Litouwen (LT)


 • Land Litouwen
 • Werelddeel: Europa
 • Oppervlakte: 65,301 km²
 • Inwoners: 3,394,000
 • Hoofdstad: Vilnius
 • ISO-code: LT
 • Officiële taal: Litouws
 • Landnummer: +370
 • Munteenheid: Litas
 • Nummerplaat: LT
 • Vliegroutes van Litouwen: 1252
 • Vliegroutes naar Litouwen: 1128
 • Populairste luchthavens: Vilnius (VNO), Kaunas (KUN), Palanga (PLQ)
 • Grote steden: Vilnius, Kaunas, Klaipėda, Šiauliai, Panevėžys, Alytus, Marijampolė, Mažeikiai, Jonava, Utena, Kedainiai, Telšiai, Ukmerge, Visaginas, Tauragė
 • Luchtvaartmaatschappijen met zetel in Litouwen: Avion Express, GetJet Airlines, Danu Oro Transportas

Reisgids Litouwen

Litouwen ligt in het Oost-Europees Laagland en hoort bij de Baltische staten. Het grenst aan Letland, Wit-Rusland, Polen, de Russische exclave Kaliningrad en aan de Baltische Zee, waartoe het via de ijsvrije haven Klaipėda toegang heeft.

Geografie; bergen en rivieren

In het westen van het land bevindt zich het Nederlitouwse Gebergte dat bij het Baltische Gebergte hoort. In het zuidoosten ligt een Hoogland van Medininkai dat deel uitmaakt van het Wit-Russische hooggebergte. Hier ligt de hoogste top van het land: de Juozapinės Kalnas (294 m.). In het noordoosten ligt het merengebied van Hoog-Litouwen. Bij het land hoort ook een stuk van de Koerse Schoorwal.

Litouwen kan in vier regio’s worden onderverdeeld, die zich van mekaar onderscheiden op het vlak van tradities, dialect en uitzicht van het landschap. Er is Aukštaitija, Žemaitija, het welstellende Suvalkija en het traditioneel armere Dzukija.

Aukštaitija is erg heuvelachtig en telt heel wat meren. In het hart van deze streek ligt het gelijknamige nationale park. Suvalkija is samen met de centrale vlakte tussen Panevėžys en Kaunas het economisch meest uitgebouwde landsdeel. De grootste rivieren zijn de Memel en de Neris die beide hun bron hebben in Wit-Rusland.

Klimaat
Litouwen heeft een gematigd continentaal klimaat. De warmste maand is juli met gemiddeld 17° C en de koudste maand is januari met gemiddeld -5,1° C.

Bevolking
Litouwen telt ruim 3,5 miljoen inwoners, waarvan 83,4% van Litouwse origine is. Verder is 6,7% Pools en 6,3% Russisch.

Taal en communicatie
De officiële taal van Litouwen is Litouws. Tevens worden Pools, Russisch, Wit-Russisch en Oekraïens gesproken.

Religie
Het merendeel van de Litouwen is rooms-katholiek (80%). Tevens is circa 4,1% Russisch-orthodox en 1,9% evangelisch-lutherisch.

Reisdocumenten
Nederlanders die voor zaken of toerisme naar Litouwen reizen hebben geen visum nodig. Een paspoort of identiteitskaart, minimaal geldig tot na verblijf, volstaat.

Gezondheid en vaccinaties
In Litouwen is er geen verhoogd risico op infectieziekten en voor een bezoek aan Litouwen worden geen vaccinaties geadviseerd.

Hoofdstad en andere steden; bezienswaardigheden

Vilnius is de hoofdstad van Litouwen en tevens de grootste stad van het land. Ze ligt op de plaats waar de rivieren de Vilnia en de Neris samenkomen. Bekend is haar door de UNESCO geclassificeerde, barokke binnenstad. Bezienswaardigheden zijn de ruïnes van het Kasteel van Gediminas en het plein met de kathedraal, de Sint-Annekerk en de Poorten van het Ochtendgloren. Prachtig zijn tevens de barokke universiteitsgebouwen met de Johanneskerk - de universiteit van Vilnius werd gesticht in 1579 en is daarmee de oudste van Oost-Europa. De mooie Sint-Petrus en Pauluskerk ligt buiten de oude stad en is een bedevaartsplek voor vele katholieke pelgrims, vooral uit Polen. De televisietoren is met zijn 326,5 m een van de hoogste van Europa. Zo’n dertig kilometer buiten de stad ligt Trakai met haar heropgebouwd waterkasteel. Ten noorden van Vilnius, in het dorp Purnuškės, ligt het Europabeeldenpark, dat zich situeert op het geografische middelpunt van het Europese continent.

Overige Litouwse steden die een bezoek waard zijn, zijn Kaunas (de tweede grootste stad van het land), Klaipėda met de enige haven aan de Baltische Zee en Nida aan de Koerse Schoorwal. Doorheen het land zijn er talrijke musea en galeries, en dit niet alleen in de grote steden maar ook op afgelegen plaatsen waar bijvoorbeeld bekende Litouwers geleefd hebben. Vermeldenswaard zijn het Duivelsmuseum in Kaunas, het Barnsteenmuseum in het kuuroord Palanga en het Nationaal Museum in Vilnius. Andere interessante, toeristische plekken zijn de duinen op de Koerse Schoorwal en de archeologische site bij de stad Kernavė.

Verbindingen
Litouwen is een belangrijk transitland tussen Centraal- en Noord-Europa, tussen Kaliningrad en het Russische hoofdland en tussen Wit-Rusland en Scandinavië. Het fungeert tevens als doorgang voor aardolietoevoer.

Grote luchthavens zijn er in Vilnius, Kaunas en in de badplaats Palanga. Vanuit Klaipėda zijn er heel wat bootverbindingen naar plaatsen in de Baltische regio. De stad heeft een grote haven waarvan het belang steeds toeneemt, zeker voor het vrachtverkeer. Daarnaast wordt de rivier de Memel ook gebruikt voor de binnenscheepvaart.