Mongolië (MN)


Reisgids Mongolië (Azië)

De Republiek Mongolië is een Centraal Aziatisch land dat grenst aan de Russische federatie, China en de Autonome Republiek Tyva.

Geografie: Mongolië is het dunst bevolkte land ter wereld en bestaat vooral uit steppe hooglanden en woestijn vlakten, met de Gobi woestijn (de meest noordelijk gelegen woestijn ter wereld) in het zuidoosten. Fossielen en sporen van meer dan 30% van de ons bekende dinosauriër soorten zijn er hier gevonden. De Gobi woestijn is ook de op 4 na grootste woestijn ter wereld en word in China ook wel Han-Hai genoemd, dat zoveel betekend als droog meer. De woestijn strekt zich uit over een afstand van meer dan 2000 kilometer en het oppervlak is meer dan 1 miljoen km². De woestijn word hier en daar onderbroken door meren, waaronder veel zoutwatermeren.
Het klimaat is droog en continentaal met extreme dagelijkse temperatuurschommelingen. Om deze reden sterven er grote groepen graas vee, dat zo belangrijk is voor het voortbestaan van de bewoners. In het noorden van Mongolië zijn Altai en Changai gebergtes te vinden, die grenzen aan de Gobi Altai en de Mongoolse hooglanden. De natste plek in het land is in het zuidwesten op de grens met China.Dit is ongeveer 10% van het hele oppervlak van Mongolië en hier bestaan het land uit rijke groene bossen en grasland steppes.

Bergen en rivieren: De hoogste berg in Mongolië ligt in de noordoostelijke Altai regio en heet de Huyten Uul met een hoogte van 4374 meter. De langste rivier in het land heet de Selenga, met een lengte van 1024 kilometer. Ook zijn er vele meren te vinden waarvan Uvs Nuur met haar 3350 km² de grootste is.

Klimaat en beste tijd om te bezoeken: Mongolië heeft een van de meest extreme klimaten van de hele wereld. Een extreem continentaal klimaat domineert, dus lente en zomer zijn zeer kort (van Mei tot Oktober) en de winter is vrijwel geheel droog en erg lang (November tot April). De verschillen tussen dag en nacht temperatuur zijn tussen de -25°C in de winter tot +25°C in de zomer, en om die reden veel extremer dan wij in Europa gewend zijn.
Het zeer korte regenseizoen vind plaats in de 2 zomermaanden, waar ondanks de hoge temperatuur het water dankzij de permafrost niet door de grond opgenomen kan worden. Mongolië is de meest zuidelijke permafrost regio ter wereld.

Taal: De officiële nationale taal is het Mongools en ongeveer 10% van de bevolking spreekt Kazachstaans. Kennis van Russisch is een groot voordeel omdat Engels vrijwel enkel in de grote steden begrepen word.

Gezondheid en inentingen: Voor Mongolië word er aangeraden om je te laten inenten voor Hepatitis A, Tyfus, difterie, polio en tetanus. Tevens word aangeraden om lichaam dekkende kleding te dragen in verband met muggen en insecten, en om ter plaatse insectenspray en dergelijken aan te schaffen. De medische zorg is enkel in de grotere steden toereikend. Het is verstandig om van te voren een goede reis en ziektekostenverzekering af te sluiten. In uw bagage mag een eerste hulp kit niet ontbreken, en het is verstandig om fruit en groente voor consumptie altijd eerst te schillen of te koken.

Visum bepalingen: Over het algemeen dient het paspoort vanaf het moment van aankomst nog 6 maanden geldig te zijn. Men dient ook een visum te hebben voor Mongolië, Neem hiervoor contact op met de Mongoolse ambassade. U kunt ook eens kijken op de site van het ministerie van buitenlandse zaken: www.minbuza.nl.

