Myanmar (MM)


Reisgids Myanmar (azie)

Myanmar, het land van Pagodes, staat ook wel bekend als Birma. Het is een van Azië's grotere landen en grenst aan China, India, Bangladesh, Laos, Thailand en de golf van Bengalen. De eilanden Cheduba, Boronga, Kadan, Moscos en Kanmaw Kyun in de Indische oceaan zijn ook Myanmarees grondgebied.

Bergen en rivieren: De hoogste berg in het land met een hoogte van 5881 meter is Hkakabo Razi, deze berg ligt in de Himalaya op de grens met Tibet. De langste rivier is de Ayeyarwaddy, met 2170 kilometer lengte, waarvan de vruchtbare delta het agrarische centrum van het land vormt.

Klimaar en de beste tijd om te reizen: Myanmar ligt in het Indiase moesson gebied en het klimaat is tropisch met drie seizoenen. Tussen Mei en Oktober is het regenseizoen, dan een koeler en droger seizoen tussen November en Maart wat de beste tijd is voor toeristen om het land te bezoeken, en het hete seizoen, tussen April en Mei. Waar de lokale bevolking enorm uitzet naar het regenseizoen.

Taal: De officiële taal is Birmees, maar over het hele land worden er meer dan 100 verschillende talen en dialecten gesproken.

Gezondheid en inentingen: Voor Myanmar word er aangeraden om je te laten inenten voor Hepatitis A, Tyfus, difterie, polio en tetanus. Tevens word aangeraden om lichaam dekkende kleding te dragen in verband met muggen en insecten, en om ter plaatse insectenspray en dergelijken aan te schaffen. Er is het hele jaar door een risico op malaria. De medische zorg is enkel fatsoenlijk in de grotere steden. Het is verstandig om van te voren een goede reis en ziektekostenverzekering af te sluiten. In uw bagage mag een eerste hulp kit niet ontbreken, en het is verstandig om fruit en groente voor consumptie altijd eerst te schillen of te koken.

Visum bepalingen: Het paspoort dient minstens 6 maanden geldig te zijn, en er geld voor Myanmar een visum plicht. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de ambassade van Myanmar, of een kijkje nemen op de site van het ministerie van buitenlandse zaken; www.minbuza.nl.

Aankomst: Myanmar kan bereikt worden via; Bangkok (BKK), Doha (DOH) of Singapore (XSP), waar meerdere grote internationale luchtvaartmaatschappijen op vliegen. Van hieruit kan men dan verder vliegen met bijvoorbeeld de Lufthansa (LH) of de Thai Airways (TG) naar Yangon (RGN). Van daaruit kan men dan met meerdere locale luchtvaartmaatschappijen verder vliegen in Myanmar, naar bijvoorbeeld Mandalay (MDL) of Kengtung (KET).

Hoofdstad: Pyinmana is sinds 2005 de nieuwe hoofdstad van Myanmar. de stad ligt in het zuiden van het land en is de regeringsstad. Deze stad is volledig afgesloten voor toeristen en burgers. Tot 2005 was Rangoon (nu Yangon) de hoofdstad, dit is nog altijd het culturele en economische centrum van het land. Zelfs vandaag de dag laat Yangon een betoverende indruk achter op bezoekers, met haar gouden pagodes, grote parken, koloniale gebouwen en groene centrum. Het is een van Azië's mooiste steden. Attracties zijn onder andere het nationale museum voor kunst en archeologie, de wereld-vredes-pagode die in 1952 ter ere van Boeddha is gebouwd en de nationale bibliotheek. Het meest significante stuk is zonder twijfel de grote Swedagon Pagode. Dit is een boeddhistische tempel van 98 meter hoog die 2500 jaar terug is gebouwd, en volledig bedekt is met bladgoud. Dit gebouw is een van de bekendste gebouwen in de wereld en nog altijd het religieuze centrum van het land. In de laatste honderd jaar is het beeld versierd met talloze robijnen, saffieren en juwelen en volgens de overlevering bevat het beeld 8 hoofdharen van Boeddha.

interessante plekken en stranden: Een zeer beroemd gebouw en populair onderwerk voor fotografen is de Golden Rock of Kyaiktyo, met zijn 7 meter hoge stupa, is de een na heiligste plek in het land, en word volgens de mythe door een enkele haar van de boeddha stabiel gehouden.

Een andere net zo fascinerende plaats is Bagan. Deze verlaten stad aan de oever van de Ayeyarwaddy is een van Azië's wonderen met al haar Pagodes. Tijdens de gouden eeuw (tussen de 11de en 13de eeuw) zijn er hier veel majestueuze gebouwen neergezet, die dan later weer geplunderd zijn door veroveraars en nooit zijn herbouwd. De meest interessante plekken van de 2000 pagodes en tempels zijn Ananda, Thatyinnyu en Gawdawpalin.

Een ander hoogstandje van Boeddhistische architectuur is de boeddha in de stad Bago. Dit is de een na grootste boeddha met een hoogte van 55 meter en een breedte van 16 meter.

Nadat het prachtige binnenland van de boeddha bekeken is, is het aan te raden om de mooie stranden van Myanmar te bezoeken. Het mooiste en makkelijkst te bereiken strand is zonder twijfel het strand bij Ngapali. Hier kan men nog genieten van parelwitte stranden, doorzichtig helder water en heeft men de kans om te ervaren hoe Thailand eeuwen geleden was voordat het werd overspoeld met toeristen.

Hoogtepunten: Niet te missen is Mandalay, de een na grootste stad van Myanmar. Tussen 1857 en 1885 was Mandalay de laatste hoofdstad van het Birmese koninkrijk. Helaas is het koninklijk paleis in de tweede wereldoorlog door de Britten vernietigd. Desalniettemin probeert het huidige militaire regime het paleis sinds jaar en dag in oorspronkelijke vorm te herstellen.
De Kyuak-Taw-Gyi Pagode is zeker een van de mooiste pagodes en tempels. Hier staat een groot zittend beeld van Boeddha dat uit een stuk marmer is gehouwen en de grootste is in zijn soort. Aan het einde van de dag is het aan te raden om een klim te maken op de Mandalay heuvel. deze heuvel kan natuurlijk de hele dag beklommen worden maar 's avonds is het extra mooi omdat dan de gouden pagodes mooi oplichten in de avond schemering.

Religie: Myanmar is een multi-etnisch land met 153 verschillende rassen, waarvan de Birmese de meerderheid vormen. Ongeveer 70 tot 89% van de bevolking is Boeddhistisch, ongeveer 4% Christelijk, 4% Moslim en 3% hangt Natuur-religies aan.

Grote steden: Rangoon, Mandalay, Mawlamyaing, Bago, Pathein, Monywa, Meiktila, Akyab, Mergui and Taunggyi.