Maleisië (MY)


Reisgids Maleisië

Maleisië is een staat in Zuidoost-Azië en bestaat uit het Maleisisch schiereiland en Oost-Maleisië op het eiland Borneo. De twee landsdelen liggen op een afstand van 650 kilometer van elkaar, gescheiden door de Zuid-Chinese Zee. West-Maleisië grenst in het noorden aan Thailand en in het zuiden aan Singapore; het westelijke deel van het land ligt in het oosten tegen Indonesië en omsluit in het noorden het sultanaat Brunei.

Geografie; bergen en rivieren
Het landschap in beide landsgedeeltes heeft soortgelijke karakteristieken: de kustgebieden zijn relatief vlak terwijl het binnenland heuvelachtig en deels bergachtig is.

De hoogste berg in Maleisië is de Kinabalu met 4.095 meter - dit is ook het hoogste punt tussen de Himalaya en Papoea-Nieuw Guinea. De langste rivier is de Raja met 560 kilometer. Beide bevinden zich op het eiland Borneo.

Klimaat
Maleisië ligt bij de evenaar. Tussen april en oktober bepaalt de zuidwestelijke moesson het weerbeeld en van oktober tot februari de noordoostelijke moesson. Het klimaat is tropisch met het hele jaar door temperaturen tussen 20° C en 30° C. De luchtvochtigheid blijft constant rond 90% en het zeewater heeft een aangename temperatuur van ongeveer 26° C.

Bevolking
Maleisië telt ruim 25,2 miljoen inwoners. De Maleisische bevolking is een mix van overwegend Maleiers, Chinezen en Indiërs.

Talen
De officiële taal is het Maleis. In de meeste grote steden en vakantieresorts wordt het Engels ook begrepen. Daarnaast worden in het hele land nog verschillende Chinese dialecten en Tamil gesproken.

Religie
De Maleise moslims vormen de grootste etnische groep die ook voor het grootste deel het bestuur vormen. De boeddhistische-taoïstische Chinesen hebben een aandeel van 30% van de bevolking en bepalen grotendeels de Maleisische economie. Ongeveer 10% is van Indische Tamil-origine en woont hoofdzakelijk in de steden en aan de kust.

Visum
Nederlandse reizigers hebben geen visum nodig voor een trip naar Maleisië. Wel dienen zij een paspoort bij zich te hebben dat nog ten minste zes maanden geldig is bij aankomst in het land. Kinderen tot 16 jaar kunnen in het paspoort van een van de ouders meereizen.

Gezondheid en vaccinaties
Zoals bij een reis naar vele Aziatische landen is ook hier een vaccinatie tegen hepatitis A absoluut noodzakelijk en wordt een update van de inentingen tegen Hepatitis B, polio, difterie, buiktyfus en tetanus aanbevolen. Indien men uit een endemisch gele koorts gebied komt, is vaccinatie tegen deze ziekte verplicht. Tevens zal men voorzorgsmaatregelen moeten nemen tegen bilharzia, een infectie veroorzaakt door een zoetwaterworm. Dit kan door niet pootje te baden of te zwemmen in gebieden waar bilharzia voorkomt. Zeker in het regenseizoen dient men zich verder te beschermen tegen muggenbeten en insectensteken, aangezien denguekoorts en chikungunyakoorts veel voorkomen in Maleisië. Ook een preventieve malariabehandeling wordt aanbevolen.

