Israël (IL)


 • Land Israël
 • Werelddeel: Azië
 • Oppervlakte: 20,990 km²
 • Inwoners: 8,146,300
 • Hoofdstad: Jeruzalem
 • ISO-code: IL
 • Officiële taal: Hebreeuws, Arabisch
 • Landnummer: +972
 • Munteenheid: Sjekel
 • Nummerplaat: IL
 • Vliegroutes van Israël: 1324
 • Vliegroutes naar Israël: 1294
 • Populairste luchthavens: Tel Aviv (TLV), Haifa (HFA), Timna-Ramon Airport (ETM), Lecce Bhf. (LCZ)
 • Grote steden: Tel Aviv-Yafo, Haifa, Rishon Lezion, Netanya, Holon, Bene Beraq, Bat Yam, Ramat Gan, Ashqelon, Herzliyya B, Kefar Sava, Hadera, Bet Shemesh, Lod, Ramla
 • Luchtvaartmaatschappijen met zetel in Israël: El Al Israel Airlines, Arkia-Israeli Airlines, Israir Airlines

Reisgids Israël

Israël is het enige niet-moslimland in het Midden Oosten en grenst in het westen aan de Middellandse Zee, in het noorden en het noordoosten aan Libanon en Syrië, in het oosten aan Jordanië en in het zuidwesten aan Egypte en de Palestijnse Gebieden.

Geografie; bergen en rivieren
De staat Israël, qua oppervlakte niet groter dan België, strekt zich uit langs de oostkust van de Middellandse Zee over een lengte van circa 470 kilometer. Israël is zeer smal; het breedste stuk is ongeveer 135 kilometer, het smalste circa 15 kilometer. Het geologische kenmerk van dit Middellandse Zee land is de Grote Slenk, die van Zuid-Turkije via Israël naar Oost-Afrika loopt. In deze dalkom liggen tevens de oudste overblijfselen van de geschiedenis van de mensheid alsook de Dode Zee. Israël heeft in totaal drie verschillende natuur- en vegetatiegebieden. Het noorden aan de grens met de Golanhoogten en Libanon is eerder vochtig en bergachtig. Het midden van het land wordt door de Grote Slenk en de bergregio's gekenmerkt en het zuiden van het land door de Negevwoestijn, die zich tot de Golf van Akaba aan de Rode Zee uitstrekt.

Het hoogste punt van Israël is de berg Har Meron met 1.208 meter aan de Israëlisch-Libanese grens. De langste rivier van het land is de 360 kilometer lange Jordaan. Deze ontspringt in het Hermongebergte en loopt langs de Israëlisch-Jordanische grens voordat het nabij de stad Jericho uiteindelijk in de Dode Zee uitmondt. De Dode Zee vestigt bovendien een record, aangezien het met ongeveer 420 meter onder zeeniveau het laagste meetbare punt ter wereld is.

Klimaat
Er bestaat geen goede of slechte reistijd voor Israël, aangezien het klimaat in Israël vanwege de geografische omstandigheden zeer divers is. Over het algemeen kan men echter zeggen dat Israël een gematigd tot subtropisch klimaat heeft met milde regenrijke en soms ook koele winters in het noorden en een warm tot deels zeer heet landschap in het zuiden, vooral in de Negevwoestijn die tevens ongeveer 40% van het landoppervlak inneemt. Het meest aangenaam zijn echter de overgangsmaanden in de lente en de hersft.

Bevolking
Israël telt ruim 7,1 miljoen inwoners, waarvan 76% joden zijn en 20% Arabieren. Verder heeft Israël talrijke immigranten uit bijvoorbeeld de voormalige Sovjet-Unie en Ethiopië.

Taal en communicatie
De bestuurs- en nationale talen zijn Hebreeuws en Arabisch. Verder worden in Israël nog enige talen uit de respectievelijke landen van herkomst gesproken, onder andere Jiddisch, Engels, Roemeens, Hongaars, Frans, Spaans, Russisch en Armeens.

Religie
Met bijna 80% gelovigen vormen de joden de absolute meerderheid in Israël. Daarnaast is circa 15% van de bevolking moslim en 5% christen.

