Madagaskar (MG)


reisgids Madagaskar (Afrika)

De eilandstaat Madagaskar is het op drie na grootste eiland op aarde en staat bekend voor haar unieke flora en fauna. Het bevindt zich in het zuidoosten van de Indische Oceaan en wordt van het Afrikaanse continent gescheiden door de vierhonderd kilometer smalle straat van Mozambique. De kleine eilandjes Nosy Be en St. Marie horen ook bij het staatsterritorium.

Geografie; bergen en rivieren
Een centrale bergketen bedekt meer dan de helft van het oppervlak van het land en is bepalend voor de hele topografie ervan. Het massief bereikt hoogtes tot 1.100 meter en daalt steil naar de oostkust toe. De westelijke kust is zachter; kenmerkend voor het westen is het savannelandschap dat ontstond door toedoen van branden. De savanne vormt een afstand verderop een halfwoestijn begroeid met cactussen.

Het hoogste punt van Madagaskar is de Maromokotro in het Tsaratananagebergte met 2.876 meter. De langste rivier is de Mangoky met een lengte van 560 kilometer en het grootste meer het Alaotrameer in het noorden van het eiland met een oppervlak van 220 km².

Klimaat
Het weer op Madagaskar is over het algemeen tropisch en warm met gemiddelde dagtemperaturen van rond de 25° C. In het centrale bergland overheerst dan weer een gematigd bergklimaat met temperaturen die wat lager uitvallen dan aan de kustgebieden. Er zijn geen echte seizoenen op het eiland en men onderscheidt uitsluitend een regen- en een droog seizoen. De regenperiode - met moessonwinden komende van de Indische Oceaan - valt tussen november en maart en brengt zware stormen en soms zelfs orkanen met zich mee, terwijl de temperaturen dan kunnen oplopen tot 30° C en de luchtvochtigheid de hoogte ingaat. De beste tijd om naar Madagaskar te reizen is dus van begin april tot eind oktober omdat het klimaat in het droge seizoen draaglijker is.

Taal en communicatie
De officiële talen van Madagaskar zijn het Frans en het Plateaumalagasi. Verder worden er heel wat Afrikaanse dialecten gebruikt op het eiland.

Gezondheid; inentingen
Vaccinaties tegen hepatitis A, difterie, polio en tyfus zijn aan te raden. Er bestaat ook kans op malaria, dengue- en chikungunyakoorts die verspreid worden door muggen. Raadpleeg dus uw arts voor de juiste voorzorgen en gebruik tijdens uw verblijf voldoende middelen tegen muggen en insecten, slaap steeds onder een muggennet en draag voldoende bedekkende kledij.
Let ook op voor dehydratie; daartoe kunnen zoutoplossingen van pas komen. Ontsmet ook steeds het drinkwater of drink water uit flessen. Het HIV-virus is in Madagaskar wijd verspreid, let dus tevens op bij seksueel contact of bloedtransfusies in het ziekenhuis. De medische voorzieningen zijn overigens erg beperkt; een goede ziekte- en repatriëringverzekering is dus geenszins een overbodige luxe.

Reisdocumenten
Zowel Nederlandse als Belgische reizigers hebben een visum nodig om naar Madagaskar te gaan. Dit kan eventueel bij aankomst in de haven of op de luchthaven verkregen worden en is in dat geval dertig dagen geldig. Verder is ook een paspoort vereist dat nog ten minste zes maanden geldig is na aankomst in het land.

