Kazachstan (KZ)


Reisgids Kazachstan

De republiek Kazachstan ligt in Centraal-Azië en grenst aan Rusland, China, Kirgizië, Oezbekistan, Turkmenistan en aan de Kaspische Zee.

Geografie; bergen en rivieren
Het uitzicht van het op acht na grootste land ter wereld is erg gevarieerd maar wordt wel voor bijna 90% gedomineerd door de Kazachse steppe met haar weidse vlaktes, lage bergen en kleine heuvels. In het midden en het zuidwesten van het land bevindt zich het West-Siberische Gebergte, de hoogvlaktes van Kaskaka en Ust-Jurt, de woestijn van Kysylkum en het Kaspische Bekken dat zich uitstrekt tot aan de Kaspische Zee. In het oosten bevinden zich de imposante gebergtes van Altai, Tarbagatai, Alatau en Tiensjan. In het laatstgenoemde gebergte - dat bij de hoogste van de wereld hoort - ligt ook de Khan Tengri, dat met 6.995 meter het hoogste punt van het land is. Tiensjan wordt voorts gekenmerkt door talrijke gletsjers en dichtbegroeide wouden.

De langste rivier is de Irtysch met 4.250 kilometer, die in het Mongoolse gedeelte van het Altaigebergteontspringt en dan westwaarts vloeit totdat hij uitmondt in de Ob. Kazachstan is bovendien rijk aan meren, waarvan het grootste de Kaspische Zee is - het land maakt aanspraak op ongeveer een kwart van het oppervlak ervan. Daarnaast zijn er nog ongeveer vierduizend andere meren, waarbij enkele grote en bekende als het Aralmeer en Balchaschmeer.

Klimaat
In Kazachstan overheerst een uitgesproken droog landklimaat met erg koude, sneeuwrijke winters en hete, lange zomermaanden. Voor wandel- en klimtochten in het hooggebergte Tiensjan is de zomerperiode tussen juni en september het best geschikt, voor rondreizen in de lager gelegen gebieden en in de woestijn van Kysylkum zijn de overgangsmaanden mei-juni en september-oktober het meest aan te raden.

Bevolking
Kazachstan telt ruim 15,3 miljoen inwoners. Er wonen meer dan 50 nationaliteiten in Kazachstan. Met 54% zijn de Kazachen de grootste bevolkingsgroep, gevolgd door de Russen (30%). Tot de minderheden behoren onder andere de Oezbeken, Oeigoeren, Tataren, Oekraïners, Kazachstanduitsers, Koerden, Polen, Letten, Armeniërs en Georgiërs.

Taal en communicatie
De officiële taal is het Russisch. Het merendeel van de bevolking gebruikt echter het Kazachs, dat verwant is met het Turks. Engels wordt nauwelijks begrepen.

Religie
Zowat de helft van de bevolking is soennitisch moslim, de andere helft is overwegend christen, hoofdzakelijk Russisch-orthodox. Verder zijn er nog aanhangers van de Armeens-apostolische Kerk, Grieks-orthodoxe Kerk en Georgisch-orthodoxe Kerk.

Reisdocumenten
Zowel voor Nederlandse als voor Belgische reizigers is een visum en een paspoort verplicht wanneer men naar Kazachstan wil gaan. Het paspoort moet nog minstens zes maanden na vertrek uit het land geldig zijn.

Gezondheid; inentingen
Een vaccinatie tegen hepatitis A, hepatitis B, gele koorts, buiktyfus, difterie, polio en tetanus zijn ten zeerste aangeraden. Drink ter plaatse ook geen kraanwater maar uitsluitend water uit flessen. Jammer genoeg is de medische voorziening in Kazachstan erg beperkt. In noodgevallen doet men er dan ook best geen beroep op. Het is dan ook verstandig om voor vertrek een degelijke reisverzekering af te sluiten.

Hoofdstad en andere steden; bezienswaardigheden
Astana is sedert 1997 de hoofdstad van Kazachstan en telt ongeveer 600.000 inwoners. De stad heeft een typisch Russische charme waarbij bezienswaardigheden onder meer enkele moskeeën zijn en het district met regeringsgebouwen. Een uitstap die de moeite waard is, is het nabij gelegen nationale park van Bayanaul. Het heuvelachtig terrein met bizarre rotsformaties en idyllische meren is ideaal voor wandeltochten.