Aankomst en doorreis: Vele Europese en Aziatische luchtvaartmaatschappijen bieden goede verbindingen naar Ulaanbaatar (ULN), op al deze vluchten zit minstens 1 tussenstop. Aeroflot (SU) vliegt bijvoorbeeld vanuit Europa, met een tussenstop in Moskou (SVO) door naar Ulaanbaatar (ULN). De beste manier om door mongolie te reizen is met de MIAT (MO), die op Altai (LTI), Dalanzadgad (DLZ), Moron (MXV) of Khovd (HVD) vliegt.

Hoofdstad: Ulaanbaatar, ook wel Ulan Bator genoemd, is een van de koudste hoofdsteden ter wereld. De winter begint hier normaal in Oktober, waar de temperaturen dan al onder nul zijn, tot ze uiteindelijk in Februari de -30°C bereiken. Vanaf Februari loopt de temperatuur dan weer langzaam omhoog, totdat ze in April weer rond het vriespunt ligt. Er leven ongeveer 950.000 mensen in deze stad op de oever van de rivier de Tuul, dat is een derde van de gehele bevolking van Mongolië. Geen enkele andere stad in Mongolie heeft meer dan 100.000 inwoners, dat maakt dat Ulaanbaatar het culturele en economische centrum van het land is. Interessante plekken zijn het Natuur-Historisch Museum, met een indrukwekkende verzameling dinosaurier skeletten. Het paleis van Bogd Kahn en het Zanzibar kunst museum, dat een mooi beeld geeft van het Mongoolse Boeddhisme. De stad bibliotheek is ook van belang en heeft een unieke collectie manuscripten uit de 11e eeuw. Wat men ook niet mag missen is de Boeddhistische tempel bij het Gandan klooster ten westen van het stadscentrum. Het Gandan klooster staat bekend om zijn 26 meter hoge standbeeld van de godin Jairaisig. Dit beeld werd in 1990 door buitenlandse monniken opgericht, en is tevens een troon voor de Dalai Lama.

Interessante plekken: Omdat er in Mongolië nauwelijks andere religieuze gebouwen staan, bestaan de attracties in het land vooral uit adembenemende landschappenen natuurwonderen. Het Uvs Nuur Nationaal park bijvoorbeeld, het park ligt in het noorden van het land en staat onder bescherming van de UNESCO. Het ligt op een hoogte van 2760 meter, tussen de bergen, naaldwouden en gras-gebieden. Er zijn hier nog zeldzame dieren zoals de Yak te vinden, een van de diepste meren in Centraal Azië en ook een van de grootste en meest significante zoetwatermeren van de wereld. Er leven meer dan 200 soorten verschillende vogels rond het meer, waarvan sommige zeer zeldzaam of bijna uitgestorven. In de berg en woestijn regio's van Mongolië leven dieren als de Mongoolse gerbil, de Aziatische woestijn tjiftjaf, de poolkat en het met uitsterven bedreigde sneeuw luipaard.
Het Gurwansaikhan Nationaal park is een andere populaire attractie in de Gobi woestijn. Het is een paradijs voor geologen omdat hier de laatste duizenden jaren verschillende klimaten hebben geheerst waardoor er een grote verscheidenheid aan geologische bodemschatten te vinden is. Voorheen was dit gebied wat begroeiing betreft een ideaal gebied voor dinosauriërs, dit iste zien aan het grote aantal dino fossielen uit verschillende tijdperken. In het park zijn ook grote zandduinen, ongebruikelijke rotsformaties en een vallei met eeuwige sneeuw te vinden.

Religie: Ongeveer 50% van de Mongoolse bevolking is Tibetaans Boeddhist, het Tibetaans Boeddhisme werd in de 13de eeuw geïntroduceerd en gecombineerd met de traditionele Natuur religies van de Centraal Aziatische volkeren. 40% beschouwd zich zelf als niet gelovig, en er is een kleine minderheid Christenen en Moslims.

Grote steden: Ulaanbaatar, Erdenet, Darchan, Tschoiubalsan, Ölgii, Sainschand, Ulaangom and Chowd.

De populairste vluchten en lagekostenvluchten van en naar Mongolië / MN


17 Vluchten per week met Miat-Mongolian Airlines, Air China