Reisdocumenten
Nederlandse toeristen hebben geen visum nodig, tenzij het verblijf langer is dan drie maanden. Een paspoort, nog minstens zes maanden na verblijf geldig, volstaat. Kinderen tot 16 jaar kunnen in het paspoort van een van de ouders meereizen. Houdt u er rekening meer dat met een Israëlische stempel in uw paspoort u de toegang tot de Arabische buurlanden geweigerd kan worden. In dit geval zal erop gelet moeten worden dat de stempel op een afzonderlijk blad afgedrukt wordt. Dit geldt echter niet voor Egypte, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten. Komende uit de omgekeerde richting geldt hetzelfde. Houdt u er rekening mee dat er geen stempels van Arabische staten in uw paspoort staan, aangezien u de toegang tot Israël anders geweigerd kan worden. Laat u zich voor vertrek informeren bij de Israëlische ambassade of consulaire vertegenwoordigingen over de actuele inreisvoorwaarden. Meer reisadvies: minbuza.nl

Gezondheid en vaccinaties
Een vaccinatie tegen de infectieziekten buiktyfus, difterie, tetanus, polio en hepatitis A wordt aanbevolen. Tegen door muggen en insecten overdraagbare ziektes beschermen over het algemeen huidbedekkende kleding alsook ter plekke gekochte insectenwerende middelen. Een goede medische verzorging is in Israël gewaarborgd. Het wordt echter aanbevolen om een goede reisverzekering af te sluiten. Verder dient men bij woestijntochten en verkenningstochten in afgelegen gebieden een eigen kleine reisapotheek mee te nemen.

Veiligheidsinstructie
Laat u zich voor vertrek en gedurende uw verblijf in de media informeren over de actuele politieke ontwikkelingen. Verder dient men in Israël gehoor te geven aan de aanwijzingen van de plaatselijke beveiling, aangezien te allen tijde terreuraanslagen mogelijk zijn. Vooral in de grote steden en bij grotere mensenmassa's bestaat het gevaar van zelfmoordaanslagen. Gevaarlijk en niet aan te bevelen is momenteel tevens een bezoek aan de Gazastrook. Meer reisadvies: minbuza.nl

Hoofdstad
De officiële, maar door de VN door resolutie nr. 478 niet erkende hoofdstad van Israël is Jeruzalem met momenteel ongeveer 700.000 inwoners. Jeruzalem geldt voor zowel joden, christenen als moslims als heilige stad en behoort tot de oudste steden van de mensheid, aangezien het sinds ongeveer 5.000 jaar onafgebroken bevolkt is. Vooral opvallend is in Jeruzalem de tegenstelling tussen modern en antiek alsook de multiculturele en etnische samenstelling van de bevolking. In Jeruzalem leven ongeveer 450.000 joden, grotendeels in het westelijke deel van de stad, en ongeveer 250.000 met gedeeltelijke Israëlische paspoorten in het oostelijke deel van de stad. De stad van de vrede (de Hebreeuwse vertaling van de naam Yerushalayim kan in drie stadsdelen verdeeld worden: de door de stadsmuur omringde oudestad in Oost-Jeruzalem, waar zich tevens de meeste bezienswaardigheden bevinden, het door Palestijnen bewoonde Oost-Jeruzalem alsook de door joden bewoonde nieuwe stad in het westen. De wereldberoemde oudestad, die de kern van Jeruzalem vormt, kan dan weer onderverdeeld worden in een christelijke, joodse, Armeense en Islamitische wijk. Boven de oudestad troont de Tempelberg met de Rotskoepel, de oorsprong van alle conflicten, aangezien het voor zowel joden als moslims een zeer belangrijk kernstuk van hun geloof is. Gelijk onder de berg bevinden zich de heilige klaagmuur (de overblijfselen van de tweede Joodse Tempel, tevens het grootste heiligdom van de orthodoxe joden), deAl-Aqsamoskee, het bezienswaardige Islamitische Museum, de Via Dolorosa, de Heilig Grafkerk en de bruisende bazaar, die behalve religieuze poespas ook nog kleding en levensmiddelen te bieden heeft. Bezienswaardig is tevens de Olijfberg (de hemelvaart van Jezus), aangezien het een grandioos, adembenemend uitzicht over de stad biedt. Verder is tevens het in het westen van de stad gelegen Holocaust-monument Yad Vashem zeer de moeite waard. Ook de Palestijnen maken aanspraak op Jeruzalem, die in het Arabisch al-Quds asch-scharif ("de heilige stad") heet, als hun hoofdstad en derhalve bestaan al meer dan 50 jaar conflicten.

Bezienswaardigheden
Israël is een bezienswaardig en vooral fascinerend land en biedt een veelvoud aan landschappelijke, culturele en religieuze bezienswaardigheden. Bovendien heeft Israël met de Dode Zee, de Rode Zee en de Middellandse Zee drie mogelijkheden ter ontspanning en om te baden, die zich bij een verblijf in het heilige land goed met elkaar laten combineren.

