM, Jet Airways (India), Delta Air Lines, Xiamen Airlines


71 Vluchten per week met Air Europa Lineas Aereas, KLM, Aeroméxico, Air Serbia, Xiamen Airlines, Jet Airways (India), Delta Air Lines

2 Vluchten per week met Transavia Airlines, KLM


8 Vluchten per week met Gol Transportes Aéreos, KLM, Xiamen Airlines


45 Vluchten per week met KLM, Jet Airways (India), Air France, Delta Air Lines