Kenia (KE)


Reisgids Kenia

De republiek Kenia is een land in Oost-Afrika dat grenst aan Soedan, Ethiopië, Somalië, Tanzania, Oeganda en aan de Indische Oceaan.

Geografie; bergen en rivieren
Kenia heeft verschillende landschaptypes, die wel karakteristiek zijn voor het Afrikaanse continent: weidse woestijnen in het noorden, vruchtbare vlaktes en prachtige kustgebieden met lang uitgestrekte koraalriffen in het westen, eindeloze savannes bevolkt door wilde dieren in het zuiden en bergen met sneeuwtoppen en dichtbegroeide oerwouden in het oosten van het land.
Het hoogste punt van het land is de Mount Batian met 5.199 meter. Na de Kilimanjaro is dit de hoogste berg van Afrika en de enige berg zo dicht bij de evenaar die altijd bedekt is door sneeuw en ijs. De langste rivieren zijn de Tana, Athi en Kerio.

Klimaat
Aan de Keniaanse kust is het klimaat tropisch met een hoge luchtvochtigheidsgraad en koele moessonwinden. In de gebergtes is het weer het hele jaar door zacht met ook vier seizoenen - op de laagvlaktes daarentegen is het meestal droog en heet. Bij het Victoriameer liggen de temperaturen gevoelig hoger, met dikwijls ook zware regenbuien. Het regenseizoen in Kenia is van oktober tot midden december.

Bevolking
Kenia telt bijna 38 miljoen inwoners. Het land kent een grote etnische diversiteit: Kikuyu 22%, Luhya 14%, Luo 13%, Kalenjin 12%, Kamba 11%, Kisii 6%, Meru 6%, andere Afrikaanse groepen 15% en niet Afrikaanse groepen (Aziaten, Europeanen en Arabieren) 1%.

Taal en communicatie
De officiële landstalen van Kenia zijn het Swahili en het Engels, hoewel er in het hele land meer dan dertig regionale, Afrikaanse talen gesproken worden.

Religie
Protestanten en katholieken maken samen ongeveer 80% uit van de bevolking. Daarnaast is er nog een grote minderheid die verschillende natuurgodsdiensten aanhangen en een kleine bevolkingsgroep is joods of hindoe.

Reisdocumenten
Nederlandse reizigers hebben een visum nodig om naar Kenia te vertrekken. Dit kan aangevraagd worden bij de ambassade, of eventueel bij aankomst in de luchthaven of aan de grens. Ook een paspoort is vereist; dit dient nog ten minste drie maanden geldig te zijn na het verblijf in het land.

Gezondheid; inentingen
Een vaccinatie tegen hepatitis A is noodzakelijk; inentingen tegen difterie, tetanus, polio, buiktyfus, gele koorts en hepatitis B zeker aan te raden. Tevens zal men voorzorgsmaatregelen moeten nemen tegen bilharzia, een infectie veroorzaakt door een zoetwaterworm. Dit kan door niet pootje te baden of te zwemmen in gebieden waar bilharzia voorkomt. Er bestaat ook kans op malaria - raadpleeg dus uw arts voor de juiste voorzorgen en gebruik tijdens uw verblijf voldoende middelen tegen muggen en insecten, slaap steeds onder een muggennet en draag voldoende bedekkende kledij.

Let ook op voor dehydratie; daartoe kunnen zoutoplossingen van pas komen. Ontsmet ook steeds het drinkwater of drink water uit flessen. Het HIV-virus is in Kenia wijd verspreid, let dus tevens op bij seksueel contact of bloedtransfusies in het ziekenhuis. Ook cholera komt op een aantal plaatsen voor.

De medische voorzieningen in Kenia zijn uiterst beperkt, behalve in enkele privé-ziekenhuizen, die echter zeer duur zijn. Een goede reisverzekering is alleszins een vereiste. Neem ook een goed uitgeruste reisapotheek mee.

