Mozambique (MZ)


Reisgids Mozambique (Afrika)

De Republiek Mozambique ligt in zuid oost Afrika aan de Indische Oceaan en grenst aan Tanzania, Malawi, Zambia, Zuid Afrika en Swaziland.

Geografie: Het landschap in Mozambique bestaat uit een brede strook kust-laagland, dat stap voor stap meer landinwaarts een hoog plateau vormt. Dit plateau beslaat ongeveer 50% van het land en bestaat vooral uit steppe, droge savanne en zo hier en daar een bos.

Bergen en rivieren: Het hoogste punt in het land is de 2436 meter hoge Monte Binga. De langste rivier in Mozambique is de Zambezi met een lengte van 2655 kilometer. Het grootste meer, de Malawi, ligt op de grens met Malawi en Tanzania.

Klimaat en de beste reistijd: Mozambique heeft een Savanne klimaat met een droog en een nat seizoen. Temperaturen liggen tussen de 25 en 38°C.

Taal: De officiële en nationale taal is Portugees. De lokale bewoners spreken ook Swahili, Makua,Nyanja en andere Bantu talen.

Gezondheid en inentingen:
Voor Mozambique word er aangeraden om je te laten inenten voor Hepatitis A, Tyfus, difterie, polio en tetanus. Tevens word aangeraden om lichaam dekkende kleding te dragen in verband met muggen en insecten, en om ter plaatse insectenspray en dergelijken aan te schaffen. Er is het hele jaar door een risico op malaria. De medische zorg is enkel goed in de grotere steden. Het is verstandig om van te voren een goede reis en ziektekostenverzekering af te sluiten. In uw bagage mag een eerste hulp kit niet ontbreken, en het is verstandig om fruit en groente voor consumptie altijd eerst te schillen of te koken.

Visum bepalingen:
Voor een bezoek aan Mozambique hebben Nederlandse paspoort-houders een visum nodig. Neem hiervoor contact op met de ambassade van Mozambique. Ook moet het paspoort op de dag van aankomst nog 6 maanden geldig zijn. Voor meer informatie kunt u ook eens een kijkje nemen op de site van het ministerie van buitenlandse zaken.

Aankomst en doorreis: Er zijn veel lijndiensten die van Europa naar de Hoofdstad Maputo (MPM) vliegen, dit meestal in samenwerking met South African Airways (SA) via Johannesburg (JNB). Binnenlandse vluchten worden verzorgt door de nationale luchtvaartmaatschappij; de LAM (TM) die vliegen bijvoorbeeld naar; Inhambane (INH), Beira (BEW), Quelimane (UEL), Tete (TET), Nampula (APL) of Pemba (POL).

Hoofdstad: Maputo is de hoofdstad van het West Afrikaanse land, en heeft 1.4 miljoen inwoners. De stad ligt aan de Delagoa Baai aan de Indische Oceaan en is het economische centrum van Mozambique. De meest significante attractie zijn het Portugese fort uit 1787, het Natuur Historisch Museum, de Botanische tuinen "Jardin Tundoro" en het grote treinstation dat is ontworpen door de grote architect Gustave Eiffel. De allergrootste attractie blijft nog altijd de kust met haar witte stranden voor de stad. The Ilhas de Bazaruto, een groep eilanden ten zuiden van de stad, zijn ook een bezoekje waard. De eilanden met hun 60 meter hoge zandduinen zijn een insiders tip voor duikers, geliefd om haar koraal en hoeveelheid aan vis.

Interessante plekken en stranden: De haven van Beira is de een na grootste stad van Mozambique met 600.000 inwoners. De moderne haven is de belangrijkste doorvoerhaven voor lokale producten, alsmede een belangrijke internationale haven. De ouwe kathedraal is een van de grootste attracties, deze is gebouwd met de stenen van het oude San Gaetano fort. De stenen werden tussen 1505 en 1512 geïmporteerd uit Portugal, het fort was toentertijd een van de grootste Europese bouwwerken van Afrika. Beira is ook een populaire strand-bestemming voor toeristen uit Zimbabwe. Het Makuti strand en de eilanden Santa Carolina en Zalala zijn bijzonder in trek.

Het eiland Ilha de Mocambique heeft de staat zijn naam gegeven en bestaat met zijn 1,5 km² puur uit koraal, het eilandje word gescheiden van het vasteland door een smalle straat van een paar kilometer wijd. De stad met dezelfde naam staat dankzij zijn vele koloniale gebouwen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het Malaki meer is het op 2 na grootste meer van Afrika en staat vooral bekend om zijn visrijke en kristalheldere water. Het Gorgongosa Nationaal park is een aanrader voor dierenliefhebbers, en is geopend van begin Mei tot eind Oktober. Deze openingstijden gelden ook voor de het Maputo olifanten park, aan de oever van de Maputo rivier.

Religie: De meerderheid van de bevolking maakt deel uit van de etnische Bantu groep en oefenen Natuur religies uit. 35% is Katholiek, en 20% is Islamitisch.

Steden: Maputo, Matol, Beira, Nampula, Chimoio, Nacala, Quelimane, Mocuba, Tete and Xai-Xai.