Japan (JP)


Reisgids Japan (Azië)

De eilandstaat Japan bevindt zich in de Stille Oceaan en strekt zich in noord-zuidrichting uit voor de kust van Rusland en Zuid-Korea. Japan bestaat uit het eiland Hokkaidō in het noorden, het centraal gelegen en grootste eiland Honshū, en Shikoku en Kyushu in het zuiden.

Geografie; bergen en rivieren
Het Japanse landschap - dat overigens erg gevoelig is voor aardbevingen - wordt overwegend gedomineerd door gebergtes, die zowat 73% van het oppervlak innemen. Alleen al in Noord- en Centraal-Japan telt men meer dan vijfhonderd bergen die hoger zijn dan 2.000 meter. De bevolking leerde, bij gebrek aan vlakke landsdelen, in de loop der eeuwen dan ook de bergflanken te gebruiken als landbouwgrond.

De hoogste top van het land is de vulkaan Fuji-San op het hoofdeiland Honshū, met 3.776 meter. Deze berg geldt als een symbool voor het land; hij hoort bij de 196 vulkanen te Japan waarvan er nog 28 werkzaam zijn. De Fuji-San is bovendien een populaire bestemming voor dagtrips op het eiland aangezien hij niet erg moeilijk te beklimmen is.

Klimaat
Door de geografische uitgestrektheid zijn de klimaatverschillen op de Japanse eilanden erg groot. In het noorden op het eiland Hokkaidō heerst een gematigd klimaat met weinig overvloedige neerslag hoewel het in de winter tot erg zware sneeuwbuien kan komen. Ook rondom de Japanse Zee kan het in de winter hevig sneeuwen, het is hier in de zomer bovendien frisser dan in de streken aan de Stille Oceaan.

Op het hoofdeiland Honshū zijn de verschillen tussen de dag- en nachttemperaturen en tussen zomer en winter erg groot: in het stroomgebied van de Japanse Binnenzee houden de bergen de wind tegen en zijn de temperaturen het hele jaar door zacht. In de regio bij de Stille Oceaan kan men dan weer spreken van een uitgesproken landklimaat met koude winters en hete, droge zomers.

De zuidwestelijke Nansei-Shoto-eilanden kennen een duidelijk subtropisch weerbeeld met warme winters en hete zomermaanden. Kenmerkend zijn de hevige neerslag gedurende het regenseizoen en de veelvuldig voorkomende taifoens, die steeds voor erg veel schade zorgen in enkele landsdelen.

Bevolking
Japan telt ruim 127 miljoen inwoners, waarvan meer dan 99% van Japanse origine is. Van de niet-Japanners is de meerderheid van Koreaanse afkomst.

Taal en communicatie
De officiële taal is het Japans. Engels wordt op de meeste plaatsen begrepen.

Religie

De belangrijkste religies in Japan zijn het shintōïsme en het boeddhisme, met vele invloeden van het taoïsme en het confucianisme.

Reisdocumenten
Een visum is niet vereist voor een reis naar Japan. Wel dient men in het bezit te zijn van een paspoort dat geldig blijft tot na terugkomst uit het land. Verder moet men een vliegticket kunnen voorleggen dat bewijst dat de reiziger na drie maanden het Japanse grondgebied verlaat.

Gezondheid; inentingen
Er zijn geen vaccins verplicht voor een reis naar Japan, maar een update van de inentingen tegen polio, tetanus en difterie zijn aan te raden. De medische infrastructuur in het land is erg goed maar tevens duur. Houdt er rekening mee dat artsen buiten de grote steden doorgaans alleen Japans spreken. Sluit voor vertrek ook een goede reisverzekering af.

Hoofdstad en andere steden; bezienswaardigheden
De hoofdstad Tokio - die bestuurlijk in feite geen stad is - strekt zich uit van de Baai van Tokio tot aan de laagvlakte van de regio Kanto. Zowat alle bezienswaardigheden van de stad bevinden zich binnen de Yamanote-ringlijn. Zo is er bijvoorbeeld Ginza, een bekende winkelwijk met talrijke shops en galerijen. In de slechts 2 km² grote wijk Shinjuku heerst altijd een drukte van jewelste; het is dan ook een uitgelezen plek om te winkelen en zich te vermaken. Het Ueno-park biedt de bezoeker dan weer de beste musea en kunstgaleries van het land. Ten noordoosten van het centrum ligt Asakusa waar de belangrijkste boeddhistische tempel van Japan, de Senso-ji, staat.

Zeer de moeite waard is een uitstap naar de warmwaterbronnen bij de Fuji-meren in de buurt van de vakantieplaats Hakone. Erg geliefd bij bergbeklimmers zijn dan weer de Japanse Alpen op Honshū. Vooral Nagano is een attractieve winterbestemming - hier werden in 1998 overigens ook de Olympische Winterspelen gehouden.

Nara hoort bij de oudste steden van het land en wordt als de wieg van de Japanse cultuur beschouwd. Jaarlijks bezoeken meer dan een miljoen mensen deze plaats, waar onder meer de beroemde houten Tōdai-ji Tempel staat met daarin de Daibutsu, het grootste boeddhabeeld ter wereld. Werkelijk sprookjesachtig is het Nara-park, waarin de meeste tempels van de stad gelegen zijn en waar honderden halftamme herten wachten om gevoederd te worden. Een ander bijzonder park is het Nationale Park Daisetzusan op Hokkaidō, dat enkele berggroepen, meerdere vulkanen, pittoreske meren en dichtbegroeide bossen omvat. Wie wenst te zwemmen of te baden, kan dit aan het schiereiland van Bōsō of op de verschillende stranden van Shirahama die vlot bereikbaar zijn vanuit Tokio.

Een van de hoogtepunten van Japan is de stad Kioto met haar honderden tempels en tuinen. Voor meer dan duizend jaar was dit de hoofdstad van het land en tot op de dag van vandaag weet ze haar charme te behouden. Het is nog steeds een belangrijk cultureel centrum en biedt de westerse toerist talrijke bezienswaardigheden die alle gemeenplaatsen over de Japanse cultuur lijken te bevestigen.

Andere grote steden in Japan zijn nog Yokohama, Osaka, Nagoya, Sapporo en Kobe.

Verbindingen
Er zijn behoorlijk wat rechtstreekse vluchten vanuit enkele Europese steden naar Japan. KLM vliegt bijvoorbeeld van Amsterdam-Schiphol naar Tokio-Narita (NRT). Verder zijn er nog drie andere internationale luchthavens in het land, met name Osaka (KIX), Fukuoka (FUK) en Nagoya (NGO). Zowel Japan Airlines (JL) als All Nippon Airways (NH) verzorgen goede binnenlandse verbindingen naar onder meer Kobe (UKB), Sapporo (CTS) en Yokohama (YOK). Voor voordelige binnenlandse vluchten is het zinvol om zich ter plekke te informeren, omdat ook in Japan verschillende private luchtvaartfirma’s en low cost maatschappijen actief zijn, zoals Hokkaido International Airlines (HD), Ibex Airlines (FW), Jal Express (JC), Skymark Airlines (BC) en Skynet Asia Airways (6J).

De populairste vluchten en lagekostenvluchten van en naar Japan / JP