Hoofdstad en andere steden; bezienswaardigheden
De hoofdstad van Madagaskar is Antananarivo, dat in het centrale deel van het hoogplateau ligt. Het is veruit de grootste stad en telt anderhalf miljoen inwoners. Bij de bezienswaardigheden van Antananarivo horen onder meer het beschermde paleis van de koningin en het daarmee verbonden koninklijke dorp - ook rova genaamd -, de zoo waar lemuren en andere inheemse diersoorten te bezichtigen zijn en de vrijdagse Zoma-markt waar zowat alle mogelijke producten uit het land worden aangeboden zoals groene pepers, vanille, halfedelstenen en verschillende geneeskrachtige kruiden. De Koninklijke Heuvel van Ambohimanga op twintig kilometer van de hoofdstad staat sedert 2001 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO en wordt beschouwd als de geboorteplek van de staat Madagaskar. In de volksmond heet het de Blauwe Heuvel. Hier bevinden zich de ruïne van het koninklijke paleis en het Merinakasteel, dat nog steeds gebruikt wordt voor bepaalde ceremonies. Vooral de ingangspoort is indrukwekkend en bestaat uit een stenen plaat die slecht door veertig man in beweging kan worden gebracht. Tot 1898 was Ambohimanga ook de begraafplaats voor koningen van Madagaskar.
Zij die een droomvakantie op onaangeroerde stranden wensen, kunnen naar de noordwestelijke kust van het eiland. Het groene, dicht begroeide noorden wordt gedomineerd door de twee grootste bergen van het Tsaratananagebergte, waar ook Nosy Bé gelegen is. Dit is de belangrijkste stad voor het toerisme op Madagaskar, waar zich ook het grootste lemurenreservaat bevindt, naast droomstranden en een vierhonderd meter lang koraalrif. Het vormt daarbij een uitstekende vertrekplaats voor ontdekkingstochtjes naar de nabijgelegen, prachtige, kleine onbewoonde eilandjes.
Ook het mooie Vatomandry in het zuiden is geliefd bij toeristen. Door de scholen haaien is het hier evenwel niet aan te raden om te zwemmen. Boven deze prachtige kustvlakte ligt het nationale park van Mantagne d’Arbre dat een populaire bestemming voor een daguitstap is en waar verschillende zeldzame orchideeën en andere plantensoorten te bewonderen zijn.
De natuurlijke rijkdommen van het land strekken zich verder uit in het westen, waar onder meer het natuurreservaat Tsingy de Bemaraha te vinden is. Dit door de UNESCO beschermde gebied wordt gekenmerkt door een landschap vol grotten en pittoreske wouden die bevolkt worden door verscheidene lemurensoorten. Op de weg naar het zuiden passeert men het mooie provinciehoofdstadje Fianarantsoa dat ideaal is als vertrekpunt voor uitstappen naar het zuidelijke gebergte. In dit hoogland is Ambalavao ongetwijfeld de interessantste stad. Ze wordt wel eens het “verblijf van de gestorvenen” genoemd omdat bij de Ambondra-rots de beenderen van overleden voorouders een rustplaats kregen; deze plek wordt dan ook veel bezocht door nabestaanden en familieleden.
Bij Taolanaro - het meest zuidoostelijke punt te Madagaskar - werd in de zeventiende eeuw de eerste Franse nederzetting op het eiland gebouwd. Het verwoeste kasteel is zeker een bezoek waard. De stad is tevens bekend voor haar schitterende stranden en de uitgebreide keuze aan vis en visgerechten. Mandona, het niet veraf gelegen centrum voor landbouw, is ook interessant; een van de attracties hier zijn de grote aantallen vleesetende platen die er groeien.

Godsdienst
Meer dan 52% van de bevolking van Madagaskar hangt oude, plaatselijke godsdiensten aan die ook een centrale plaats innemen in het dagelijkse leven. Ongeveer 40% is christen en tot slot is er nog een minderheid moslim.

Verbindingen
Er zijn vanuit Europa bijvoorbeeld rechtstreekse vluchten van Parijs-Orly (ORY) naar de internationale luchthaven van Antananarivo (TNR) door Air France (AF). Ook Nosy Bé (NOS), Majunga (MJN) en Toamasina (TMM) beschikken over een luchthaven; van hieruit vliegt de nationale luchtvaartmaatschappij Air Madagascar (MD) onder meer naar andere eilanden in de Stille Oceaan.

De populairste vluchten en lagekostenvluchten van en naar Madagaskar / MG