Marokko (MA)


Reisgids Marokko

Marokko is het meest westelijke Arabische land van Noord-Afrika en grenst aan de Straat van Gibraltar, Algerije, de (door Marokko niet erkende en sinds 1979 ingelijfde) Westelijke Sahara, de beide Spaanse exclaves Ceuta en Melilla, de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.

Geografie; bergen en rivieren
Marokko wordt gekenmerkt door haar gebergten en heeft gevarieerde landschappen. De kustregio's in het noordwesten zijn op vele plekken zeer rotsachtig en hebben hier en daar fantastische zandstranden en windvrije baaien, die tot zwemmen uitnodigen en hoofdzakelijk door de stadsbevolking in de weekends bezocht worden. De Atlantische regio met het Marokkaanse hoogland onderscheidt zich vooral door steppe-achtige vlaktes, waar opzichzelfstaande bergen oprijzen. Het midden van het land is hoofdzakelijk gevormd door de Hoge Atlas, die richting de kust in vruchtbare vlaktes en zandstranden aflopen. Het noorden wordt tenslotte door het Rifgebergte gedomineerd, dat zich voor de kust uitstrekt en aan de Spaanse exclaves Ceuta en Mellila grenst.

Het hoogste punt van Marokko is de 4.167 meter hoge Djebe Toubkal in de Hoge Atlas. De langste rivier van het land is de 555 kilometer lange Oum er-Rabia.

Klimaat
Marokko is het hele jaar door een aantrekkelijke reisbestemming. Het Anti-Atlas scheidt als belangrijke klimaatgrens het atlantisch-mediterrane Marokko van het door de Sahara beïnvloede landsdeel. Het klimaat reikt van warm en gematigd in het noorden tot halfdroog en heet in het zuiden. In de bergen zijn de dagen warm en kunnen de nachten zeer koud worden. In de zomer waaien de Schirokko en de Chergui, hete winden uit de Sahara. De regentijd tussen november en april doet haar naam amper eer aan, aangezien het slechts af en toe een beetje regent.

Bevolking
Marokko telt ruim 34,3 miljoen inwoners, waarvan zo'n driekwart van Berberse afkomst is. Mensen van Arabische afkomst vormen de tweede grootste etnische groep. De meeste van de circa 100.000 buitenlandse inwoners zijn van Franse of Spaanse origine.

Talen
De bestuurstaal is Arabisch, er worden echter ook Berbertalen gesproken. de tweede taal is Frans, dat vooral in zakelijke kringen gesproken wordt. In het noorden spreekt men tevens Spaans, in de steden en toeristencentra verstaat men ook een beetje Engels.

Religie
Marokko is met bijna 99% gelovigen een islamitisch land. Daarnaast zijn er nog kleine minderheden van christenen en joden.

Visum
Nederlanders die voor zaken of toerisme naar Marokko reizen hebben geen visum nodig, tenzij het verblijf langer is dan 90 dagen. Een paspoort, minimaal geldig tot zes maanden na verblijf, volstaat. Kinderen tot 16 jaar kunnen in het paspoort van een van de ouders meereizen. Meer reisinformatie: minbuza.nl

Gezondheid en vaccinaties
Een vaccinatie tegen de infectieziekten buiktyfus, difterie, tetanus, polio, hepatitis A en hepatitis B wordt aanbevolen. Tevens zal men voorzorgsmaatregelen moeten nemen tegen bilharzia, een infectie veroorzaakt door een zoetwaterworm. Dit kan door niet pootje te baden of te zwemmen in gebieden waar bilharzia voorkomt.

Hoofdstad
Rabat werd in de twaalfde eeuw gesticht en is de huidige Marokkaanse hoofdstad en residentie van de koning. De stad is buitengewoon groen. Bezienswaardig is de Tour Hassan, de grandioze minaret van een onvoltooide moskee uit de twaalfde eeuw. Andere bezienswaardigheden zijn het koninklijke paleis, het Nationale Museum en het Mausoleum van Mohammed V in Salé. In de zomermaanden zijn de vele stranden aan de Atlantische Oceaan en het nabijgelegen Mamora bos geliefde uitstapjes.

