Libië (LY)


Reisgids Libië (Afrika)

Libië, oftewel "De Grote Libisch-Arabische Socialistische Volks-Jamahiriyah" is een land gelegen aan de Middellandse Zee op het Afrikaanse continent. Libië grenst aan Egypte, Soedan, Tsjaad, Nigeria, Algerije en Tunesië. De naam is afgeleid van het oude Egyptische woord "Lebu" dat vroeger gebruikt werd om de Berberstammen uit het westelijke deel van het continent mee te benoemen.

Geografie: Het is het op 3 na grootste land van het continent en bestaat voor 90 % uit zand een stof. Het kustgebied is vlak en vruchtbaar, meer landinwaarts verandert dit in een heuvelachtig landschap dat vooral bestaat uit uit zandduinen en hoge plateaus. Op de grens met Tsjaad word dit hoger, en hier is dan ook het hoogste punt van het land te vinden (2286 meter) in het Tibesti Gebergte.

Klimaat en de beste tijd om te reizen: Het klimaat in dit West Afrikaanse land heeft 2 verschillende karakteristieken: de Mediterrane kust is tropisch en warm, met milde vochtige winters en droge hete zomers. Hierbij is de hoogste temperatuur overdag zo rond de 40°C in de zomer. Het binnenland is het hele jaar door erg heet en de temperatuur haalt overdag makkelijk de 50°C, waar hij na zonsondergang kan vallen tot onder het vriespunt. Er valt zeer weinig regen in Libië, en als het valt dan alleen in de winter en in de kuststreken. Libië is een van de weinige landen ter wereld zonder natuurlijke rivieren. In het binnenland zijn een paar uitgedroogde rivierbeddingen te vinden waar enkel 's winters bij zware regenval een beetje water door stroomt. Als dit gebeurd verandert het omliggende gebied in een prachtig bloemen-landschap.

Taal: De nationale taal is Arabisch, in de grotere steden aan de kust word Engels en soms Italiaans ook verstaan.

Gezondheid en inentingen: Voor Libië word er aangeraden om je te laten inenten voor Hepatitis A, Tyfus, Difterie en Tetanus. Tevens word aangeraden om lichaam dekkende kleding te dragen in verband met muggen en insecten, en om ter plaatse insectenspray en dergelijken aan te schaffen. De medische zorg is goed in de grotere steden . Het is verstandig om van te voren een goede reis en ziektekostenverzekering af te sluiten. In uw bagage mag een eerste hulp kit niet ontbreken, en het is verstandig om fruit en groente voor consumptie altijd eerst te schillen of te koken.

Visum bepalingen: Nederlanders hebben een visum nodig om Libië in te kunnen. Paspoorten met stempels van Israël worden het land niet ingelaten. Het is verstandig voor vertrek contact op te nemen met de Libische ambassade te Den Haag. Het importeren van varkensvlees, drugs of alcohol is streng verbonden en zal op draconische wijze bestraft worden.

Aankomst: De enige manier om Libië per vliegtuig te bereiken is via de hoofdstad Tripoli, die vanuit de meeste grote Europese luchthaven bevlogen word. Er zijn vanaf Tripoli International Airport (TIP) goede verbindingen met bijvoorbeeld Benghazi (BEN) en Sebha (SEB), daarnaast zijn er ook goede verbindingen met bijvoorbeeld Afriqiyah Air (8U), naar vele Afrikaanse luchthaven die vanuit Europa niet rechtstreeks te bereiken zijn.

Hoofdstad: De hoofdstad Tripoli heeft meer dan 1,7 miljoen inwoners, en is gelegen op een vruchtbare kuststrook. De stad is in de 7de eeuw gesticht door de Feniciërs en werd Oea genoemd. Later werd Oea gecombineerd met de omliggende Fenicische koloniën Sabratha en Leptis Magna, waarna het Tripoli werd. Tripoli heeft een belangrijke haven en de stad is het politieke, economische en culturele centrum van het land. De Afrikaanse metropool heeft gebouwen uit vergane tijdperken, die dankzij het droge klimaat nog redelijk goed gepreserveerd zijn gebleven. De belangrijkste hiervan zijn: de Romeinse Poort uit de tweede eeuw,De Turkse moskeeën Karamli en Gurgi, het oude fort van de Maltese strijders met de vele Italiaanse koloniale gebouwen op het Al-Jazaiyr plein en het Spaanse fort uit de 16de eeuw. Bezoekers moeten ook zeker het Rode Assaray al-Hamra paleis gaan bekijken, dat zichtbaar is vanaf de hele stad omdat het op een noordelijk landtong ligt. De Medina, typisch om zijn kleine gangetjes en Souks, mag ook niet ontbreken op een toeristische reis. Als men wat meer wil weten over de historische significantie van Tripoli is het een tip om de vele musea te bezoeken. Hier zijn vooral het Archeologische museum en het Etnografische museum aanraders omdat hier oude manuscripten uit het Fenicische, Bryzantische en Romeinse tijdperk te vinden zijn.