Bezienswaardig zijn op de Westelijke Jordaanoever onder andere de steden Bethlehem en Jericho, die beiden op slechts circa 30 minuten per auto van het stadscentrum van Jeruzalem liggen. In Bethlehem bevinden zich de Geboortekerk van Jezus, de melkgrotten en het graf van Rachel, dat zowel door joden, moslims als christenen vereerd wordt.

Jericho ligt verder oostelijk en biedt al tijdens de rit ernaartoe een onvergetelijk landschappanorama; vanwege de Jordaanvallei daalt de weg van 800 meter boven zeeniveau naar 395 meter onder zeeniveau. Daardoor ontstaat een hoogteverschil van bijna 1.200 meter. De oasestad Jericho is de laagst gelegen en oudste stad in de geschiedenis van de mensheid; haar leeftijd wordt op minstens 10.000 jaar geschat. Bezienswaardig zijn in Jericho onder andere de berg en het Klooster van Djebal Qarantal, het Klooster van Quarantana, het St-George Klooster in Wadi el-Kelt, enkele torens en de vestingsmuren, die zo'n 9.000 jaar geleden tot de machtigste verdedingswerken ter wereld behoorden en daarmee tevens 4.000 jaar ouder zijn dan de grandioze pyramides in Egypte.

Tevens belangrijk is de stad Hebron, nabij Jeruzalem. Deze stad behoorts tevens tot de oudste steden van de geschiedenis van de mensheid en wordt op veel plekken in de Bijbel genoemd, aangezien koning David hier gekroond werd en Hebron tot de eerste hoofdstad van zijn rijk maakte.

De stad Nazareth in Centraal Laag-Galilea en het Meer van Genezareth nabij de Golanhoogten zijn tevens van groot belang voor het Christendom, aangezien Nazareth de geboortestad van Jezus was en tegenwoordig tot de belangrijkste bedevaartsoorden van Israël behoort.

Bij een tocht naar Nazareth is tevens een bezoek aan de mediterrane kuststad Haifa de moeite waard. Ze is met circa 300.000 inwoners de derde grootste stad en bovendien ook de belangrijkste havenstad van het land en heeft een oude bezienswaardige vesting alsook zeer goede winkelgelegenheden in diverse grote winkelcentra.

Een highlight en de belangrijkste bezienswaardgheid in het noorden van Israël is echter zonder twijfel de oude kruisvaardersstad Akko, op circa 20 kilometer van Haifa. De tot op de dag van vandaag volledig behouden en nooit verwoeste stad lijkt met een tijdmachine uit de middeleeuwen te zijn voortgekomen en biedt achter haar muren een onoverzichtelijk labyrinth van ingewikkelde, schaduwrijke steegjes, waar men steeds weer sporen van de kruisridders en de Arabieren aantreft. Interessant en bezienswaardig is in Akko vooral de ondergrondse kruisvaardersvesting, waar tijdens de kruistochten in de vroege middeleeuwen de Johanniterorde zijn hoofdkwartier had.

Wie na zo veel of te veel archeologische en religieuze tijdreizen simpelweg plezier wil hebben, dient een bezoek te brengen aan de havenstad Tel Aviv. De slechts 100 jaar oude Middellandse Zee stad werd in 2003 door UNESCO tot werelderfgoed verklaard en biedt voor hedonisten en feestgangers ideale omstandigheden. Vooral in de zomermaanden is Tel Aviv een party-stad, die niet alleen door Tel Avivers maar ook door Israëlische toeristen uit het binnen- en buitenland bewoond wordt. Daarbij voegen zich nog een paar duizend toeristen vanuit de hele wereld en maken Tel Aviv zo de partyhoofdstad bij uitstek. Het nooit slapende strand is veruit het beste in het Midden Oosten en biedt ontelbare bars, café's, discotheken, clubs, bioscopen en restaurants tot aan de 15 kilometer verder gelegen stad Jaffa.

