Haïti (HT)


 • Land Haïti
 • Werelddeel: Noord-Amerika
 • Oppervlakte: 27,750 km²
 • Inwoners: 9,996,731
 • Hoofdstad: Port-au-Prince
 • ISO-code: HT
 • Officiële taal: Kreyòl, Frans
 • Landnummer: +509
 • Munteenheid: Gourde
 • Nummerplaat: RH
 • Vliegroutes van Haïti: 474
 • Vliegroutes naar Haïti: 438
 • Populairste luchthavens: Port au Prince (PAP), Cap Haitien (CAP)
 • Grote steden: Port-au-Prince, Carrefour, Delmas, Cap-Haïtien, Pétionville, Gonaïves, Saint-Marc, Les Cayes, Verrettes, Ti Port-de-Paix, Jacmel, Limbé, Jérémie, Hinche, Fond Parisien
 • Luchtvaartmaatschappijen met zetel in Haïti: Sunrise Airways

Reisgids Haiti (Noord Amerika)

De Republiek Haïti beslaat het westelijke deel - zo'n 35% - van het eiland Hispaniola, dat deel uitmaakt van de Antillen in de Caraïben. Het deelt het eiland met haar enige buur de Dominicaanse Republiek. Ook de eilandjes Île de la Gonâve, Île de la Tortue, Île à Vache, Les Cayemites, La Navasse en La Grande Caye horen bij het grondgebied van Haïti. De naam van het land komt overigens van het woord "ayiti" dat de Taíno - de oorspronkelijke bewoners - gaven aan dit gebied en dat zoveel betekent als "bergachtig land".

Geografie; bergen en rivieren
Het land is bedekt door oerwouden en is inderdaad erg bergachtig. Over het algemeen kan men zeggen dat Haïti bestaat uit twee schiereilanden die van mekaar gescheiden zijn door de Golf van Gonâve. De sterk stijgende en kartelige kuststreken gaan over in dicht begroeide oerwouden vlak achter de kust. In het binnenland liggen tussen deze wouden een aantal bergketens met vruchtbare vlaktes in de smalle valleien.
Het hoogste punt van Haïti is de Morne de la Selle met een hoogte van 2.715 meter, die in het zuidoosten bij de grens met de Dominicaanse Republiek ligt. De langste rivier is de Artibonite met 3.20 kilometer, waarvan 180 kilometer bevaarbaar is. De Artibonite heeft haar bron in het centraal gebergte in de Dominicaanse Republiek en mondt uit in de Golf van Gonâve.

Klimaat
Het klimaat op Hispaniola is subtropisch en het hele jaar door warm, met aangename dagtemperaturen van gemiddeld 27° C aan de kust terwijl deze 's nachts niet echt dalen. Het weer in de hogere regio's en in de valleien op grote hoogtes is koeler en verfrissender. Afhankelijk van de wind en andere factoren kan de temperatuur hier zelfs zakken tot het vriespunt.
Haïti kent twee regenseizoenen: het eerste valt in april en mei, het tweede in oktober en november. Gedurende deze periodes kunnen tevens orkanen voorkomen die wel eens grote schade kunnen aanrichten aangezien het land in een regio ligt waar tropische stormen niet ongewoon zijn. Het is aan te raden Haïti te bezoeken voor of na het regenseizoen.

Taal en communicatie
De officiële taal van Haïti is het Frans. De meeste mensen spreken evenwel een Creoolse verbastering van Frans gemengd met Engels en West-Afrikaanse woorden. Zeker bij de jongere generatie is dit uitgegroeid tot de gangbare spreektaal, die nu zelfs 85% van de bevolking begrijpt en gebruikt.

Gezondheid;inentingen
Een vaccinatie tegen hepatitis A alsook inentingen tegen polio, difterie, tetanus en gele koorts zijn aan te raden. Er is een risico op malaria en denguekoorts, die door muggen en insecten worden overgedragen. Draag ter plekke dus kledij die het lichaam voldoende bedekt, slaap steeds onder een muggennet en gebruik muggenwerende producten met DEET. Drink verder steeds ontsmet water of water uit flessen en zorg voor zoutoplossingen tegen dehydratie.
De medische infrastructuur is enkel in de steden Port-au-Prince en Cap-Haïtien van aanvaardbare kwaliteit. Vergeet dus in ieder geval geen reisapotheek mee te nemen en vooraf een goede ziekte- en repatriëringverzekering af te sluiten.

Reisdocumenten
Voor Haïti is geen visum vereist. Wel dienen Nederlanders een paspoort bij zich te hebben dat nog minstens zes maanden geldig is na aankomst. Belgen hebben - wanneer ze rechtstreeks vanuit Brussel of Amsterdam naar Haïti vliegen - voldoende aan een identiteitskaart. Wanneer ze overstappen dienen te maken in andere landen, is een paspoort wel vereist.

Hoofdstad en andere steden; bezienswaardigheden
De hoofdstad van Haïti is Port-au-Prince, een afgeschermde havenstad aan de Golf van Gonâve met meer dan twee miljoen inwoners in de ganse agglomeratie. Bezienswaardigheden zijn de twee kathedralen, het Nationaal Museum, het Monument van de Onbekende Slaaf, het Hotel Oloffson, een aantal villa's en woningen in een vreemde, gemengde architecturale stijl en de Marche de Fer, een ijzer- en metaalmarkt die reeds teruggaat op prehistorische tijden. Momenteel is er een dagelijkse, erg kleurrijke markt waar landbouwgereedschap en voodooattributen aan de man worden gebracht. De voorstad Petionville in de heuvels is een goede plek om te gaan eten of dansen en ondanks de moeilijke, economische situatie waarin het land zich bevindt zijn er nog steeds enkele uitstekende gourmetrestaurants en nachtclubs te vinden in dit deel van de stad.
De op een na grootste stad Cap-Haïtien aan de Atlantische noordkust is zeker de moeite van een bezoek waard. Cap-Haïtien is met haar 100.000 inwoners merkbaar kleiner en rustiger dan de hoofdstad en ligt op een prachtige locatie aan een baai met groene bergen op de achtergrond. Opvallend is haar Spaanse charme en haar schaduwrijke straten die in rasterpatroon werden aangelegd. Ook het historische nationale park is vermeldenswaard; hier bevinden zich het fort La Ferrier en de ruïnes van het Paleis van Sanssouci. De mooiste stranden van het land zijn overigens hier in de buurt te vinden, zeker aan de kaap in het noordwesten langs de federale snelweg 21.
Andere goede stranden zijn gelegen op het zuidelijke schiereiland, in het bijzonder bij het kunstenaars- en voodoostadje Jacmel dat in een adembenemend mooie baai ligt. De plek wordt gekenmerkt door een verfijnde, koloniale architectuur. Men vindt er onder meer de belangrijkste voodootempel in Haïti, verschillende galeries en een veelbezochte haven met een druk nachtleven met verscheidene bars en cafés.
Andere grote steden buiten Port-au-Prince en Cap-Haïtien zijn Carrefour, Delmas en Gonaïves.

Godsdienst
Meer dan 85% van de bevolking van Haïti behoort officieel tot het christendom. De overige 15% hangen het protestantisme aan of de voodoocultus, die momenteel een erkende godsdienst is in het land.

Verbindingen
Vanuit Europa zijn er geen rechtstreekse vluchten naar Haïti en men zal rekening moeten houden met een overstap of meer - meestal in New York (NYC) of Miami (MIA). Zo vliegt KLM vanaf Schiphol naar New York, waar een aansluiting is voorzien van American Airlines (AA).