Luxemburg (LU)


 • Land Luxemburg
 • Werelddeel: Europa
 • Oppervlakte: 2,586 km²
 • Inwoners: 474,413
 • Hoofdstad: Luxemburg
 • ISO-code: LU
 • Officiële taal: Luxemburgs, Duits, Frans
 • Landnummer: +352
 • Munteenheid: Euro
 • Nummerplaat: L
 • Vliegroutes van Luxemburg: 1555
 • Vliegroutes naar Luxemburg: 1008
 • Populairste luchthavens: Luxemburg (LUX)
 • Grote steden: Luxemburg, Esch-sur-Alzette, Dudelange, Schifflange, Bettembourg, Pétange, Ettelbruck, Diekirch, Strassen, Bertrange, Belvaux, Differdange, Mamer, Soleuvre, Wiltz
 • Luchtvaartmaatschappijen met zetel in Luxemburg: Luxair

Reisgids Luxemburg

Het Groothertogdom Luxemburg grenst aan Duitsland, België en Frankrijk. Het is het enige Groothertogdom in de wereld en vormt samen met België en Nederland het samenwerkingsverband Benelux. Met een oppervlakte van 2586 km² is Luxemburg de op een na kleinste staat van de Europese Unie.

Geografie; bergen en rivieren

Ösling ligt in het noorden van het land en maakt deel uit van de Ardennen. Het landschap bestaat uit beboste bergen en heuvels met diepe rivierdalen, zoals bijvoorbeeld dat van de Sûre. De Kneiff (560 m) in Huldingen is het hoogste punt, terwijl het plaatsje Wasserbillig - waar de Sûre en de Moezel samenvloeien - het laagstgelegen punt is (129 m onder de zeespiegel).

In het noorden van Luxemburg bevindt zich het 358 km² grote Duits-Luxemburgse natuurreservaat.

Belangrijke rivieren in Luxemburg zijn de Moezel, de Sûre, de Our en de Alzette.

Klimaat
In Luxemburg heerst een gematigd West-Europees klimaat met ten dele echt zachte winters en gematigde zomers, waarbij de lucht meestal mild en vochtig is. Enkel in Ösling, het noorden van het land is het meestal wat koeler.

Bevolking
Luxemburg telt ruim 486.000 inwoners, waarvan 40% buitenlanders zijn. De Portugezen vormen de grootste groep buitenlanders met 13%.

Taal en communicatie
Luxemburg heeft drie officiële talen: Frans, Duits en Luxemburgs. Tevens heeft 13% van de Luxemburgse bevolking Portugees als moedertaal. Tevens wordt Engels door een groot deel van de bevolking verstaan.

Religie
Zo'n 87% van de Luxemburgse bevolking is Rooms-Katholiek, de overige 13% bestaat met name uit Protestanten, Joden en Moslims.

Visum
Nederlanders die voor zaken of toerisme naar Luxemburg reizen hebben geen visum nodig. Een paspoort of identiteitskaart, minimaal geldig tot na verblijf, volstaat.

Gezondheid en vaccinaties
In Luxemburg is er geen verhoogd risico op infectieziekten en voor een bezoek aan Luxemburg worden geen vaccinaties geadviseerd.

Hoofdstad en andere steden; bezienswaardigheden
De stad Luxemburg is de hoofdstad van het Groothertogdom Luxemburg. Ze is tevens de grootste stad van het land en de bestuurlijke zetel van het kanton en het district met dezelfde naam. Luxemburg is daarbij naast Brussel en Straatsburg een van de drie hoofdsteden van de Europese Unie en een belangrijk financieel centrum. Samen met Metz, Saarbrücken en Trier is het ook nog een belangrijke stad in de grootregio Saar-Lor-Lux. Opmerkelijk in het stadsbeeld is het dal van de Pétrusse en de Place d’Armes, de vroegere paradeplaats die in de zomer een ontmoetingsplek voor jong en oud is. In 2003 werd het trinationale Duits-Frans-Luxemburgse cultureel instituut Pierre Werner geopend, dat zich sindsdien succesvol in het culturele leven van Luxemburg heeft geïntegreerd, net als het nog jonge Museé d’Art Moderne Grand-Duc Jean of MUDAM. In de zeventiende-eeuwse Notre-Damekathedraal wordt ieder jaar de zogenaamde Muttergottesoktave gevierd, een processie ter ere van de Moeder Gods die de beschermheilige is van de stad. De restanten van de middeleeuwse vesting en het oude stadsgedeelte zijn als werelderfgoed erkend. Andere bezienswaardigheden zijn nog het Groothertogelijk Paleis, de Casemates du Bock of kazematten, het oorlogsgedenkteken Monument du Souvenir of Gëlle Fra en de oude Citadel.

Naast de hoofdstad zijn andere belangrijke steden in Luxemburg Esch-sur-Alzette, Differdange, Dudelange en Sanem.

Verbindingen

Bij de stad Luxemburg hoort de internationale luchthaven Findel. Verder is er nog een haven in Mertert.