India (IN)


Reisgids India

India is het zevende grootste land ter wereld. Het omvat het door de Indische Oceaan omsloten Indisch Subcontinent en reikt op het Aziatische vasteland tot de Himalaya. Het land deelt een grens met Pakistan, China, Nepal, Bhutan, Myanmar en Bangladesh.

Geografie; bergen en rivieren

India is vernoemd naar de rivier Indus, wiens naam is afgeleid van het Sanskriet-woord Sind, wat "land aan de rivier" betekent. In Urdu, een dialect dat erg op Hindi lijkt en in Pakistan gesproken wordt, heet het land "Hind", de officiële naam is Hindi Bharat (Union). De moslim veroveraars noemden het noordelijke deel van India Hindoestan, "land van de Hindoes".

Het hoogste punt is de berg Kanchenjunga met 8.598 meter, deze verrijst in het uiterste westen van Sikkim in de directe nabijheid van de grens met Nepal. De hoogste in zijn geheel in India gelegen berg is de Nanda Devi met 7.822 meter. Het laagste punt ligt aan de Indische Oceaan ter hoogte van het zeeniveau.

Hoewel de Brahmaputra met 2900 kilometer de langste rivier is, is de Ganges echter veruit beduidender. Het is met 2600 kilometer de belangrijkste rivier en de levensader van het noorden. De Ganges ontspringt in het Himalaya gebergte en mondt uit in de Golf van Bengalen. De Ganga, hoe de Indiërs de rivier noemen, is heilig voor Hindoes, een bad in de Ganges zou hun ziel reinigen. Om het karma en de wedergeboorte te doorbreken willen vele Hindoes sterven aan de Ganges, bij voorkeur in Varanasi, om hun as in de rivier uit te laten strooien.

Klimaat
Afgezien van de bergregio's (hooggebergteklimaat) heerst in Noord- en Centraal-India een subtropisch continentaal klimaat, waar het tussen november en februari 's nachts zeer koud kan worden en van maart tot juni dagtemperaturen tussen de 40 en 50 Celsius de norm zijn. In het zuiden daarentegen is het het gehele jaar door heet met geringe temperatuurschommelingen en daardoor draaglijker.

Het weer in het land wordt bepaald door de moesson die jaarlijks in de maanden juni tot oktober over het continent trekt. Vanwege de topografie van India verloopt de moesson verschillend. Aan de westkust, in het Himalaya gebergte en in Noordoost-India kan het tijdens de moesson extreem veel regenen, daarentegen valt in West-India en vooral in de woestijngebieden in het noorden amper neerslag, in sommige gebieden zelfs jaren lang niet.

Bevolking
India telt ruim 1,1 miljard inwoners en is daarmee, na China, hat land met de meeste inwoners ter wereld. In Zuid-India leven hoofdzakelijk de donkerkleurige Dravidiërs, de oorspronkelijke bewoners van het Indisch Subcontinent. De bevolking van het noorden stamt af van de lichter gekleurde Indo-Ariërs.

Talen
Het subcontinent bestaat uit 28 deelstaten die zich grotendeels onderscheiden door de taal die er gesproken wordt. Er worden 23 officieel erkende talen gesproken die zich onderscheiden in meer dan 1600 dialecten. Hindi is de gemeenschappelijke nationale taal en wordt door circa 30% van de bevolking gesproken. In het zuiden daarentegen wordt geen Hindi gesproken, de gemeenschappelijke voertaal in het gehele land is dan ook Engels.

Religie en cultuur
Het hindoeïsme is de hoofdreligie van India en wordt door circa 78% van de bevolking gepraktiseerd. Gemeten naar het aantal volgelingen is het de grootste religie van Azië en tevens een van de oudste ter wereld.

De tweede grootste religie is de Islam met meer dan 100 miljoen gelovigen. India heeft daarmee de grootste moslimgemeenschap ter wereld, waarbij het geloof alleen in het noorden sterk verbreid is. Vooral in de architectuur, de kunst en de eetgewoontes van het noorden is de islamitische invloed te herkennen.