Badplaatsen
Dankzij de geografische ligging biedt Israël twee mogelijke bestemmingen voor strandvakanties. De eerste is aan de Middellandse Zee en de tweede in het uiterste zuiden van de staat in de badplaats Eliat, ingesloten tussen Jordanië en Egypte aan de Rode Zee. De Israëlische Middellandse Zee-kust biedt kilometers lange, goed onderhouden zandstranden en een breed aanbod aan alle mogelijke watersporten zoals windsurfen, zeilen, waterskiën en vissen. Verder is het gehele achterland met dennenbossen, citrusplantages en eucalyptussen omzoomd en behoort het tot de mooiste van het hele Middellande Zeegebied. De belangrijkste badplaats is ongetwijfeld Tel Aviv, aangezien in de omgeving van Tel Aviv de beste watersportmogelijkheden te vinden zijn. Andere mooie badplaatsen zijn onder andere Nahariya, Akko, Haifa, Caesarea, Netanya en Ashkelon.

De stad Eliat heeft zich de afgelopen twintig jaar door haar sprookjesachtige ligging tot een belangrijke, altijd zonnige badplaats ontwikkeld en biedt een uitstekende infrastructuur voor strandgasten en dankzij de altijd waaiende wind tevens ideale omstandigheden voor windsurfers. Bovendien ligt Eliat aan een uitgestrekt, bont glanzend koraalrif, dat voortreffelijke duikmogelijkheden biedt en tot de beste duikgebieden ter wereld behoort. Eliat is ook een goed uitgangspunt voor een bezoek aan de Negevwoestijn en de Dode Zee.

Highlight
Een hoogtepunt van Israël is zonder twijfel de Negevwoestijn, die het grootste deel van het zuiden van Israël inneemt. Het wordt sinds de oprichting van de staat grotendeels geïrrigeerd en voor de export van landbouwproducten gebruikt. De woestijn is vooral zeer geliefd bij wandelaars en biedt met name in het voorjaar en de herfst ideale omstandigheden voor vogelaars, aangezien vele trekvogels onderweg naar Afrika of Azië kort pauzeren in de Negevwoestijn en daarbij zeer goed te observeren zijn. De woestijn is tevens voor archeologen en geschiedenisliefhebbers interessant, omdat de oude Nabateeërs-steden Mamshit, Shitva en Advat zich hier bevinden. Deze oasesteden dienden destijds als overslagplaats voor specerijen en wierook en ter bescherming tegen dieven op de karavaanwegen.

De Dode Zee in het oosten van de Negev behoort met zijn droge en hete woestijnlandschap tot de meest interessante bestemmingen ter wereld. Het meer ligt 418 meter onder zeeniveau en is daarmee het laagst begaanbare punt op aarde. Geen bezoeker van de Dode Zee kan de verleiding weerstaan een keer zelf in het warme, zeer zoute water te drijven. Het water van het meer is zeven keer zo zout als normaal zeewater en heeft helende uitwerkingen bij huidziekten, reuma en zware astma, aangezien het een hoge concentratie aan minaralen heeft die van belang zijn voor het kuurtoerisme en de export. Bezienswaardig is tevens de nabij de Dode Zee gelegen oase van En Gedi, aangezien het midden in een tropisch groen gebied ligt met veel bronnen en watervallen.

Verbindingen
De Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al treft de zwaarste en beste veiligheidsvoorzorgen van alle internationale luchtvaartmaatschappijen. Het is verstandig om minstens 3 tot 4 uur voor vertrek op de luchthaven te zijn, aangezien de ondervraging door de Israëlische beveiliging zeer uitvoerig is en tevens de baggage duidelijk grondiger door de beveiliging onderzocht wordt als bij andere luchtvaartmaatschappijen.

Non stop verbindingen naar de internationale luchthavens van Tel Aviv (TLV) en Eliat (ETH) worden vanaf bijna alle Europese hubs en grotere luchthavens door de Israëlische luchtvaartmaatschappijen El Al Israel Airlines (LY), Israir (6H) en Arkia Israel Airlines (IZ) aangeboden. Verder bieden tevens Lufthansa (LH), Austrian Airlines (OS) en Alitalia (AZ) goede verbindingen naar Israël. Voor reizigers naar Eliat bestaat tevens de mogelijkheid een chartervlucht te boeken.

Vanwege de korte afstanden in Israël zijn binnenlandse vlucht niet zeer de moeite waard. De korte afstanden tussen de steden kunnen echter zeer goed met de busonderneming Egged afgelegd worden, aangezien het busnetwerk in Israël zeer goed ontwikkeld is. Israir biedt echter ook relatief veel vluchten naar Eliat vanaf Tel Aviv.

De populairste vluchten en lagekostenvluchten van en naar Israël / IL


50 Vluchten per week met El Al Israel Airlines, Aeroméxico, American Airlines, Air France