Jordanië (JO)


 • Land Jordanië
 • Werelddeel: Azië
 • Oppervlakte: 89,342 km²
 • Inwoners: 5,611,202
 • Hoofdstad: Amman
 • ISO-code: JO
 • Officiële taal: Arabisch
 • Landnummer: +962
 • Munteenheid: Jordaanse Dinar
 • Nummerplaat: JOR
 • Vliegroutes van Jordanië: 1030
 • Vliegroutes naar Jordanië: 1008
 • Populairste luchthavens: Amman (AMM), Aqaba (AQJ)
 • Grote steden: Amman, Irbid, Wadi as-Sir, Akaba, Madaba, As Salţ, Ar Ramthā, Mafraq, Al Jubayhah, Sahab, Al Quwaysimah, Jerash, Aţ Ţafīlah, `Izrā, Aydūn
 • Luchtvaartmaatschappijen met zetel in Jordanië: Jordan Aviation, Royal Jordanian

Reisgids Jordanië (Azië)

Het Hasjemitisch Koninkrijk Jordanië is een staat in het Midden-Oosten die grenst aan Syrië, Irak, Saoedi-Arabië en aan de Rode Zee.

Geografie; bergen en rivieren
De Grote Riftvallei loopt van noord naar zuid door het land en verdeelt de woestijn in twee. De bergen in het oosten van het land stijgen sterk vanaf de Riftvallei en bereiken hoogtes tot 1.700 meter alvorens terug af te nemen in noordoostelijke richting tot de Syrisch-Arabische woestijnsteppen die zowat tweederde van het hele staatsoppervlak innemen.
De hoogste top van het land is de Jabal Umm ad Dami met 1.854 meter. De belangrijkste rivier is de Jordaan, die in de Dode Zee uitmondt.

Klimaat
In het noordwesten van Jordanië is het klimaat subtropisch en mediterraan van aard, met droge, hete zomers en zachte, vochtige winters. In het zuiden en in het oosten daarentegen overheerst een continentaal landklimaat met grote verschillen tussen de dag- en nachttemperaturen.

Taal en communicatie
De officiële taal van Jordanië is het Arabisch, maar Engels en het Frans worden doorgaans wel begrepen in de grotere steden.

Gezondheid; inentingen
Een vaccinatie tegen hepatitis A is sterk aangeraden, net als een update van de inentingen tegen polio, tetanus en difterie. De medische infrastructuur is heel goed in de hoofdstad maar beperkt daarbuiten. Neem alleszins een goede reisapotheek mee en sluit een repatriëring- en ziekteverzekering af voor het vertrek.
Het is raadzaam water uit flessen te drinken; voor het overige zijn er geen voedingsrisico’s.

Reisdocumenten
Een visum voor een reis naar Iran is verplicht voor zowel Nederlandse als Belgische reizigers. Daarnaast dienen Nederlanders een paspoort te hebben dat nog zes maanden geldig is aankomst in het land; voor Belgen is dit zes maanden na de aanvraag van het visum.

