Kroatië (HR)


 • Land Kroatië
 • Werelddeel: Europa
 • Oppervlakte: 56,542 km²
 • Inwoners: 4,448,000
 • Hoofdstad: Zagreb
 • ISO-code: HR
 • Officiële taal: Kroatisch
 • Landnummer: +385
 • Munteenheid: Kuna
 • Nummerplaat: HR
 • Andere schrijfwijzen: Hrvatska
 • Vliegroutes van Kroatië: 2815
 • Vliegroutes naar Kroatië: 2918
 • Populairste luchthavens: Zagreb (ZAG), Split (SPU), Brac (BWK), Pula (PUY), Rijeka (RJK), Osijek (OSI), Dubrovnik (DBV), Zadar (ZAD)
 • Grote steden: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Slavonski Brod, Pula, Sesvete, Karlovac, Varaždin, Šibenik, Sisak, Velika Gorica, Vinkovci, Vukovar
 • Luchtvaartmaatschappijen met zetel in Kroatië: Croatia Airlines, Trade Air

Reisgids Kroatië

Kroatië is een parlementaire democratie die grenst aan Slovenië, Bosnië en Herzegovina, Servië, Hongarije, Montenegro en de Adriatische Zee. Dit Zuid-Europese land heeft in totaal ook nog 1185 eilanden, waarvan er slechts zevenzestig bewoond zijn.

Geografie; bergen en rivieren; klimaat
Kroatië kan verdeeld worden in drie landschapsgebieden: de Pannonische Vlakte, het Dinarische gebergte en de Adriatische kuststreek. De Pannonische Vlakte bestaat voor het overgrote deel uit laaglanden die doorbroken worden door een middelgebergte. Het klimaat hier is gematigd en continentaal. De streek van het Dinarische gebergte daarentegen wordt gedomineerd door een middel- en hooggebergte en hier heerst dan ook een typisch bergklimaat. Het karstlandschap van de Adriatische kuststreek kent mediterrane invloeden en ook een dergelijk klimaat.

De hoogste bergen van het land zijn de Dinara (1830 m), de Kamešnica (1810 m), de Sveti Jure (1762 m), de Vaganski Vrh (1757 m) en de Plešivica (1657 m).

De grootste meren zijn het Vran Meer (Vransko Jezero), het Dubravsko Jezero, het Peručko Jezero en het Prokljansko Jezero. De Sava, de Drava, de Kupa en de Donau zijn de bekendste en langste rivieren van het land.

Naar Europese maatstaven mag Kroatië dan wel klein zijn, het heeft wel acht nationale parken en tien natuurparken. In totaal staan 5846 km² van het vasteland onder bescherming. Zo zijn er bijvoorbeeld de Plitvicemeren, een wereldvermaard nationaal park met prachtige watervallen, maar ook de nationale parken Cicarija en Učka. Ook de eilanden Cres, Brač, Hvar en Korčula zijn een bezoek waard.

Bevolking
Kroatië telt bijna 4,5 miljoen inwoners, waarvan 89,6% van Kroatische afkomst is. Minderheden zijn onder meer Serviërs (4,5%), Bosniakken (0,5%), Hongaren (0,4%) en Italianen (0,8%).

Talen
De officiële taal in Kroatië is Kroatisch. Minder dan 5% van de bevolking beheerst een tweede taal, maar binnen de toeristische centra kan men zich prima redden met Engels, Duits of Italiaans.

Religie
De meerderheid van de bevolking is katholiek (87,8%). Daarnaast zijn er nog oosters-orthodoxen (4,4%) en soennitische moslims (1,3%).

Reisdocumenten
Nederlanders die voor zaken of toerisme naar Kroatië reizen hebben geen visum nodig. Een paspoort of identiteitskaart, minimaal geldig tot na verblijf, volstaat.

Gezondheid en vaccinaties
Een vaccinatie tegen de infectieziekten buiktyfus, difterie, tetanus, polio, hepatitis A en hepatitis B wordt aanbevolen.

Hoofdstad en andere steden; bezienswaardigheden
De hoofdstad van Kroatië is Zagreb; zij vormt daarbij het politieke, economische en culturele centrum van het land en is een belangrijk verkeersknooppunt. De stad ligt in het zuidwesten van de Pannonische Vlakte, aan de voet van het gebergte Medvednica en langs de oevers van de Sava. Ze kan opgesplitst worden in twee delen: de oude stad Gornji Grad met de twee districten Gradec en Kaptol, en de benedenstad of Donji Grad. Bezienswaardigheden zijn de kathedraal, het plein van Ban Josip Jelačić, het paleis van de ban (Banski Dvori) waar tegenwoordig de regering zetelt, het parlemenstgebouw Sabor en de Cibonatoren (92 m) - een van de hoogste gebouwen van de stad.

Andere interessante steden in Kroatië zijn Dubrovnik, Karlovac, Pula, Rijeka en Split. Het historische hart van de stad Split met het paleis van Diocletianus, de oude stad Dubrovnik, het Byzantijnse bisschoppelijk complex en de Euphrasiusbasiliek van Poreč, het geschiedkundig centrum van Trogir en de Sint-Jacobuskathedraal in Šibenik zijn allen opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Verbindingen
De belangrijkste luchthavens situeren zich in Split, Dubrovnik, Rijeka en Zadar. Bij de Adriatische kust telt Kroatië nog een aantal havens zoals in Rijeka, Ploče en Split.

De populairste vluchten en lagekostenvluchten van en naar Kroatië / HR14 Vluchten per week met Croatia Airlines, Air Canada, SAS Scandinavian Airlines, KLM, United Airlines, Delta Air Lines
14 Vluchten per week met Croatia Airlines, SAS Scandinavian Airlines, KLM, United Airlines, Air Canada

met easyJet, KLM, Air France, Delta Air Lines