Bezienswaardigheden
Tot de bezienswaardigheden van het land behoren de koningssteden Fez, Meknès, Marrakesh, Rabat en de badplaatsen Agadir en Essaouira aan de Atlantische Oceaan.

Fez is gesticht in de achtste eeuw en is de oudste koningsstad. Ze bestaat uit de oude stad El Bali en de nieuwe stad Jadid. Tot de trekpleisters van de stad behoren het plein Nejjarine met zijn fontein, de Andalusische moskee en het koninklijke paleis. De markt van Fez behoort tot de grootsten van de wereld.

Meknès bestaat sinds de tiende eeuw en is omgeven door een 16 kilometer lange stadsmuur. In Meknès staat de beroemdste toren van Marokko, de Bab El Mansour.

Aan de Atlantische kust bevindt zich tevens de relatief jonge stad Casablanca. Zij is de vierde grootste stad in Afrika en heeft een van de grootste havens ter wereld.

Agadir
en Essaouira zijn moderne vakantieoorden die heerlijke zandstranden, goede hotels en pensions en voortreffelijke sportvoorzieningen te bieden hebben. Vanuit Agadir bieden tevens vele plaatselijke reisorganisaties excursies naar Marrakesh, Taroundant of Goulimine aan. De kunstenaarskolonie Essaouira is kleiner als Agadir en met zijn Atlantische branding vooral een populair surfersparadijs.

Een hoogtepunt in Marokko is Marrakesh, de "Parel van het Zuiden". De stad is gesticht in de tiende eeuw en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Ze blinkt uit door haar roodkleurige stadsmuur, haar exotische paleizen, vele markten en het sinds 2001 in de UNESCO-werelderfgoedlijst opgenomen "Djemaa el Fna" (Plein van de Onthoofden), een 24-uurse jaarmarkt met slangenbezweerders, acrobaten, dansers, waarzeggers en openluchtrestaurants. Tevens een bezoek waard zijn de openbare parken, die door een ondergronds besproeiingssysteem, aangelegd in de elfde eeuw, gevoed worden.

Verbindingen
Marokko is slechts circa 3 vlieguren van Centraal-Europa verwijderd. Vele (low cost) luchtvaartmaatschappijen vliegen vanaf Nederlandse, Belgische en Duitse luchthavens naar bijvoorbeeld Agadir (AGA), Marrakesh (RAK) of Fez (FEZ). Royal Air Maroc biedt tevens goede verbindingen naar Casablanca (CMN), vanaf waar verdere aansluitende vluchten naar bijvoorbeeld Rabat (RBA), Meknes (MEK), Ouarzazate (OZZ), Oujda (OUD) of Tanger (TNG) aangeboden worden.

De populairste vluchten en lagekostenvluchten van en naar Marokko / MA

2 Vluchten per week met Air Arabia Maroc

10 Vluchten per week met Delta Air Lines, Transavia Airlines, KLM, Royal Air Maroc

5 Vluchten per week met Air Arabia Maroc, Royal Air Maroc

7 Vluchten per week met Air Arabia Maroc, Royal Air Maroc

7 Vluchten per week met Air Arabia Maroc, Royal Air Maroc

1 Vluchten per week met Transavia Airlines

2 Vluchten per week met Air Arabia Maroc, Vueling Airlines, Iberia

3 Vluchten per week met Air Arabia Maroc

12 Vluchten per week met Air Arabia Maroc, Royal Air Maroc, Brussels Airlines

3 Vluchten per week met TUI fly Belgium

7 Vluchten per week met Air Arabia Maroc, Royal Air Maroc


5 Vluchten per week met Air Arabia Maroc, Royal Air Maroc

3 Vluchten per week met Air Arabia Maroc

1 Vluchten per week met Transavia Airlines

2 Vluchten per week met Air Arabia Maroc


2 Vluchten per week met Air Arabia Maroc, Vueling Airlines, Iberia

7 Vluchten per week met Air Arabia Maroc, Royal Air Maroc

7 Vluchten per week met Air Arabia Maroc, Royal Air Maroc