De Indische cultuur was bepalend voor het gehele Zuid-Aziatische gebied en kenmerkt de keuken, de kleding, de muziek, de dans en de filosofie. Behalve de commerciële massaproductie (Bollywood/Kollywood) bestaat er tevens een rijke traditie van de auteurscinema. Vanwege de grote verschiedenheid aan talen bestaat "de" Indiase literatuur niet, maar is er een veeltal van Indiase literaturen.

Visum
Nederlanders die voor zaken of toerisme naar India reizen hebben een visum nodig. Voor een toeristische reis heeft men bij het aanvragen van het visum een paspoort (minimaal nog zes maanden geldig bij inreis) en een boekingsverklaring of kopie van de ticket nodig, de maximum geldigheid is zes maanden. Voor een zakelijke reis heeft meneen paspoort (minimaal nog zes maanden geldig bij inreis), een garantiebrief, een uitnodiging en twee referentiebrieven in Nederland en India nodig, de maximum geldigheid is drie maanden. Meer reisadvies: minbuza.nl

Gezondheid en vaccinaties
Een vaccinatie tegen de infectieziekten buiktyfus, difterie, tetanus, polio, hepatitis A en hepatitis B wordt aanbevolen en indien u uit een endemisch gele koorts gebied komt is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht voor dit land. Verder bestaat er het gehele jaar door een malaria risico. Tevens zal men voorzorgsmaatregelen moeten nemen tegen bilharzia, een infectie veroorzaakt door een zoetwaterworm. Dit kan door niet pootje te baden of te zwemmen in gebieden waar bilharzia voorkomt.

Bezienswaardigheden

De staten en de bezienswaardigheden laten zich in de volgende regio's samenvatten:

Himalaya met bergachtige landschappen en prachtige valleien voor trekking en wandelen en de deelstaten Punjab, Himachal Pradesh en de zwaar bevochte regio Jammu en Kasjmir.

Centraal-India met de hoofdstad New Delhi en de Jamia Masjid (de grootste moskee van India), de beroemde Taj Mahal in Agra, de heilige stad Varanasi en de deelstaten Haryana, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh en Bihar.

West-India met zijn betoverende woestijnsteden en paleizen van de Maharajas met Jaipur en de Hawa Mahal (Windpaleis), Pushkar (in november de grootste kamelenmarkt ter wereld), de economische en filmmetropool Mumbai (Bollywood), paradijselijke palmstranden en de deelstaten Rajasthan, Gujarat, Maharashtra en Goa.

Oost-India
,met de deelstaten West Bengalen en Orissa, is de meest rustieke regio van India, maar heeft met Calcutta aan de Golf van Bengalen tevens de cultureel belangrijkste stad van het gehele subcontinent.

Noordoost-India met de wereldberoemde theeplantages van Assam in de regio waar de meeste regen ter wereld valt en de deelstaten Assam, Arunachal Pradesh, Sikkim, Nagaland, Manipur, Mizoram, Tripura en Meghalaya.

Zuid-India, met de deelstaten Andhra Pradesh, Tamil Nadu, Kerala, Karnataka en de eilandengroep de Andamanen en Nicobaren in de Indische Oceaan, is een tropisch paradijs met kleurrijke hindoe-tempels, dichte regenwouden en een landschap van backwaters. De grootste stad is Madras met circa 5 miljoen inwoners.

Verbindingen
India heeft vele internationale en regionale luchthavens. De belangrijkste luchthavens zijn onder meer Chhatrapati Shivaji International Airport (Mumbai), Indira Gandhi International Airport (New Delhi), Bengaluru International Airport (Bangalore), Netaji Subhash Chandra Bose International Airport (Calcutta) en Hyderabad Rajiv Gandhi International Airport.

India heeft tevens een van de grootste spoorweg- en wegennetten ter wereld.