Guyana (GY)


 • Land Guyana
 • Werelddeel: Zuid-Amerika
 • Oppervlakte: 214,970 km²
 • Inwoners: 767,245
 • Hoofdstad: Georgetown
 • ISO-code: GY
 • Officiële taal: Engels
 • Landnummer: +592
 • Munteenheid: Guyaanse Dollar
 • Nummerplaat: GUY
 • Vliegroutes van Guyana: 224
 • Vliegroutes naar Guyana: 298
 • Populairste luchthavens: Georgetown, Guyana (GEO), Ogle (OGL)
 • Grote steden: Georgetown, Linden, New Amsterdam, Bartica, Skeldon, Rosignol, Mahaica Village, Vreed en Hoop, Fort Wellington, Mahaicony, Mabaruma, Lethem, Barakara, Zion, Yupukarri

Reisgids Guyana (Zuid Amerika)

Guyana is een klein land aan de Atlantische noordkust van Zuid-Amerika dat grenst aan Brazilië, Venezuela en Suriname. In de taal van de oorspronkelijke inheemse bevolking betekent Guyana zoveel als “land van vele waters”, een zeer toepasselijke naam aangezien het wordt doorsneden door talloze rivieren met lengtes tot zo'n 1.600 kilometer. Deze worden heden ten dage veelal gebruikt voor het transport van exotisch hout.

Geografie; bergen en rivieren
Het land bestaat uit een smalle kustvlakte waar het merendeel van de bevolking woont en hoge valleien met een dichtbegroeid regenwoud meer naar het binnenland toe. In het verre westen ligt het Hoogland van Guyana, dat de natuurlijke grens vormt met Venezuela en Brazilië.
Het hoogste punt van Guyana is de Roraima met zijn 2.810 meter, die deel uitmaakt van de Roraimaformatie. De langste van de niet te tellen rivieren in het land is de Essequibo (1.040 km), die haar bron heeft in het Acaraigebergte bij de Braziliaanse grens en in noordelijke richting naar de Atlantische Oceaan stroomt.

Klimaat
Guyana is gelegen is een tropische klimaatzone. De luchtvochtigheidsgraad is het hele jaar door erg hoog en de gemiddelde dagtemperatuur ligt rond de 28° C. Er zijn twee regenseizoenen: het eerste tussen november en januari is relatief kort, het tweede valt tussen de maanden mei en augustus, wanneer de regenbuien heviger zijn en langer aanhouden en aldus de zandwegen in het binnenland in complete modderpoelen verandert. De temperaturen zijn dan het best te verdragen aan de kust en in het hoogland. De beste periode voor een bezoek aan Guyana is tussen september en november wanneer er geen neerslag valt.

Taal en communicatie
De officiële taal is het Engels. In het dagelijkse leven wordt vooral een Creoolse vorm van het Engels gebruikt. Daarnaast komen enkele Amerindische talen voor en een aantal oorspronkelijke talen van de regio.

Gezondheid; inentingen
Een vaccinatie tegen gele koorts is verplicht. Verder zijn inentingen tegen polio, difterie en tetanus aan te raden. Verder komt malaria veel voor in Guyana, raadpleeg dus eerst uw huisarts voor de nodige medicatie, slaap ter plekke steeds onder een muggennet, draag voldoende bedekkende kledij en gebruik muggenwerende producten met DEET. Dit kan ook bescherming bieden tegen denguekoorts die er voorkomt en ook wordt overgedragen door muggen.
Hou er rekening mee dat de medische voorzieningen in Guyana erg beperkt zijn en niet voldoen aan Europese normen. Een goede reisapotheek meenemen en vooraf een ziekte- en repatriëringverzekering afsluiten is zeker geen overbodige luxe en zelfs aanbevelenswaardig.

Reisdocumenten
Voor een reis naar Guyana is een visum niet nodig. Zowel Nederlandse als Belgische reizigers dienen wel in het bezit te zijn van een paspoort dat na het verlaten van Guyana nog tenminste zes maand geldig is.

Hoofdstad en andere steden; bezienswaardigheden
De hoofdstad Georgetown ligt in het estuarium van de rivier Demara en wordt ook wel de tuinstad van de Caraïben genoemd. In de gehele agglomeratie wonen om en bij de 140.000 mensen. Kenmerkend voor de stad zijn de paalwoningen - palafito - uit de achttiende eeuw, net als de schaduwrijke, groene kanaaltjes en grachten die Georgetown een koloniale Nederlandse charme geven. De vijfenveertig meter hoge houten kathedraal en de kleurrijke, Caribische markt Stabroek - waar men voeding maar ook zilver- en goudwaren aan goedkope prijzen kan kopen - zijn zeker de moeite van een bezoek waard. Verpozing is te vinden in de veertig hectare grote botanische tuin vlakbij het stadscentrum. Voor wie geïnteresseerd is in cultuur is het nieuwe culturele centrum waar het betere theater wordt getoond een aanrader, net als het Nationaal Museum dat een beeld geeft van de geschiedenis en culturele rijkdom van het land.
Vergeleken met haar buurlanden heeft Guyana slechts een paar stranden die geschikt zijn om te zwemmen en te baden. De natuurlijke schoonheid van het land ligt daarentegen in de regenwouden in het binnenland, die 80% van het staatsoppervlak innemen. Het haast ongerepte oerwoud herbergt een ongelooflijke diversiteit aan dier- en plantensoorten die onvergelijkbaar is met enig andere plek in Zuid-Amerika. Een prima vertrekplaats voor excursies is de stad Bartica die gelegen is op het punt waar de rivieren Essequibo en Mazaruni samenstromen. Van hier uit kan men vertrekken naar de 226 meter hoge Kaeiteur-watervallen op de Rio Potaro, die bij de mooiste van het continent horen. Een bezoek aan de Indianen in de Rupununisavanne is ook mogelijk en erg interessant. Hiertoe engageert men best een plaatselijke reisagent om toestemming te vragen aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken, aangezien een aanvraagprocedure anders maanden kan duren.
Naast de hoofdstad Georgetown zijn andere grote steden in Guyana Linden, New Amsterdam en Corriverton.

Godsdienst
Ongeveer de helft van de bevolking is christen. Verder zijn er minderheden van 40% hindoes en 10% moslims.

Verbindingen
Rechtstreekse verbindingen vanuit Europa naar Guyana zijn er niet. Men kan via Frankfurt (FRA) of Parijs (CDG) via New York (JFK) of Miami (MIA), waar men kan overstappen op een vlucht van Carribean Airlines (BW) richting de internationale luchthaven van Georgetown (GEO)
Tijdens het regenseizoen is het vliegtuig een van de weinige betrouwbare verkeersmiddelen in het land. Zo verzorgt Trans Guyana Airways (TGY) regelmatige vluchten van Georgetown naar een groot aantal binnenlandse bestemmingen zoals Bemichi (BCG), Imbaimadai (IMB), Karasabai (KRG), Mahdia (MHA), Mabaruma (USI) en Ogle (OGL).