Hoofdstad en andere steden; bezienswaardigheden
Sinds 1921 is Amman de hoofdstad van Jordanië. Ze telt ongeveer 1,8 miljoen inwoners. Het is een moderne, Arabische stad met daarnaast heel wat historische accenten uit de periodes van de Romeinse, Griekse en Ottomaanse overheersing. Bij de bezienswaardigheden horen bijvoorbeeld het Romeinse Theater en de citadel op de heuvel in het midden van de stad, alsook de talloze Oriëntaalse markten waarvan de Gouden Souk in de buurt van de citadel het bekendst is.
Niet ver van Amman bevinden zich de antieke Romeinse ruïnes van Jerash, met een triomfboog van Hadrianus, een hippodroom, een marktplaats, verschillende theaters, badhuizen en arcades. Dankzij het woestijnklimaat zijn deze zeer goed bewaard gebleven. Ten zuiden van Amman bevindt zich dan weer de stad Madaba die minstens 4.500 jaar oud is en nu opnieuw bewoond wordt. Ze verwierf internationale faam door de mozaïek die hier gevonden werd; deze stamt uit de zesde eeuw, meet vijfentwintig op vijf meter en bevat meer dan twee miljoen steentjes. Het inlegwerk beeldt het Heilige Land af met Jeruzalem als middelpunt en verschillende taferelen uit het Oude en Nieuwe Testament. Het werk werd bij toeval ontdekt in 1896 onder de vloer van de Grieks-Orthodoxe Kerk van de Kaart.
De Wadi Rum-woestijn is een goede optie voor wie de woestijnomgeving wil ontdekken en ervaren. Ze wordt al meer dan drieduizend jaar bewoond en werd doorkruist door handelsroutes. Vooral in de lente heeft Wadi Rum veel te bieden voor natuurliefhebbers en trekkers - zo’n tweeduizend plantensoorten staan dan immers in bloei. De nacht doorbrengen in open lucht is er erg in trek, net als het paardrijden met Arabische paarden.
De Dode Zee is ook een interessante bestemming: ze ligt veertig kilometer ten zuidwesten van Amman op het laagste punt ter wereld. Ze bevindt zich op het meest zuidelijke punt van het land en vormt daarbij een natuurlijke grens tussen Jordanië en de Palestijnse Autonome Gebieden op de Westbank. De Dode Zee heeft haar naam te danken aan de grote hoeveelheid aan mineralen, aan haar hoge zoutconcentratie van rond de 30% en aan het volledig ontbreken van afwatering, waardoor er geen levende wezens in lijken voor te komen. Het zoute water wordt aangewend als therapeutisch middel tegen een aantal huidziektes en zelfs mensen zonder enige zwemervaring zullen er moeilijk kopje-onder gaan. Wie deze natuurlijke bijzonderheid bezoekt, kan eveneens een uitstap maken naar de Neboberg, waar in de vierde eeuw een basiliek werd opgetrokken ter ere van Mozes: de zogenaamde Herdenkingkerk van Mozes. Voor het gebouwtje heeft de bezoeker een adembenemend uitzicht over de Jordaanvallei en de Dode Zee, die een kilometer lager ligt.
Verder zijn er nog de kruisvaarderburchten van Kerak en Montreal, die getuigen van de doortocht van de Europeaanse, gelovige soldaten in de Middeleeuwen en gebouwd werden in een stijl die Europese, Byzantijnse en Arabische elementen vermengt.
Voorts is prachtige kust aan de Golf van Akaba een ideaal decor voor een strandvakantie. Deze zonovergoten strook is overigens ook een paradijs voor snorkelaars en duikers: vlak voor de kust bevindt zich een koraalrif, het water heeft een gemiddelde temperatuur van 25° C en is mooi gekleurd en bovendien erg helder, zodat het zicht onder water betoverend is. Het kleine Akaba is verder een goede uitvalsbasis voor een woestijntocht door de Wadi Rum of een uitstap naar de woestijnstad Petra. Van hieruit vertrekken ook ferry's naar de Egyptische plaatsen Nuweiba en Sharm el-Sheikh.
Het hoogtepunt van een reis naar Jordanië is ongetwijfeld een bezoek aan Petra, in het zuiden van het land. Deze oude caravanstad werd in 1985 opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO en is een enorm belangrijke, cultuurhistorische site. Ze heeft een ligging die haar enigszins beschermt, met name in een depressie tussen de bergen waar ze nagenoeg buiten het zicht blijft. De enige toegang tot Petra is via een twee kilometer lange spleet langs een uitgedroogd rivierbed. Ooit was de hoofdstad van de Nabateeërs, die de locatie van de stad ten volle uitbuitten: de plaats vormde een doorgang op een caravanroute en via controlesystemen in de vorm van tolheffingen, goed voorziene accommodatie met voedsel en water voor de passerende caravans en bescherming dankzij verdedigingsmuren van wel honderd meter hoog, werd Petra snel een goed georganiseerd handelscentrum met aanzien. In de zesde eeuw verwoestte een aardbeving echter haast alle gebouwen die niet in de rotsen werden gebouwd. Wetenschappers gaan er van uit dat slechts 1% van alle bouwsels van Petra tot nog toe zijn opgegraven; het gaan om ongeveer achthonderd gebouwen in een stijl die naast Nabateïsche kenmerken ook veel Griekse en Romeinse invloeden laat zien.

Godsdienst
Ongeveer 88% van de Jordaanse bevolking is soennitisch moslim, zo'n tien procent is christen en voor het overige zijn er nog aanhangers van andere monotheïstische geloofsovertuigingen.

Verbindingen
Heel wat Europese luchtvaartmaatschappijen bieden goede verbindingen met Ammam-Queen Alia (AMM) aan, zoals British Airways (BA) en Bmi vanuit Londen-Heathrow, Lufthansa vanuit Frankfurt en Air France vanuit Parijs-Charles de Gaulle.
De internationale luchthaven van Amman ligt overigens tweeëndertig kilometer ten zuiden van de hoofdstad en is met de stad verbonden door een snelweg. Vanuit Amman zijn er tevens goed betaalbare binnenlandse vluchten met Jordan Aviation naar bijvoorbeeld Akaba en Mafrak, alsook goedkope vluchten naar steden in de omliggende landen zoals Alexandrië, Bahrein, Dubai en Koeweit.

De populairste vluchten en lagekostenvluchten van en naar Jordanië / JO