Italië (IT)


Reisgids Italië

Italië grenst aan Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en Slovenië. Daarnaast wordt het gescheiden door een zeegrens met Kroatië en zijn er binnen haar grenzen nog de enclaves San Marino en Vaticaanstad. De eilanden Sicilië, Sardinië, Stromboli, Vulkano, Lipari, Capri, Ischia en Elba behoren eveneens het land toe.

Geografie; bergen en rivieren
De langste rivieren in Italië zijn de Po, Etsch, Arno en Tiber. Het Gardameer, het Lago Maggiore, het Comomeer, het Lago di Bolsena en het Lago Trasimeno zijn de grootste meren. Het land heeft ook enkele bekende vulkanen, zoals de Vesuvius op het vasteland en de Etna en de Stromboli op de eilanden. Rondom Sicilië zijn er nog enkele kleinere exemplaren te vinden. De hoogste bergtop is deze van de Mont Blanc de Courmayeur met 4748 m.

Klimaat
Het land kan ingedeeld worden in drie klimaatzones: de streek rond de Po, Centraal-Italië en Zuid-Italië waarbij ook de kust van Liguria gerekend wordt. In de regio rond de rivier de Po zijn de winters koud met over het algemeen erg warme zomers. In Centraal-Italië zorgt de Tyrrheense glooiing ervoor dat bij de Adriatische kust hogere wintertemperaturen gangbaar zijn. In het zuiden heerst op zijn beurt een mild, mediterraan klimaat.

Bevolking
Italië heeft ruim 58 miljoen inwoners. Circa 5,75% van de bevolking bestaat uit immigranten, merendeels afkomstig uit Roemenië, Albanië en Marokko.

Talen
Naast de officiële taal Italiaans bestaan er in Italië nog een aantal regionale officiële talen: Duits en Ladinisch in Zuid-Tirol, Frans in Aostatal en Sloveens in Triëst en Gorizia. Verder komen er nog de volgende minderheidstalen voor: Albanees, Franco-Provençaals, Friulisch, Grieks, Catalaans, Molisekroatisch, Occitaans en Sardisch.

Religie
80,2% van de inwoners van Italië is katholiek, 16,2% hangt geen geloof aan en 3,6% heeft een andere religie (Jehova's getuigen, joden, protestanten en moslims).

Visum
Nederlanders die voor zaken of toerisme naar Italië reizen hebben geen visum nodig. Een paspoort of identiteitskaart, minimaal geldig tot na verblijf, volstaat.

Gezondheid en vaccinaties
In Italië is er geen verhoogd risico op infectieziekten en voor een bezoek aan Italië worden geen vaccinaties geadviseerd.

Hoofdstad en andere grote steden; bezienswaardigheden
Rome, de van geschiedenis doordrenkte stad met de zeven heuvels, is de hoofdstad van Italië. Er zijn twee internationale luchthavens: Leonardo da Vinci in Fiumicino en Ciampino. De stad ligt aan de oevers van de Tiber in de nabijheid van de Tyrrheense Zee. De Abruzzi liggen in het oosten, de Sabijnse heuvels in het noordoosten en de Albaanse heuvels in het zuiden. Het gebied binnen de Aureliaanse Muur, die werd gebouwd rond de zeven heuvels van Rome (de Palatijn, de Aventijn, de Capitolijn, de Caelius, de Esquilijn, de Quirinaal en de Viminaal) geldt als de binnenstad.

De onafhankelijke stadstaat Vaticaanstad vormt een enclave middenin Rome. Zowel Vaticaanstad als de bekende Sint-Pietersbasiliek die er ligt, zijn door de UNESCO erkend als werelderfgoed. Tot de vele musea in Rome behoren onder meer de Musei Capitolini, de Vaticaanse musea, het landhuis van Paus Julius II, de Villa Giulia en het door Michelangelo ontworpen Museo Nazionale Romano delle Terme. Andere noemenswaardige bouwwerken zijn onder andere het Pantheon, het Colosseum en het Forum Romanum. Ook vermeldenswaard zijn de kerk San Paolo Fuori le Mura, de Basilica San Giovanni in Laterano en de Piazza Navona met haar drie fonteinen.

Andere belangrijke steden zijn Milaan als modehoofdstad, Napels, de historische havenstad Genua, Turijn, Venetië, het handelscentrum Bologna, de cultuurstad Firenze, Catania - de havenstad aan de voet van de Etna - en de Siciliaanse hoofdstad Palermo.

Verbindingen
Er zijn verschillende luchthavens in Italië; de grote steden Rome, Milaan, Genua, Turijn, Verona, Venetië, Bologna, Firenze, Napels en Palermo beschikken allen over een internationale luchthaven, terwijl Triëst, Bergamo, Pisa, Perugia, Foggia, Bari, Brindisi en nog enkele andere plaatsen over kleinere luchthavens beschikken.

Vanuit Griekenland, Albanië en Kroatië zijn ook ferrydiensten ingelegd die hoofdzakelijk naar Venetië, Ancona, Bari en Brindise varen. Andere regelmatige oversteektochten gaan van Corsica naar Genua, Livorno, Civitavecchia en Sardinië en van enkele Noord-Afrikaanse steden naar Sicilië.

De populairste vluchten en lagekostenvluchten van en naar Italië / IT
2 Vluchten per week met Transavia Airlines

31 Vluchten per week met easyJet, KLM, Jet Airways (India), Delta Air Lines, Xiamen Airlines, Garuda Indonesia
60 Vluchten per week met easyJet, Garuda Indonesia, KLM, Jet Airways (India), Delta Air Lines, Xiamen Airlines


4 Vluchten per week met Transavia Airlines, KLM, Corendon Dutch Airlines, easyJet, Air France


37 Vluchten per week met ANA All Nippon Airways, Brussels Airlines, Air Canada, Hainan Airlines, United Airlines, ALITALIA

67 Vluchten per week met KLM, ALITALIA, Malaysia Airlines, China Southern Airlines, Xiamen Airlines, easyJet, Delta Air Lines, Garuda Indonesia