IJsland (IS)


Reisgids IJsland (Europa)

Geografie; bergen en rivieren
IJsland is een eilandstaat van vulkanische oorsprong in de Noordelijke Ijszee. Het is de op één na grootste eilandstaat van Europa en het grootste vulkaaneiland ter wereld.

Ook vandaag de dag zijn er nog talrijke gletsjers uit de Ijstijd te zien, waarvan de grootste de Vatnajökull is; hij heeft het grootste ijsvolume van Europa en een ijskap van maar liefst 900 m dik. Verder zijn er heel wat watervallen op het eiland, waaronder de Dettifoss - wat watervolume betreft de grootste van Europa. In het hart van Ijsland ligt het Ijslandse hoogland, dat een onbewoond, arctisch woestijnlandschap vormt. Het hoogste punt is de Hvannadalshnúkur met 2110 m.

Ijsland wordt ingedeeld in verschillende regio’s waaronder Reykjanes aan de zuidwestelijke tip van het eiland, met het vliegveld Keflavík en de blauwe lagune, het vulkanische gebied in het noorden met Mývatn - het zogenaamde muggenmeer - en de hoogvlakte met zijn drie bekende wandelroutes Kaldidalur, Kjölur en Sprengisandur.

Klimaat
Het klimaat op Ijsland is oceanisch koel; het wordt bepaald door de relatief warme Irmingerstroom (warme Golfstroom) aan de zuidelijke kust en door de koude Golfstroom aan de noord- en noordwestkust.

Hoofdstad en andere steden; bezienswaardigheden

De hoofdstad Reykjavik is de meest noordelijk gelegen grootstad van Europa en ligt in het zuidwesten van het eiland aan een uitloper van de Faxaflói-baai. Door de typische, geologische aard van Ijsland is de grote winkelstraat van Reykjavik permanent ijsvrij door de geothermiek en komen er wel eens korte aardbevinkjes voor. In het midden van de oude binnenstad ligt tevens een meertje, Tjörnin genaamd, dat een broedplaats is voor verschilende watervogels. Bekende bezienswaardigheden zijn het Nationaal Volksmuseum, de Nationale Galerie, het openluchtmuseum Ásmundarsafn met beelden van de Ijslandse kunstenaar Ásmundur Sveinsson (1893-1982), de kathedraal en de universiteit. De kerk Hallgrímskirkja met haar opvallende toren van 73 m is een van de hoogste gebouwen van de stad. Het nabijgelegen nationale park Þingvellir werd door de Unesco als werelderfgoed geklasseerd.

Andere steden die zeker een bezoek waard zijn, zijn Akureyri, Egilsstaðir, Höfn, Ísafjörður, Hellissandur, Þórshöfn, Vopnafjordur en Keflavik.

Op Ijsland worden verscheidene toeristische trips aangeboden zoals wandelingen door de hoogvlakte, gletsjertours en vulkaanbeklimmingen. Meestal beginnen ze in Reykjavik of Akureyri. Veel toeristen brengen ook een bezoek aan het land omwille van de Ijslanders of typische Ijslandse paarden.

Verbindingen
De grootste internationale luchthaven van de staat ligt in Keflavik, waar ook een NAVO-basis in de buurt ligt. Ze is zo’n vijfitg kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Reykjavik gelegen. Reykjavik heeft ook een grote zeehaven.

De populairste vluchten en lagekostenvluchten van en naar IJsland / IS