Interessante plekken en stranden: Dankzij de lastige politieke situatie de laatste paar eeuwen, heeft Libië zich nog niet volledig kunnen ontwikkelen op toeristisch gebied. Desalniettemin is het land een ideale bestemming voor toeristen dankzij haar ligging en vele positieve attributen. Bijvoorbeeld de onontwikkelde natuurlijke lange zandstranden die tot dusver enkel nog gezien zijn door verdwaalde toeristen op zoek naar cultuur en geschiedenis. De goed bewaarde Turkse en Griekse historische schatten zijn net zo weergaloos als in elk ander mediterraan land. De spectaculaire woestijn safari's zijn een welkome bonus.

Het eerste archeologische hoogtepunt van het land is de stad Sabratha, die ook op de werelderfgoedlijst staat van de UNESCO. De stad ligt zo'n 70 kilometer ten westen van Tripoli en bezit net als Lepnis Magna, de best bewaard gebleven ruines uit de Romeinse tijd. Interessante plekken zijn hier; de Tempel van Isis, de vele thermale baden en een goed bewaard gebleven Grieks amfitheater.

Leptis Magna ligt op zo'n 120 kilometer ten oosten van Tripoli, deze stad was tijden de Romeinse hoogtijdagen de derde grootste stad van het Romeinse Rijk, met meer dan 100.000 inwoners. Op dit moment is Leptis Magna de best bewaard gebleven stad uit de Romeinse oudheid, en heeft de UNESCO al in 1982 besloten dat deze stad op de werelderfgoedlijst moest komen te staan. Uitgravingen begonnen al in 1920 tijdens de Italiaanse koloniale tijd, en er is tot nu toe nog maar zo'n 10% van de stad uitgegraven omdat het geheel bedekt is met een laag van 5 meter zand. Leptis Magna heeft de meeste theaters, Thermale baden, basilieken en markten op Libisch grondgebied, en een historisch waardevol gebied van deze omvang kan enkel geëvenaard worden door de resten die gevonden zijn in Rome.

Nog een van Libië 's archeologische juweeltjes is de stad Ghadames, 550 kilometer ten zuiden van Tripoli. Deze stad staat ook op de werelderfgoedlijst van de UNESCO en ligt op de Libisch, Algerijns, Tunesische grens. Ghadames kan per auto bereikt worden over een goede geasfalteerde weg waar men een mooi uitzicht heeft op het prachtige woestijnlandschap. Ook kan er vanuit Tripoli naar Ghadames East Airport (LTD) gevlogen worden met bijvoorbeeld Libyan Arab Airlines (LN). De stad is gebouwd met heldere rode klei, en word al duizenden jaren gebruikt als een rustplaats voor karavanen die de woestijn doortrekken. Aan het begin kan het wat onwennig zijn in de kleine doolhof achtige straatjes en kleine pleintjes, maar al snel merkt men dat het hier in tegenstelling tot buiten de stad lekker koel en fris is. De Oase tuinen van de Medina, en het rijkelijk versierde architectonische museum in het nieuwe centrum zijn beide de moeite waard om te bezoeken. Ghadames is ook een zeer goed startpunt voor uitstapjes naar bijvoorbeeld de Oases van Darj, Idri en Ubari of naar de grote zuid Libische stad Sebha.

De Oase Ghat, op de Libisch Syrische grens, is ook zeker een bezoekje waard. De oase word door een cirkel van palmen beschermd voor de omliggende zandduinen, en is al eeuwen lang een belangrijke handelsplaats voor de Tuareg nomaden. Ghat is beroemd om haar sensationele grotten met schilderingen die tot 9000 jaar terug dateren. Om deze reden staat dit gebied ook op de lijst van de UNESCO. De oude grotschilderingen laten dieren en dagelijkse taferelen zien van het oude nomadische bestaan, en liggen in het Akakus nationaal park. De berg formaties en diepe klippen alleen, zijn voor sommige mensen al een reden om Libië te bezoeken.

Hoogtepunten: Sebha, de parel van de Libische Sahara, heeft de woestijn-bezoeker alles te bieden, en in overvloed. Het ligt tussen enorme zandduinen van zo'n 100 meter hoog. Het vlakbij gelegen Mandara Meren District is ook erg indrukwekkend; de heldere blauwe meren lijken wel een luchtspiegeling tegen de enorme omliggende woestijn. Vluchten vanaf Sebha Airport (SEB) over dit fascinerende wonder van de natuur, bieden een onvergetelijke ervaring en zet het prachtige gebied in een ander perspectief. Sebha ligt ook gunstig voor een uitstapje naar het prachtige landschap van Waw an-Namus, dat enkel per 4x4 te bereiken is. Het landschap bestaat hier uit een enorme vulkaankrater die hier opstijgt uit het woestijnlandschap. de krater heeft een omtrek van 3 kilometer en is zo'n 160 meter diep, het omliggende land bestaat uit meerdere zoutmeren van verschillende kleuren omringt door groene ringen en sneeuw witte zoutafzettingen.

Religie: Libië is een Islamitisch land waarvan 97% Soennitisch is. Er zijn ook Katholieke en Orthodoxe minderheden.

Grote steden: Tripoli, Banghazi, Misratah, al-Azizzyya, Tarhuna, al-Chums, az-Zawiyya, Zuwara, Adschdabiyya and Surt.