Hoofdstad en andere steden; bezienswaardigheden
De hoofdstad van Kenia is Nairobi, dat drie miljoen inwoners telt. De stad ligt aan de rivier de Athi op behoorlijk grote hoogte. Bezienswaardigheden van de stad zijn onder meer het Nationaal Museum met een uitgebreide collectie van stukken in verband met de geschiedenis van Afrika en het Spoorwegmuseum. Zeker de moeite is ook de dierentuin, die acht kilometer buiten het centrum ligt en waar meer dan tachtig verschillende zoogdiersoorten en meer dan vijfhonderd vogelsoorten te zien zijn.

De een na grootste stad is Mombassa, gelegen op ongeveer 500 kilometer van Nairobi aan de oostkust. De stad beschikt over de grootste haven van het Afrika. Gedurende verschillende eeuwen was het een bolwerk van moslims tot de Portugezen er in 1505 de macht grepen. Het oude, islamitische stadsgedeelte met haar smalle straatjes en winkeltjes en balkons getooid met prachtig houtsnijwerk is prachtig om zien, net als het in 1593 door de Portugezen gebouwde Fort Jesus aan de ingang van de haven. De vesting werd opgetrokken in een mengstijl van Italiaanse, Portugese en Arabische architectuur en is heden ten dage deels een museum.

De oudste vakantiebestemming van Kenia is Malindi dat zo'n 120 kilometer van Nairobi ligt. Langs de mooie stranden bevindt zich een beschermd watergebied, waar men zich vanuit een boot met een glazen bodem aan de paradijselijke onderwaterwereld met koraalriffen kan vergapen.

Kenia telt maar liefst 42 nationale parken die goed uitgebouwd werden. Ze zijn erg bekend en vormen samen met de strandvakanties de grootste bron van inkomsten voor het land. Twee belangrijke parken zijn Tsavo East en Tsavo West, waardoor de rivier de Tsavo stroomt. Het grootste deel van het jaar is het er kurkdroog en verdord. Tsavo East bestaat uit een kilometers brede, droge doornenstruiksavanne en wordt beheerst door het Yattaplateau dat ‘s werelds langste lavastroom is en dat zich over 290 kilometer langs de westelijke grens van het park uitstrekt. Op georganiseerde safari’s kunnen bezoekers neushoorns, buffels, leeuwen, luipaarden en de beroemde rode olifanten observeren. Tsavo West is nog indrukwekkender en bestaat uit verschillende vulkanen met schitterende panorama’s over de omgeving. De Mizmabronnen zijn ook bijzonder: uit het poreuze, vulkanische rotsgesteente ontspringt hier kristalhelder water.

Een ander erg mooi park is het Amboseli National Park ten zuiden van Nairobi. Het grootste stuk bestaat hier uit een droge rivierbedding met zacht grasland en het is ongetwijfeld de beste plaats om wilde olifanten te observeren. Het aanschouwen van het baden en eten van deze kolossen in dit moerassig gebied vormt voor velen een hoogtepunt van een safaritocht.

Het bekendste park is evenwel Massai Mara en dat is niet zonder reden. Het bevindt zich op een zes uur rijden van de hoofdstad en in feite is het een noordelijke uitloper van het Serengeti National Park. Massai Mara is het meest bezochte park van het land; geen toerist die Kenia bezoekt kan het aan zich voorbij laten gaan om tenminste een gedeelte van deze weidse graslanden te gaan verkennen. Vooral in de zomermaanden is de dierenrijkdom in het park ronduit overweldigend.

Behalve Nairobi en Mombass zijn andere grote steden in Kenia: Kisumu, Malindi, Nakuru, Lamu, Marsabit.

Verbindingen
KLM verzorgt een rechtstreekse verbinding met Nairobi (NBO) vanaf Amsterdam-Schiphol (AMS). Kenya Airways (KQ) vliegt van Londen-Heathrow (LHR) naar het thuisland en verder hebben ook Swiss (LX) vanuit Zürich (ZRH) en Air France (AF) vanuit Parijs-Charles de Gaulle (CDG).

Voor vluchten binnen Kenia en naar de nationale parken is Kenia Airways een goede keuze, aangezien zij Mombassa (MBA) en Nairobi (NBO) met vele lokale luchthavens verbindt.

De populairste vluchten en lagekostenvluchten van en naar Kenia / KE

16 Vluchten per week met Air France, KLM, Delta Air Lines, Kenya Airways


16 Vluchten per week met KLM, Air France, Delta Air Lines, Kenya Airways