De medische voorziening is in de grote steden erg goed en vooral de privé-ziekenhuizen voldoen aan Europese normen. Neem in ieder geval toch zelf een goede reisapotheek mee en sluit zeker een ziekteverzekering af voor vertrek. Maleisië is getroffen geweest door de vogelgriep, maar dit zou inmiddels voorbij moeten zijn. Neem toch enkele voorzorgsmaatregelen zoals het vermijden van pluimvee en zorg ervoor dat vlees van gevogelte goed gekookt of gebakken is. Voor meer reisinformatie: minbuza.nl

Hoofdstad en andere steden; bezienswaardigheden
De hoofdstad Kuala Lumpur is de grootste stad van het land en meteen ook het politieke en culturele centrum. Zowat alle culturen en godsdiensten van het land zijn hier vertegenwoordigd: er zijn minaretten en kerken, Chinese pagodes en hindoetempels. Naast de bouwwerken die getuigen van het verleden overheersen steeds meer wolkenkrabbers het stadsbeeld. De Petrona Towers zijn met een hoogte van 452 meter de op een na hoogste gebouwen ter wereld en omwille van het weergaloze panorama over de stad zeker een bezoekje waard. Een andere locatie met een schitterend uitzicht is de Menara Kuala Lumpur, een 421 meter hoge televisietoren op een 90 meter hoge heuvel. Hij is vooral bijzonder en geliefd omwille van zijn islamitische architecturale stijl. Verder zijn de grotten van Batu ten noorden van de stad erg interessant: op deze site bevinden zich het schrijn van de hindoegodheid Subramanian en een collectie kleurrijke beelden en muurschilderingen met voorstellingen uit de Indische mythologie. De grotten liggen in het regenwoud met in de buurt dichtbegroeide paden, prachtige lagunes en pittoreske watervallen.

Voor de meeste bezoekers van West-Maleisië is het nationale park Taman Negara de eerste bestemming. Het park - met een landschap dat zowat 130 miljoen jaar geleden moet zijn ontstaan - bevindt zich op slechts drie uur met de auto van de hoofdstad en beschikt over goed aangeduide wandelpaden. Het kan dan ook zonder gids bezocht worden.

Reizigers die een strand- en duikvakantie verkiezen hebben een ruime keuze aan mogelijkheden op de eilandjes en de kust van West-Maleisië. Het eiland Penang met haar sneeuwwitte, met palmbomen omzoomde zandstranden is bijzonder mooi. Een ongewone bezienswaardigheid op het eiland is de slangentempel met daarin door wierook bedwelmde giftige slangen.

Ten noorden van Penang ligt de bekende Langkawi-archipel. Vooral het grootste eiland van de groep is erg populair bij westerse toeristen want naast een veelvoud aan prachtige stranden en lagunes heeft Langkawi nog de mogelijkheid van het belastingvrije winkelen.

Oost-Maleisië op het eiland Borneo is een waar paradijs voor trekkers en oerwoudtoeristen. Meer dan 60% van dit landsdeel is bedekt met het oudste regenwoud ter wereld met een onvoorstelbare biodiversiteit. In deze 100 miljoen jaar oude jungle leven tijgers, wilde olifanten, luipaarden, tapirs en orang-oetans. Vermeldenswaard is tevens het nationale park Kunung Mulu dat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staat en bekend is omwille van de grotten en de verscheidenheid aan flora en fauna. Ook populair is het Kinabalu-park waar zich de hoogste berg van het land bevindt en waar plantensoorten groeien die normaal uitsluitend in de Himalaya en in Australië voorkomen.

Een hoogtepunt van een bezoek aan Maleisië is een trip met de beroemde Eastern & Oriental Express, een trein die via Singapore en Kuala Lumpur naar Bangkok rijdt en die de reiziger een uitstekend gelegenheid biedt om onderweg rustig te genieten van het gevarieerde landschap.

Ander grote steden naast Kuala Lumpur zijn onder meer Port Klang, Subang Jaya, Johor Bahru, Ipoh, Kuching en Petaling Jaya.

Verbindingen
Er zijn heel wat internationale luchthavens die verbindingen hebben met een van de vele luchthavens in Maleisië. Niet in het minst door haar specifieke topografie kent het land een dicht netwerk aan binnenlandse vluchten. De nationale luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines (MH) is de grootste maatschappij in de regio Zuidoost-Azië en verbindt Maleisië met meer dan honderd steden in de wereld.