Almaty, de “eigenlijke” hoofdstad van Kazachstan is een grotere stad dan Astana, met ook heel wat meer attracties. Ze ligt in het zuidoosten van het land bij de grens met Kirgizië, aan de noordelijke voet van de Tiensjanbergen en is het culturele, economische en intellectuele centrum van het land. De naam van de stad komt van het Turks en betekent zoveel als “de stad met de vele appelbomen” - fruitbomen, bloeiende gaarden, groentetuinen en wijngaarden zijn dan ook kenmerkend voor het platteland rondom Almaty. De stad heeft een ruime keuze aan hotels en restaurants en is een perfect vertrekpunt voor georganiseerde reizen naar de wintersportoorden van Medeu en Shymbulak in het Zalij Alatougebergte. Vanaf de Kok-Tjube heuvel, die bereikbaar is per kabelbaan, heeft men verder een goed uitzicht op de beneden liggende stad. Ze is rijk aan kerken, parken, musea en uitgaansmogelijkheden als clubs, discotheken en casino’s - Almaty heeft het betere nachtleven van heel Centraal-Azië. Aan te raden excursies zijn naar het tachtig kilometer verder gelegen Charyn Canyon, naar het bijzondere fenomeen van de zingende zandduin in het nationale park Altyn Emel of naar het Kaptschagai-stuwmeer een uurtje van de stad, waar gezwommen kan worden.

Voor het overige is Kazachstan toeristisch gezien weinig ontsloten maar biedt het land wel vele natuurschoonheden en een rijke geschiedenis. Verschillende volkeren hebben in de loop der eeuwen hun sporen nagelaten op wat nu het grondgebied van Kazachstan vormt: men treft er oriëntaalse steden met levendige bazaars en vriendelijke mensen, diverse wonderen der natuur en een adembenemend berglandschap.

Een bij bergbeklimmers geliefde streek is het haast 5.000 meter hoge Alataugebergte in het zuiden van het land, bij de grens met Kirgizië. Dit bergmassief biedt het hele jaar door diverse sportmogelijkheden en is vooral bij de inwoners van Almaty erg geliefd. Verder naar het westen langs de Kirgizische grens ligt het natuurreservaat Aqsu-Zhabaghly met verschillende gletsjers, bergspleten en zeldzame plantensoorten.

Nabij Azerbeidjan ligt dan weer de Kaspische Zee, dat in feite het grootste meer ter wereld is. In Europa is het vooral bekend omwille van de kweek van steureieren oftewel de delicatesse kaviaar. In het noordwestelijk gelegen natuurreservaat Kurgaljino zijn roze flamingo’s te bewonderen, terwijl wat verderop het beschermd gebied Naurzum ligt, dat omzoomd wordt door meerdere zoutzeeën en talloze naaldbomen die tussen de enorme zandduinen groeien.

In het midden van het land maakt vooral het Balqashmeer indruk; het bestaat voor de helft uit zoutwater en voor de andere helft uit zoetwater. In het oosten tenslotte liggen het majestueuze Altaigebergte dat populair is omwille van de onaangeroerde gletsjers, taigawouden en visrijke waters. Hier situeert zich tevens het kristalheldere Markakolmeer in een beschermd gebied op een hoogte van 1.500 meter.

Behalve Astana en Almaty zijn andere grote steden in Kazachstan: Schymkent, Qaraghandy, Taras, Astana, Pawlodar, Öskemen, Semei, Aqtöbe en Oral.

Verbindingen
KLM verzorgt rechtstreekse vluchten van Amsterdam-Schiphol naar de internationale luchthaven van Almaty (ALA). Ook Lufthansa (LA) heeft van Frankfurt (FRA) een rechtstreekse verbinding naar Almaty, net als de nationale luchtvaartmaatschappij Air Astana die vliegt op zowel Frankfurt als Amsterdam. Zij heeft tevens een goed binnenlands netwerk met bestemmingen als Dzezkazgan (DZN), Semipalatinsk (PLX), Karaganda (KGF) en Kustanay (KSN).