Martinique (MQ)


 • Land Martinique
 • Werelddeel: Noord-Amerika
 • Oppervlakte: 1,100 km²
 • Inwoners: 436,131
 • Hoofdstad: Fort-de-France
 • ISO-code: MQ
 • Officiële taal: Frans
 • Landnummer: +596
 • Munteenheid: Euro
 • Nummerplaat: nul
 • Vliegroutes van Martinique: 609
 • Vliegroutes naar Martinique: 526
 • Populairste luchthavens: Fort de France (FDF)
 • Grote steden: Fort-de-France, Le Lamentin, Le Robert, Sainte-Marie, Le François, Ducos, Saint-Joseph, Petite Rivière Salée, La Trinité, Rivière-Pilote, Gros-Morne, Sainte-Luce, Le Saint-Esprit, Le Lorrain, Le Marin

Reisgids Martinique (Noord Amerika)

Het vulkanische eiland Martinique ligt in de Caribische Zee en hoort bij de Bovenwindse eilanden van de Kleine Antillen. Sinds 1946 maakt het deel uit van de Franse overzeese gebieden - de zogenaamde Départements d’Outre-Mer - en het is daarom ook lid van de Europese Unie.

Geografie; bergen en rivieren
Het eiland betovert met het haar gevarieerd landschap: steile bergen, tropische regenwouden, dichtbegroeide heuvels en paradijselijke stranden. De oorspronkelijke bewoners noemden Martinique eerst Madidina, hetgeen “bloemeneiland” betekent.
Er zijn over het algemeen twee landschapstypes te onderscheiden op het eiland: het zuiden is overwegend droog en vlak en bestaat uit heuvels met slechts schaarse begroeiing die langzaam stijgen naar het binnenland toe om de bergruggen Pelée en de Pitons du Carbet te vormen. Het noorden is dan weer bergachtig met wondermooie zandstranden aan de Caribische westkust. De stranden aan de oostkust zijn op hun beurt minder geschikt om te baden en zwemmen door de sterke golfslag van de Atlantische Oceaan.
De hoogste berg van Martinique is de slapende vulkaan Mont Pelée in het noorden van het eiland, met een hoogte van 1.397 meter.

Klimaat
Martinique kent een tropisch klimaat met slechts een kort regenseizoen tussen juni en oktober. Gedurende dit regenseizoen zijn de buien kort maar hevig en komt de zon nog regelmatig tevoorschijn. De gemiddelde jaartemperaturen liggen - afhankelijk van het seizoen - tussen de 24° C en 28° C.

Taal en communicatie
De officiële taal is het Frans, maar een groot deel van de bevolking gebruikt in de dagelijkse omgang ook veel het Creools.

Gezondheid; inentingen
Er zijn geen vaccinaties verplicht, maar een inenting tegen hepatitis A, polio, tetanus en difterie zijn aan te raden. Zorg ook voor afdoende bescherming tegen muggen, aangezien denguekoorts sporadisch kan voorkomen. Neem tevens een eigen, kleine reisapotheek mee.

Reisdocumenten
Voor een reis naar Martinique is een paspoort vereist dat minstens tot na het verblijf in het land nog geldig is. Een visum is niet nodig.

Hoofdstad en andere steden; bezienswaardigheden
De hoofdstad van Martinique is het relatief kleine Fort-de-France waar ongeveer 40% van alle bewoners van het eiland leven. Het ligt aan de rand van het regenwoud, op veilige afstand van de slapende Mont Pelée. Alle attracties zijn er makkelijk te voet te bereiken, zoals de Place de la Savane, de Grand Marché op de Rue Blénac, de vismarkt op de Place Clemenceau en de Bibliothèque Schoelcher.
De verschillende botanische tuinen die verspreid over het eiland liggen tonen de rijkdom aan flora en fauna van Martinique. De opmerkelijkste zijn Latouche’s Creek Garden, de vlindertuin in Carbet en het bananenmuseum in Sainte-Marie.
De ware schoonheid van Martinique is te vinden bij de dorpjes in de dichtbegroeide regenwouden in het noorden en aan de droomstranden in het zuiden. De mooiste stranden zijn te vinden bij Sainte-Anne, Diamant en Anses d’Arlets, maar ook bij Pointe du Bout, het grootste vakantieresort op het eiland. Het strand Ance Céron bij het stadje Saint Pierre biedt dan weer een vreemd uitzicht, aangezien het volledig bestaat uit zwart vulkanisch zand.
Naast de hoofdstad Fort-de-France zijn andere grote steden onder meer Le Robert, Schoelche en Sainte-Marie.

Godsdienst
Meer dan 98% van de bevolking zijn christen. Er zijn verder kleine minderheden van moslims en hindoes.

Verbindingen
Vanuit Europa vliegt Air France (AF) op regelmatige basis van Parijs-Orly (ORY) naar de luchthaven van Fort-de-France (FDF), net als de luchtvaartmaatschappij Air Caraibes (TX).

De populairste vluchten en lagekostenvluchten van en naar Martinique / MQ