Mauritius (MU)


 • Land Mauritius
 • Werelddeel: Afrika
 • Oppervlakte: 1,860 km²
 • Inwoners: 1,220,481
 • Hoofdstad: Port Louis
 • ISO-code: MU
 • Officiële taal: Engels
 • Landnummer: +230
 • Munteenheid: Mauritiaanse rupee
 • Nummerplaat: MS
 • Andere schrijfwijzen: Maurícias, Maurício
 • Vliegroutes van Mauritius: 653
 • Vliegroutes naar Mauritius: 745
 • Populairste luchthavens: Mauritius (MRU), Rodrigues Island (RRG)
 • Grote steden: Port Louis, Curepipe, Quatre Bornes, Triolet, Goodlands, Centre de Flacq, Bel Air, Mahébourg, Saint Pierre, Le Hochet, Baie du Tombeau, Bambous, Rose Belle, Chemin Grenier, Rivière du Rempart
 • Luchtvaartmaatschappijen met zetel in Mauritius: Air Mauritius

Reisgids Mauritius (Afrika)

De Republiek Mauritius is een eilandstaat in het zuidwesten van de Indische Oceaan en ligt ongeveer 850 kilometer ten oosten van Madagaskar. Bij het staatsterritorium horen tevens het eiland Rodrigues dat ongeveer 600 kilometer naar het oosten op dezelfde hoogtegraad ligt, de Cargados-Carajos Eilanden en Agalega. Samen met het eiland La Réunion, dat deel uitmaakt van de Franse overzeese gebieden, vormt deze groep de Mascareignes-archipel.

Geografie; bergen en rivieren
De Mascareignes zijn van vulkanische oorsprong en situeren zich op een onderzees plateau waar zo’n zeven miljoen jaar geleden hevige vulkaanuitbarstingen plaatsvonden. Door het trage afzakken van de hete lavavloer konden zich koraalriffen vormen die de gevaarlijke branding voor de eilanden breken en de stranden veranderen in “zeebadkuipen” met water van 26° C. Mauritius is op enkele delen aan de zuidwestkust en voor Port Louis na volledig door dergelijke koraalriffen omgeven en biedt paradijselijke zandstranden rondom zachte lagunes.
Achter de brede kuststroken stijgen vruchtbare vlaktes naar het binnenland toe om daar over te gaan in hoogland dat gedomineerd wordt door rotsachtige pieken. Dit is ook de plaats van een reusachtig kratermeer, dat een populaire bestemming van de plaatselijke bevolking is.
De hoogste berg van het land is de Piton de la Petite Rivière Noire met 830 meter. De langste rivier is de Grande Rivière du Sud-Est met een totale lengte van 25 kilometer en het grootste meer tenslotte is het Mare aux Vacaos.

Klimaat
Het weerbeeld op de archipel is het hele jaar door tropisch en door de nabijheid van de evenaar zijn de gemiddelde dagtemperaturen een constante 25° C op de kustvlaktes en zo’n 5° C minder in de bergachtige regio’s. De dagelijkse luchtvochtigheid varieert al naargelang de hoogte en de tijd van het jaar maar ligt tussen de 70 en 100%. De beste periode om Mauritius te bezoeken is van mei tot oktober, wanneer het meestal droog en zonnig is. Het regenseizoen begint in november en eindigt in april. Tussen december en februari mag men daarenboven rekenen op gevaarlijke orkanen, gepaard met de gebruikelijke stortregens. Deze orkanen passeren het eiland ieder jaar en kunnen heel wat schade veroorzaken.

Taal en communicatie
De officiële talen zijn het Frans en het Engels, hoewel de plaatselijke bevolking vooral Creools gebruikt.

Gezondheid; inentingen
Vaccinaties tegen hepatitis A, difterie, polio en tyfus zijn aan te raden. Er bestaat ook kans op dengue- en chikungunyakoorts die verspreid worden door muggen. Raadpleeg dus uw arts voor de juiste voorzorgen en gebruik tijdens uw verblijf voldoende middelen tegen muggen en insecten, slaap steeds onder een muggennet en draag voldoende bedekkende kledij.
Let ook op voor dehydratie; daartoe kunnen zoutoplossingen van pas komen. Ontsmet ook steeds het drinkwater of drink bronwater uit flessen. De medische voorzieningen zijn overigens erg beperkt en in ernstige gevallen gaat men best over tot repatriëring naar Kenia of Zuid-Afrika; een goede ziekte- en repatriëringverzekering is dus geenszins een overbodige luxe.

Reisdocumenten
Zowel Nederlandse als Belgische reizigers hebben geen visum nodig om naar Mauritius te gaan. Wel dienen Nederlanders een paspoort te hebben dat nog ten minste zes maanden geldig is na vertrek uit het land. Belgen moeten in het bezit zijn van een paspoort dat ten minste zes maanden geldig is vanaf de datum van de binnenkomst in het land.

Hoofdstad en andere steden; bezienswaardigheden
De hoofdstad Port Louis is het economische en culturele centrum van het eiland en ligt aan de noordwestkust. Een bergkam in het achterland beschermt de stad tegen de passaatwinden en garanderen aangenaam warm weer. Naar de zee toe bevinden zich enkele kleine heuvels die een adembenemend, weids uitzicht bieden op deze schilderachtige en levendige metropool. Het is een aparte en harmonieus multi-etnische plaats waarvan de glorie van de koloniale architectuurstijl afstraalt. Bezienswaardigheden zijn onder andere het bekende Blue Penny Museum, de Chinese Thien-Thane Pagode, de citadel, de prachtig versierde, oriëntaalse Jummah-moskee, de kleurrijke Zuid-Indische tempel en de Staatsbank die zich bevindt in het hoogste gebouw van Port Louis. Niet te missen is teven de dagelijkse grote markt, die de culturele diversiteit van dit kleine, vulkanische eiland perfect weerspiegelt; ze wordt dagelijks door maar liefst 40.000 mensen bezocht.
Curecipe beschikt dan weer over uitstekende winkelmogelijkheden en kent de beste restaurants van het eiland. De krater van de dode vulkaan Trou aux Cerfs die vlak achter de stad ligt, biedt een prachtig zicht. Op heldere dagen kan men van deze krater zelfs de top van een vulkaan op het naburige eiland Réunion in de verte zien.
Ook niet te missen op weg naar de stranden is Chamarel, dat bekend staat voor zijn kleurrijke aarde over een oppervlakte van ongeveer een hectare. De grond schijnt in zeven verschillende kleuren al naargelang het tijdstip van de dag en de hoeveelheid zonlicht. Op weg naar de stad passeert men vanzelf de negentig meter hoge waterval Cascade Chamarel.
Enkele kilometers meer naar het noorden situeert zich het Black-River Gorges National Park, het enige natuurreservaat op Mauritius. Met meer dan vijftig kilometer goed uitgebouwde en onderhouden paden is het een waar wandelparadijs. Daarbij kunnen in het oerwoud talloze zeldzame vogelsoorten geobserveerd worden.

De populairste vluchten en lagekostenvluchten van en naar Mauritius / MU